Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
pedro84
@memory zdecydowanie większą są programiści bez zdolności analitycznego czy logicznego myślenia, a jakimś cudem zdarzają się tacy smile.gif
solificati
Cytat(memory @ 16.06.2014, 11:13:47 ) *
Programista bez znajomości matematyki i fizyki to dla mnie jakaś abstrakcja

Znajomość zjawiska tunelowego jest bardzo ważna w codziennej pracy programisty.
Turson
Cytat(memory @ 16.06.2014, 11:13:47 ) *
Programista bez znajomości matematyki i fizyki to dla mnie jakaś abstrakcja

Umiejętność logicznego myślenia - tak, zgadzam się, ale ciężko pojąć fizykę jeżeli w liceum jedyne co się miało, to informacje teoretyczne o planetach wink.gif
r4xz
Za tydzień egzamin z fizyki... troche pachnie wrześniem, ale będę walczył o godne wakacje! biggrin.gif
O$iek
Iść na studia techniczne i się dziwić, że jest matma i fizyka lel
r4xz
Cytat(O$iek @ 17.06.2014, 15:22:03 ) *
Iść na studia techniczne i się dziwić, że jest matma i fizyka lel

W moim przypadku akurat o nastawieniu do tego przedmiotu decyduje bardziej prowadzący - straszna medna, ma ogromną radochę z uwalania studentów, a tłumaczyć kompletnie nie potrafi (wręcz mam wrażenie, że specjalnie mówi tak, aby nikt go nie zrozumiał).

Dojść podobną sytuację miałem z przedmiotu "Wytwarzanie aplikacji internetowych"... a spodziewał się, że będzie to dla mnie jeden z najprzyjemniejszych przedmiotów.
Spawnm
Widział ktoś fizyka który umie uczyć? O jednorożcach czy yeti jeszcze się słyszy, ale aby fizyk umiał czegoś nauczyć to jeszcze się nie spotkałem...
johny_s
No są 2 grupy ludzi pracujących na uczelniach - pasjonaci i Ci którzy byli tak kiepscy żeby znaleźć inną pracę i zostali uczyć
Posio
Cytat(Spawnm @ 17.06.2014, 21:44:39 ) *
Widział ktoś fizyka który umie uczyć? O jednorożcach czy yeti jeszcze się słyszy, ale aby fizyk umiał czegoś nauczyć to jeszcze się nie spotkałem...

Ojjj, przepraszam, ale ja nawet z takim zajęcia miałem. Część ludzi z fizyki była całkiem zielona i nie zdawała sobie sprawy co i jak się dzieje, lecz dość leciwego już profesorka to jakoś nie ruszało i twierdził "jeśli bedziecie chcieli to sie nacuzycie, jesli nie, to będziecie głupi, ale to wasz wybór". Potrafił wszystko wytłumaczyć metodą od ogółu do szczegółu. "Wie Pan jak działa lodówka?", "A wie Pan jak to się dzieje że ...". Moim zdaniem bardzo fajna metoda, bo ludzie którzy nie mieli o podstawowych zjawiskach pojęcia, dowiedzieli się aż nad to + to, że nie doprowadził do sytuacji, że uczyliśmy się bo musieliśmy. Każdy zwyczajnie chciał wiedzieć jak to się dzieje... Normalnych ludzi nie trzeba nawet zachęcać, wystarczy pokazać drogę, i nie zniechęcać - to jest moje zdanie. W kazdym razie, fizyk który prowadził laboratoria to kompletny frajer którego nikt nie cierpiał, nikt nie wiedział nawet co wymagał i upier*olił 3/4 roku.
Pyton_000
Studia to najpiękniejsze lata mojego życia choć na uczelni było ciężko to i tak dobrze smile.gif Studia zaoczne w założeniu mają Cię tylko naprowadzić, a resztę musisz sobie sam działać.
solificati
Cytat(johny_s @ 17.06.2014, 21:58:00 ) *
No są 2 grupy ludzi pracujących na uczelniach - pasjonaci i Ci którzy byli tak kiepscy żeby znaleźć inną pracę i zostali uczyć

To tak jak z programistami ... i z fryzjerami ... i chyba ze wszystkimi zawodami.
nmts
Łącze się z pewną domeną poprawnie, ale powiedzmy, że zgwałce kilka razy F5 po czym strona zwraca poniższą treść:

This IP has been banned
<!--NASZE IP-->
<!--a27-->

Odpowiedź jest wysyłana z kanadyjskiego IP (mimo, że przed tym komunikatem odpowiedzi były wysyłane z poprawnego IP).

