Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co jest na prawdę dobre - gadanie o sprzęcie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
konole
Zastanawia mnie tylko używanie określenia "fanboy" w stosunku do użytkowników Apple'a. Nigdy w stosunku do użytkowników Linuxa / Windowsa, chociaż statystycznie to użytkownicy tego trzeciego systemu najczęściej drą japę.
Fifi209
Bo widzisz, jakbyś czytał cały temat to byś wiedział, że chodzi o produkty Apple a nie o system.
konole
Cytat(Fifi209 @ 24.04.2012, 07:32:57 ) *
Bo widzisz, jakbyś czytał cały temat to byś wiedział, że chodzi o produkty Apple a nie o system.

No ale to samo tyczy się produktów marek typu Sony, Nintendo, Samsung, Google. To nie ma znaczenia. Fanboy zawsze występuje w stosunku do Apple'a, podczas gdy istnieją fanboye każdej z marek. Jedni używają tylko Apple'a, bo zapewnia to dobrą integrację, drudzy Samsunga, trzeci mieszają. Nie rozumiem w czym problem. Szczególnie ten argument - "masz to samo za mniej kasy".
solificati
Cytat(konole @ 24.04.2012, 08:54:48 ) *
Zastanawia mnie tylko używanie określenia "fanboy" w stosunku do użytkowników Apple'a. Nigdy w stosunku do użytkowników Linuxa / Windowsa, chociaż statystycznie to użytkownicy tego trzeciego systemu najczęściej drą japę.

Mnie bawi coś innego.

Jak użytkownik applea kupi komputer i coś się psuje to pisze o tym wszędzie, na stronie supportu i na forach.
Jak użytkownik linuxa zepsuje sobie system krzywą paczką to przywraca stary system i się wstydzi przyznać.

Potem pojawia się masa ludzi, którzy tylko wypisują jak sprzęt apple się psuje. Jasne, psuje się i łatwo o tym pisać bo kupujesz całe pudło i masz kogo winić. Jak na lapku della z dokupionym ramem i nowym dyskiem z linuksem coś zepsuje to nie jest niczyja wina. Conajwyżej spisku wielkich firm wymierzonych w open source.

To coś w stylu stwierdzenia, że przeglądarki i odtwarzacze multimedialne są najgorszym softem, bo mają najwięcej issues na supporcie. Mają, bo ludzie odpalają dziwne strony i dziwne formaty i to się musi zepsuć. Bo jak zaczniesz na co drugiej stronie wyświetlać, że nie otworzysz jej, bo webdeveloper źle napisał JS to nikt tego produktu nie kupi.
redeemer
Cytat(solificati @ 24.04.2012, 11:39:10 ) *
Jak użytkownik applea kupi komputer i coś się psuje to pisze o tym wszędzie, na stronie supportu i na forach.
Jak użytkownik linuxa zepsuje sobie system krzywą paczką to przywraca stary system i się wstydzi przyznać.

Co do użytkowników linuxa, osobiście odnoszę wrażenie, że jest całkowicie odwrotnie niż piszesz.
greycoffey
Jakiekolwiek programowanie pod Windowsem to dla mnie męka, bo:
- nie ma sensownej konsoli
- instalacja środowiska jest nieintuicyjna
- brak wielu obszarów roboczych
- aktualizacje trzeba instalować ręcznie

Nie bez powodu dystrybucje Linuxa (Debian, Gentoo) są najpopularniejsze w zastosowaniach serwerowych, a także Linux jako jądro jest wykorzystywany we szelkich innych urządzeniach - smartfony, tablety, a nawet lodówki, pralki i lustra wink.gif
Niktoś
Cytat

Cytat

W windows jest kernel i jest konsola ,tylko mało jej się używa bo praktycznie jest niepotrzebna.
Cytat

OMG-dziecko z przeczkola potrafiłoby chyba zainstalować system windows-to klikanie dalej,dalej ,dalej.System sam się praktycznie instaluje.No bez przesady.
Cytat

Że co?OS Windowsa ,może służyć grafikom,programistom,robić jako serwer i dla rozrywki.Czego ci jeszcze brak?Na MacKA nie wiem czy postawisz serwer i czy są dostępne narzędzia programistyczne.
http://www.dexpot.de/index.php?id=home
Cytat

