Cytat
PS porówywałem ORACLE do MSSQL-aż takiej przepaści nie ma.Wydajnościowo MSSQL jest w tyle,ale jakie średnie przedsiębiorstwo może pozwolić sobie na tą bazę danych?Licencja i to nie chuda zależna od ilości rdzeni procesora to już przesada.
Licencje serwerowego windowsa to jest porażka. Liczone od ilości ram, ilości rdzeni.. Nie wiem jak jest z wymianą sprzętu, w oem'owej wersji windowsa nie możesz wymienić sprzętu nie łamiąc licencji. Ogólnie te licencje microsoftu są poryte..
Linux jest dobry, bardzo skalowny i to o czym piszesz że trzeba kompilować jakieś sterowniki z karnelem, to trochę zaszalałeś.. Do większości podstawowych rzeczy jakie mogłyby się znaleźć w serwerze, takie sterowniki są zaimplementowane. Bo niby kartę graficzną będziesz chciał uruchomić? Lub dźwiękową? No trochę argument nie na miejscu..
Linux póki co góruje na serwerach i to się długo nie zmieni. Jego stabilność, i możliwości przebijają rozwiązania microsoftu. Najszybsze super komputery są pod kontrolą linuxa. Twórców takich super komputerów raczej byłoby stać na licencje windows server, i jakieś muszą mieć powodu aby wykorzystać do tego linuxa a nie windowsa, nieprawdaż ?
Co nie zmienia faktu, że windows również nadaje się na serwery. Ale osobiście wole debiana lub centosa, w miejsce opłacania licencji, mogę kupić nieco lepszego dedyka, lub nawet jeżeli brak mi umiejętności/czasu to wynająć jakiegoś admina. Także dla większości osób wybór jest prosty

BTW fanboy może być do każdej jednej rzeczy. Nawet płynu do golenia

a tutaj małe info na ten temat:
http://www.idg.pl/news/348503/po.czym.poznac.fanboya.htmlCytat
Fanboy, jak wskazuje Wikipedia, to osoba oddana danemu produktowi, bezkrytyczna wobec niego i agresywnie broniąca go przed nieprzychylnymi opiniami innych użytkowników.