O co chodzi? ohmy.gif
MatKus
Cytat(nmts @ 18.06.2014, 13:38:54 ) *
Łącze się z pewną domeną poprawnie, ale powiedzmy, że zgwałce kilka razy F5 po czym strona zwraca poniższą treść:

This IP has been banned
<!--NASZE IP-->
<!--a27-->

Odpowiedź jest wysyłana z kanadyjskiego IP (mimo, że przed tym komunikatem odpowiedzi były wysyłane z poprawnego IP).

O co chodzi? ohmy.gif

Pewnie korzystają z jakiejś zewnętrznej firmy do sprawdzania, zy nie spamujesz ich serwera.
Gdzieś jeszcze w czasie studiów kiedyś widziałem takie rozwiązanie, że przy każdym odświeżeniu strony skrypt łączył się z jakimś zewnętrznym serwerem i tam było sprawdzane, czy nie spamujesz, a jeśli tak, to cię blokowało od razu na wszystkich stronach korzystających z tego skryptu. Pewnie powodowało to dodatkowe zamulanie strony, a akademik na tych stronach zawsze był zablokowany, więc ja miałem być tym, który to wyłączy, ale tak to działało wówczas.
fizzlebubble
To się nazywa cloudflare.
redeemer
Cytat(fizzlebubble @ 18.06.2014, 14:06:41 ) *
To się nazywa cloudflare.
Cloudflare to jeden z przykładów takich firm, rozwiązań jest znacznie więcej.
nmts
Ja korzystam cloudflare osobiście, ale po prostu z tego co mi wiadomo ta domena nie korzysta z takiego rozwiązania (w whois chociażby powinno być widoczne), ponadto nie zdiagnozowałem podobnego przypadku na innych dziesiątkach domen tego samego klienta.
Stąd moje ździwienie, ale poszperam jeszcze, widocznie coś przeoczyłem lub mam niekompletną bazę informacji na temat domeny klienta. wink.gif
Evinek
  1. if($this->db->query('UPDATE `' . $this->table . '` SET ' . $set . ' WHERE `id` = :id', $data + array('id' => $post['id']))->rowCount())
  2. return true;
  3. return false;

I przez 2h zastanawiam się o co chodzi bo ciągle zwraca false. W końcu zauważyłem, że zapytanie działa, ale po prostu źle zwraca.
Prawidłowy kod:
  1. if($this->db->query('UPDATE `' . $this->table . '` SET ' . $set . ' WHERE `id` = :id', $data + array('id' => $post['id']))->rowCount() > 0)
  2. return true;
  3. return false;

I przez takie głupoty człowiek denerwuje się. Normalnie jestem załamany tym...
A debugowanie najlepsze. Wyświetlanie zapytania, tablic, wszystkich danych - a tam wszystko dobrze.

Życzę wam abyście nie mieli takich problemów często bo to chyba najmocniej boli. ;p

Damonsson
Kariera Debugera stoi przed Tobą otworem biggrin.gif
peter13135
Evinek - w javie/c# nie miałbyś takich problemów tongue.gif
Tego typu błędy jak Twój powyższy, oraz cała "szopka" z porównywaniem == oraz === skutecznie mnie zniechęciły do PHP.
Pyton_000
Bo jakbyś napisał jak człowiek zapytanie poza IF i sprawdzał tylko warunki to nie miałbyś problemu wink.gif
Evinek
Jestem debugerem, zaufajcie mi. tongue.gif
pedro84
@Evinek - chciałeś chyba powiedzieć: "Jestę debugę" smile.gif
redeemer
@Evinek: No, ale moment:
  1. function rowCount($x) {
  2. return $x; // może być nawet rzutowanie na stringa
  3. }
  4.  
  5. for($i=0;$i<3;$i++) {
  6. echo "if (rowCount($i)) ".(rowCount($i) ? "TRUE" : "FALSE").PHP_EOL;
  7. }