No takich głupot nie słyszałem,ani nie czytałem.Aktualizacje są automatyczne i możesz włączyć lub je wyłączyć jeśli ich nie chcesz.
Cytat
Nie bez powodu dystrybucje Linuxa (Debian, Gentoo) są najpopularniejsze w zastosowaniach serwerowych, a także Linux jako jądro jest wykorzystywany we szelkich innych urządzeniach - smartfony, tablety, a nawet lodówki, pralki i lustra

Czy wiesz że cały WV i SKODA AUTO -wszystkie roboty pracują na systemie Windows?To jest naprawdę potężny koncern -wiem bo pracowałem przy robotach w Skodzie.
konole
Cytat(Niktoś @ 24.04.2012, 13:22:16 ) *
Że co?OS Windowsa ,może służyć grafikom,programistom,robić jako serwer i dla rozrywki.Czego ci jeszcze brak?Na MacKA nie wiem czy postawisz serwer i czy są dostępne narzędzia programistyczne.

Postawisz serwer szybciej, niż na Windowsie. Bo masz dostęp do Unixa. Postawienie serwera Railsów, PHP, PostgreSQL, MySQL to kwestia kilku minut w konsoli i zabawy z brew install, jeśli chodzi o środowisko dev.
Niktoś
Cytat
Postawisz serwer szybciej, niż na Windowsie. Bo masz dostęp do Unixa. Postawienie serwera Railsów, PHP, PostgreSQL, MySQL to kwestia kilku minut w konsoli i zabawy z brew install, jeśli chodzi o środowisko dev.

Windows ma już wbudowany serwer i jest nim IIS,więc nawet nie trzeba instalować(instalacja wraz z systemem) -w wersji home i starter ,jest okrojony z tej opcji.
Fifi209
Cytat(greycoffey @ 24.04.2012, 14:07:41 ) *
Jakiekolwiek programowanie pod Windowsem to dla mnie męka, bo:

Jest Wiersz Poleceń
Jest też Power Shell (na 7 nie wiem jak na viście), który ma naprawdę o wiele większe możliwości.
Cytat(greycoffey @ 24.04.2012, 14:07:41 ) *

Da radę załatwić :-) Sam miałem kiedyś coś takiego.
Niktoś
Cytat
Ja na przykład próbowałem. Masakra w czystej postaci. Jak zwykle w przypadku Microsoftu - zamknięta platforma.

Jaka Masakra?Nie wiem czy wiesz o czym mówisz?MSSQL i T-SQL już można niejako traktować jako język programistyczny,możliwość użycia bloków try catch ,pętli itp.Możliwość wywołania poleceń shellowych.Dla tych co nie wiedzą, shell umożliwia sterowaniem powłoką systemu.Przykładowo za pomocą T-SQL i SHELL możesz odpalić zewnętrzny program,dowolny skrypt i to bezpośrednio z aplikacji bazy danych.Jeśli chodzi o full text search wyposażony jest w tasaurusa, czego nie można powiedzieć o większości baz danych.Możesz przy wyszukiwaniu pomijać spójniki,zastępować je innymi ,wyszukiwać także według wyrazów bliskoznacznych.W skrócie mówiąc zaawansowana filtracja danych i wyszukiwanie.

Jedyny argument z którego śmiać mi się chce ,że nie jest multisystemowe.Na Boga ,kupcie oryginalny system i cieszcie się z dobrodziejstw jakie daje.MS to nie firma charytatywna ,także musi wyżywić tysiące jak nie miliony programistó którzy w niej pracują.
Ameka
Co i tak nie zmienia faktu że Shell jest awaryjny ;]
!*!
Cytat(Niktoś @ 24.04.2012, 15:37:51 ) *
Jedyny argument z którego śmiać mi się chce ,że nie jest multisystemowe.Na Boga ,kupcie oryginalny system i cieszcie się z dobrodziejstw jakie daje.MS to nie firma charytatywna ,także musi wyżywić tysiące jak nie miliony programistó którzy w niej pracują.

Serwery linux są tańsze w utrzymaniu. Swego czasu główna strona MS stała na linuksie, a niektóre stoją na nim nadal. Niktoś, załóżmy że piszesz aplikacje i uzależniasz ją od serwera/języka? A jak klient przejdzie z MS na Linux (bo taniej) to aplikacja za którą zapłacił idzie do śmieci? Oj Ty niedobry, podstępny człowieku.
Ameka
linux 4 ever ;]
Debian together
Fifi209
Cytat(Ameka @ 24.04.2012, 16:21:12 ) *
Co i tak nie zmienia faktu że Shell jest awaryjny ;]

Argumenty proszę.