Kod
if (rowCount(0)) FALSE
if (rowCount(1)) TRUE
if (rowCount(2)) TRUE

http://www.php.net//manual/en/language.types.boolean.php

No chyba, że rowCount może zwrócić wartości < 0, albo coś mi umyka.
pabito
mam dostęp do pewnego API tylko z IP serwera produkcyjnego.
mógłbym poprosić o dodanie IP mojego biura do listy IP z których można się połączyć, lecz w biurze mamy zmienne IP i nie mama możliwości zmiany na stałe więc to nie ma sensu.
Można coś z tym zrobić, aby z localhosta korzystać z tego API? czy vagrant może w tym pomóc ?
johny_s
może jakiś vpn?
redeemer
Cytat(pabito @ 24.06.2014, 18:24:30 ) *
mam dostęp do pewnego API tylko z IP serwera produkcyjnego.
mógłbym poprosić o dodanie IP mojego biura do listy IP z których można się połączyć, lecz w biurze mamy zmienne IP i nie mama możliwości zmiany na stałe więc to nie ma sensu.
Można coś z tym zrobić, aby z localhosta korzystać z tego API? czy vagrant może w tym pomóc ?
Serwer produkcyjny jest pod waszą kontrolą? Wystarczy ssh i można zrobić tunel.
Pyton_000
A co ma vagrant do tego? Wiesz do czego to służy?
pabito
żeby ustawić w pliku bootstrap.sh tunel i przy każdym vagrant up mieć ustawiony tunel
Evinek
Cytat(redeemer @ 24.06.2014, 11:16:27 ) *
@Evinek: No, ale moment:
  1. function rowCount($x) {
  2. return $x; // może być nawet rzutowanie na stringa
  3. }
  4.  
  5. for($i=0;$i<3;$i++) {
  6. echo "if (rowCount($i)) ".(rowCount($i) ? "TRUE" : "FALSE").PHP_EOL;
  7. }

Kod
if (rowCount(0)) FALSE
if (rowCount(1)) TRUE
if (rowCount(2)) TRUE

http://www.php.net//manual/en/language.types.boolean.php

No chyba, że rowCount może zwrócić wartości < 0, albo coś mi umyka.

http://php.net/manual/en/pdostatement.rowcount.php
Czyli nie zwróci liczb mniejszych od zera, ale to powodowało cały problem. Nie wiem jakim cudem, ale jak działa to działa.
To jest PHP, tego nie zrozumiesz. tongue.gif
redeemer
Cytat(Evinek @ 25.06.2014, 21:24:16 ) *
http://php.net/manual/en/pdostatement.rowcount.php
Czyli nie zwróci liczb mniejszych od zera, ale to powodowało cały problem. Nie wiem jakim cudem, ale jak działa to działa.
To jest PHP, tego nie zrozumiesz. tongue.gif

Nie chce mi się wierzyć :-) A czy użycie operatora + jest świadome (zamiast array_merge) w:
  1. ... $data + array('id' => $post['id']) ...

Evinek
Jutro jeszcze specjalnie sprawdzę czy zadziała bez > 0.
O co do tej funkcji to nawet nie pomyślałem o niej, ale w moim przypadku nie ma różnicy w działaniu. Jak bym miał numeryczne indeksy to wtedy warto by było użyć tego.
redeemer
Cytat(Evinek @ 25.06.2014, 22:25:07 ) *
... ale w moim przypadku nie ma różnicy w działaniu. Jak bym miał numeryczne indeksy to wtedy warto by było użyć tego.