Cytat(!*! @ 24.04.2012, 17:08:27 ) *
A jak klient przejdzie z MS na Linux (bo taniej) to aplikacja za którą zapłacił idzie do śmieci? Oj Ty niedobry, podstępny człowieku.

Skoro klient jest świadom, że ma Windows i dostanie aplikację na ten system to nie widzę problemu. Był świadom.

Cytat(Ameka @ 24.04.2012, 17:26:27 ) *
linux 4 ever ;]
Debian together

kompleksy?
Niktoś
Cytat
A jak klient przejdzie z MS na Linux (bo taniej) to aplikacja za którą zapłacił idzie do śmieci? Oj Ty niedobry, podstępny człowieku.

To tak jakby klient kupił grę na windowsa i był zły że na linuxie mu nie chodzi i prosił o zwrot pieniędzy.Argument trochę nie trafiony.
!*!
Cytat(Fifi209 @ 24.04.2012, 17:36:37 ) *
Skoro klient jest świadom, że ma Windows i dostanie aplikację na ten system to nie widzę problemu. Był świadom.

Klient świadom? Ładny oksymoron.

Cytat(Niktoś)
To tak jakby klient kupił grę na windowsa i był zły że na linuxie mu nie chodzi i prosił o zwrot pieniędzy.Argument trochę nie trafiony.

A gry, to aplikacje webowe? Może za 10 lat. Jeśli aplikacja/strona czy jakkolwiek to nazwiesz nie jest dedykowana na konkretny system (tu windows) odchudza to Twoją ofertę o przenośności i współpracy z czymkolwiek innym. Celowo wykluczam rozwiązania dedykowane, jak np. gry w chmurze, tu windows jest niezbędny, ale czy średnio zaawansowane strony są takowymi?
Niktoś
A jednak coś idzie z tym zrobić:
!*! poczytaj-
http://dev.mainsoft.com/Default.aspx?tabid=45
.Sam nie wiedziałem że można aplikacje napisaną w c#.NET przekonwertować do J2EE.
!*!
Cytat(Niktoś @ 24.04.2012, 19:29:15 ) *
A jednak coś idzie z tym zrobić:
!*! poczytaj-
http://dev.mainsoft.com/Default.aspx?tabid=45
.Sam nie wiedziałem że można aplikacje napisaną w c#.NET przekonwertować do J2EE.

Ciekawe, ale J2EE fuj tongue.gif No ale niech będzie że to jakieś "wyjście". A .NET pozwala na odpalenie natywnej(okienkowej z windows) aplikacji z poziomu html?
Niktoś
W winforms także możesz komunikować się przez ip,ale raczej efektów tego nie będziesz widział w browserze.Masz klienta napisanego w winforms ,który może komunikować się z jakimś serwisem online przez ip.

Ale to rozwiązanie działa zarówno dla web jak i win forms ,konwertuje c# do j2ee bytecode-co pozwala na uruchomienie w środowisku linuxowym.Ciekawe jak wydajność?Tak sobie szperałem i znalazłem to,niestety płatne,bo bym sobie popróbował.
!*!
Chodzi mi o taki efekt http://www.youtube.com/watch?v=AO-qca9ddqg GTK+ i Qt na to pozwalają 1:0 ? snitch.gif
Niktoś
Wiesz ,ja nie programuje w winforms ,ale znalazłem takie rozwiązanie.
http://www.visualwebgui.com/Developers/KB/...er/Default.aspx

Czysty przykład napisany w Winforms
http://www.codeproject.com/Articles/31429/...n-in-an-Interne
Aplikacja okienkowa uruchomiona w browserze, tak więc wydaje mi się ,że jest to osiągalne.
Ameka
co i tak nie zmienia faktu że linuxbył jest i będzie dlaludzi myślących,
w windows to system myśli w linuxie to user myśli, admin paczy
Fifi209
Ameka każdy system jest dla ludzi myślących. wink.gif
!*!
Przejrzałem tak na szybko i wygląda na to że visualwebgui to tylko interfejs dla aplikacji który 'generuje' wersje ajax/html. A to co widzisz w gtk/qt to aplikacje natywne bez zniam w nich samych.
Niktoś
To niech paczy,a nie patrzy.
Nie twierdze ,że linuxy ,są złe ale każda wymiana podzespołu(prawie każda)=kompilacja jądra.Jeśli w jądrze nie ma sterowników danego sprzęt to musisz szperać w necie za nowszym jądrem.Ja np. kiedyś próbowałem nagrać sterowniki linuxowe umieszczone przez TP.SA do neostrady ,liveboxa i za chiny nie mogłem dograć.Jedyna gra z pingwinem zjeżdżającym na desce(OpenGL) się tak przycinała ,że musiałbym chyba mieć trzykrotną moc obliczeniową komputera ,żeby to chodziło płynnie.Zrezygnowałem więc,nie ze względu na grę,ale neostradę.

Cytat
Przejrzałem tak na szybko i wygląda na to że visualwebgui to tylko interfejs dla aplikacji który 'generuje' wersje ajax/html. A to co widzisz w gtk/qt to aplikacje natywne bez zniam w nich samych.

A patrzałeś na ten drugi link?-mówie Ci że na,90% da radę,dlatego na 90% a nie 100%, bo w tym nie siedzę.
Jeśli chodzi o otwarcie jakiegoś exec'a w przeglądarce ,to nic prostszego:
http://www.eggheadcafe.com/community/cshar...rom-server.aspx
tylko nie wiem czy to by wyszło w przypadku linuxowych plikow bin lub run używając tego "konwentera".
Ciekawy byłby efekt uruchomienia kangoor'a w mozilli hehe.
!*!
Cytat(Niktoś @ 24.04.2012, 20:22:07 ) *
A patrzałeś na ten drugi link?-mówie Ci że na,90% da radę,dlatego na 90% a nie 100%, bo w tym nie siedzę.

Tak, właśnie to wygląda jak nakładka, dodatek który trzeba zrobić w aplikacji aby, to działało. Choć może jest coś natywnego, bez potrzeby dodatkowego kodu/interfejsu.
Daiquiri
Cytat(Ameka @ 24.04.2012, 20:09:36 ) *
co i tak nie zmienia faktu że linuxbył jest i będzie dlaludzi myślących,
w windows to system myśli w linuxie to user myśli, admin paczy
Ech Ameka, odnoszę wrażenie, że jesteś na etapie "korzystam z linuksa, więc jestem pro". Zmartwię Cię, ale naprawdę, korzystanie z linuksa, nie jest wyznacznikiem tego czy jesteś człowiekiem "myślącym". Człowiek "myślący" potrafi wybrać system, który spełnia jego oczekiwania - jakie by one nie były.
sazian
Cytat(Niktoś @ 24.04.2012, 14:22:16 ) *
W windows jest kernel i jest konsola ,tylko mało jej się używa bo praktycznie jest niepotrzebna.

wiesz co, to brzmi tak jak byś usłyszał mądre słowo i teraz nim rzucał wszędzie gdzie się da. Przecież to logiczne i oczywiste że system operacyjny ma kernel. A konsola w windzie jest naprawdę uboga – o ile można to konsolą nazwać.

Cytat(Niktoś @ 24.04.2012, 14:22:16 ) *
Cytat

No takich głupot nie słyszałem,ani nie czytałem.Aktualizacje są automatyczne i możesz włączyć lub je wyłączyć jeśli ich nie chcesz.

wierz mi aktualizacja w windzie nie ma nic wspólnego z tą z linuxa. W windzie aktualizujesz tylko system(co swoją drogą działa kulawo i wymaga setek restartów), w linuxsie aktualizujesz nie tylko system ale również całe oprogramowanie.