Nie do końca. Prosty przykład:
  1. $a = ['id'=>'1','klucz2'=>'wartosc2'];
  2. $b = ['id'=>'999','klucz3'=>'wartosc3'];
  3.  
  4. $x = $a + $b;
  5. $y = array_merge($a,$b);
  6.  

Kod
array(3) {
  'id' =>
  string(1) "1"
  'klucz2' =>
  string(8) "wartosc2"
  'klucz3' =>
  string(8) "wartosc3"
}
array(3) {
  'id' =>
  string(3) "999"
  'klucz2' =>
  string(8) "wartosc2"
  'klucz3' =>
  string(8) "wartosc3"
}
Evinek
Dzięki za przykład, mam nadzieje, że zapamiętam to.

Tak w ogóle dziś w końcu znalazłem winowajce przycinania gier i wieszania się konsoli ps3.
Dziś odważyłem się podłączyć dysk do komputera i sprawdzić jego stan. Okazało się, że ma 1800 bad sektorów. Trzeba zbierać na nowy dysk. I tak dziwie się, że ten dysk chodzi przy tylu błędach. Ma on 3,5 roku.
http://iv.pl/images/12182489277613494256.png
redeemer
Cytat(Evinek @ 25.06.2014, 22:44:56 ) *
...
Tak w ogóle dziś w końcu znalazłem winowajce przycinania gier i wieszania się konsoli ps3.
Dziś odważyłem się podłączyć dysk do komputera i sprawdzić jego stan. Okazało się, że ma 1800 bad sektorów. Trzeba zbierać na nowy dysk. I tak dziwie się, że ten dysk chodzi przy tylu błędach. Ma on 3,5 roku.
Jest jeszcze sens? Ja się w sumie zastanawiałem ostatnio nad kupnem PS3 m.in. dla "exclusives" jak "The Last of Us" (bo GTA V spodziewałem się na next-geny), ale jak zapowiedzieli HD na nową konsole to moje wątpliwości zostały rozwiane. Zresztą w niedalekiej przyszłości szykuje się niezły wysyp gier m.in. Wiedźmin 3, GTA V (PC + next gen), Far Cry 4, Destiny, Hellraid, Dying Light i albo czeka mnie wymiana niektórych podzespołów w PC, albo właśnie PS4.
Evinek
No tak. Taki dysk kupie za około 150 zł, a potem będę kupował te stare gry za 30 - 70 zł. Na ps4 mnie póki co nie stać + gry tak drogie jak nie wiem.
A teraz np. w promocji jest L.A Noire za 30 zł i może namówie ojca aby "sobie" kupił tę grę oraz jest Infamous 2 za 39 zł. Tyle gier do ogrania, że hoho. A na dodatek jak już będę coś zarabiał to będę kupował sobie PlayStation plus na ps4 aby grać przez neta i wtedy dwie gry miesięcznie będę miał na ps4 i dwie na ps3. Żyć i nie umierać. Warto zadbać o czarnulke aby chodziła jeszcze pare lat.
!*!
Cytat(Evinek @ 25.06.2014, 22:44:56 ) *

A zadbałeś o ten dysk? PS ma program do sprawdzania błędów, tylko że go trzeba odpalać ręcznie w trybie serwisowym.

Jeśli chodzi o wieszanie się/przycinanie to np. w GTA V po ostatnim patchu dla PS3 (4.60), działa płynnie i tekstury się ładują nawet przy szybkiej jeździe, ciekawe co wymienili że było trzeba to robić w samej konsoli a nie grze.

@redeemer - też się nad tym zastanawiałem, w ostateczności kupiłem PS3 z GTAV, na PS4 nie będzie wielu świetnych tytułów które wychodziły przez ostatnie lata.
Turson
Ostatnio chorowałem na konsolę, bo doszedłem do wniosku, że lepiej na jesień zainwestować w nowego kompa (GTA V ON PC HEHEHE)
Pyton_000
Dziś z ciekawości latałem sobie tu i tam...
Wchodzę na stronę: https://www.setcronjob.com

A tam w FAQ:
Cytat
Do you store my password?
No. SetCronJob stores only password hash (using the MD5 encryption), and it can't be decoded. So if anyone gets in the database, one can't know your plain password.

smile.gif
Turson

To się nazywa pozycjonowanie
mic327
Znacie jaką relatywnie dobrą aaevil.gif uczelnie, gdzie nie będę się tylko uczył matmy i można studiować infę.
Patrząc po przelicznikach dużo uczelni uwzględnia tylko jeden wybrany przedmiot. Paradoksalnie na takim WACIE mam szanse a na SGGW żadnej. arrowheadsmiley.png
Pyton_000
Idź do łopaty na zdrowie Ci wyjdzie haha.gif
mic327
Siłownia i bieganie mi w zupełności wystarcza. dry.gif

Chociaż na PŁ raczej się dostanę. No trudno, ewentualnie jakieś mniejsze miasto albo jeszcze raz matura. tiredsmiley.gif

OFFTOP:
Duże znaczenie w rekrutacji ma miasto? Dla przykładu. np. Łódź i Warszawa?
Damonsson
Jak nie masz co z czasem robić, to możesz przyjść do mnie na ogrodnika na te 3,5 roku biggrin.gif
O$iek
Ja w tym roku idę na PŁ w końcu, ale na elektronikę, bo nie chce mi się studiować informatyki wink.gif
fate
Studia nie mają Cię nauczyć a jedynie ukierunkować, oraz pomoc w zawarciu znajomości ktore w przyszłości beda w pewnym stopniu zawodowe. Miło że mamy ambitnych maturzystów ale uczyć się musisz sam albo do roboty/praktyki (choc czujesz sie pewnie za mlody) takie są realia.
Ja ostatnio zaczałem studia na PW i jest duża różnica jesli chodzi o wykladowców (choc inny kierunek) jak dotad prawie wszyscy sa kompetentni i zaangazowani na sggw bym powiedzial polowa. No ale matma i fizyka na PW to mur ktory trzeba przeskoczyc.

Radzę więc na studiach rozgloądać się za dziewczynami i śledzić portale z ogloszeniami o prace jakie są wymagania i na tym się skupić do tego dążyć a szkołe zaliczyć dla papieru, pozniej jak bedziesz mial kase i się ukierunkujesz bedziesz sie doksztalcal na Koźmińskim albo porobisz certyfikaty tam nauczysz się troche więcej praktyki. Jak pojdziesz na byle jaka bedziesz mial znajomych do piwka jak pojdziesz na lepsza bedziesz miec znajomych z branży, matmy nigdzie nie ominiesz oraz nigdzie w szkole Cię programować nie nauczą podczas zajęć(dla przykładu).

co_jest.gif
mic327
Damonsson Ogrodnik? Ciekawa propozycja. Nooo ale pewnie proponujesz tylko wpis do CV i bezpłatną praktykę. Mam rację? biggrin.gif

O$iek Dlaczego elektronika, a nie infa? Zmieniłeś preferencje zawodowe czy może po prostu gorzej Ci poszła matura?

fateUznałem to raczej za truizm co napisałeś. wink.gif To raczej oczywiste, że z moimi jeszcze nie dokończonymi banalnymi projektami dużego hajsu nie będę zarabiał. wink.gif
skowron-line
Czy jest jakiś transfer monitor dla ubuntu questionmark.gif Tak abym widział ile w danym momencie pobierane jest danych questionmark.gif
Albo może jak sprawdzić czy nic mi nie pobiera danych z neta questionmark.gif
Pyton_000
Ubuntu ma się zdaje zainstalowany taki monitor (rodem windowsiany menadżer procesów). http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Monitor_systemu

ew. http://www.brighthub.com/computing/linux/a...les/123515.aspx
redeemer
nethogs
Turson
Twitter ciągle przysyłał mi jakieś e-maile, a nie pamiętam, żebym zakładał tam konto. Postanowiłem w końcu zobaczyć o co chodzi. Zresetowałem hasło, zalogowałem się i mam 268 tweetów wysłanych z mojego konta po rusku z jakimiś linkami oraz 515 profilów śledzę... Wtf ohmy.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.