Co do porównań mssql i mysql to tego już zupełnie nie rozumiem. Obie bazy były tworzone z myślą o zupełnie innych aplikacjach i tu nie ma czego porównywać. Skoro już chcecie tak bardzo porównywać bazy to zróbcie porównanie mssql i oracle. I co ? Okazało się że ms to zwykła zabawka. Co nie zmienia faktu że w wielu przypadkach mssql jest lepszy. Dlaczego ? Bo jest tańszy.
Poza tym aplikacje pisane pod winde(.net,mssql) są znacznie słabiej skalowalne jeśli chodzi sprzęt – np. na mainframe winde ciężko postawić(tak wiem jest to możliwe ale jaki administrator to zrobi ? smile.gif )
Niktoś
Da rade ,są systemy bankowe postawione na NET.
Jeśli chodzi o mainframe to jest to domeną Cisco ,IBM czy Oracle.I wątpię ,żeby używane były języki webowe tj C#.Net ,czy PHP.Tam są całkowicie inne rozwiązania i operacje na bardzo dużych liczbach zmiennoprzecinkowych.
PS porówywałem ORACLE do MSSQL-aż takiej przepaści nie ma.Wydajnościowo MSSQL jest w tyle,ale jakie średnie przedsiębiorstwo może pozwolić sobie na tą bazę danych?Licencja i to nie chuda zależna od ilości rdzeni procesora to już przesada.
Cytat
Co do porównań mssql i mysql to tego już zupełnie nie rozumiem. Obie bazy były tworzone z myślą o zupełnie innych aplikacjach i tu nie ma czego porównywać.

Obie bazy działają na PHP i C#.NET.Z tych dwóch wolałbym jednak MSSQL.
!*!
Cytat(Niktoś @ 24.04.2012, 21:37:42 ) *

Nie NA a Z PHP i C#.NET wink.gif Tylko że w połączeniu z PHP, to tak jakbyś chciał MSDX portować na JS biggrin.gif wieloplatformowość panie! a nie jakieś pitu pitu wyłącznie dla jednego systemu.
Niktoś
Cytat
Tylko że w połączeniu z PHP, to tak jakbyś chciał MSDX portować na JS biggrin.gif wieloplatformowość panie! a nie jakieś pitu pitu wyłącznie dla jednego systemu.

A jednak co niektórzy używają jej w połączeniu z php.

Na upartego można baze danych postawić na innej maszynie i łączyć się zdalnie,albo korzystać z chmurki windows azure.W informatyce nie ma rzeczy nie możliwych,są tylko trudne do zrobienia albo drogie w realizacji. wink.gif
!*!
Windows Server to jakieś $500 + jakieś śmieszne licencje... hosting z windows, to głównie ASP, .NET, brak PHP i innych baz... Koszt utrzymania takiego serwera jest dość wysoki w porównaniu do systemu linux, już nie wspominając o czasie aktualizacji, który w linux sprowadza się do wklepania 2 linijek, albo 1 gdy obie admin zbinduje, a w windows? nie ma repo, wszytko trzeba robić ręcznie... Mając windows xp/viste/7 co z tego że postawie na tym serwer, skoro ilość połączeń jest ograniczona, a obejscie tego zewnętrznymi programami łamie licencje.
sazian
Cytat(Niktoś @ 24.04.2012, 21:37:42 ) *

podobnie jak oracle, db2 czy postgresql. Tylko że to nie jest żaden argument.
A co do aplikacji bankowych to z tego co mi wiadomo są pisane w kobolu+oracle, a tylko interfejsy są być pisane w innych językach
by_ikar
Cytat
PS porówywałem ORACLE do MSSQL-aż takiej przepaści nie ma.Wydajnościowo MSSQL jest w tyle,ale jakie średnie przedsiębiorstwo może pozwolić sobie na tą bazę danych?Licencja i to nie chuda zależna od ilości rdzeni procesora to już przesada.

Licencje serwerowego windowsa to jest porażka. Liczone od ilości ram, ilości rdzeni.. Nie wiem jak jest z wymianą sprzętu, w oem'owej wersji windowsa nie możesz wymienić sprzętu nie łamiąc licencji. Ogólnie te licencje microsoftu są poryte..

Linux jest dobry, bardzo skalowny i to o czym piszesz że trzeba kompilować jakieś sterowniki z karnelem, to trochę zaszalałeś.. Do większości podstawowych rzeczy jakie mogłyby się znaleźć w serwerze, takie sterowniki są zaimplementowane. Bo niby kartę graficzną będziesz chciał uruchomić? Lub dźwiękową? No trochę argument nie na miejscu..

Linux póki co góruje na serwerach i to się długo nie zmieni. Jego stabilność, i możliwości przebijają rozwiązania microsoftu. Najszybsze super komputery są pod kontrolą linuxa. Twórców takich super komputerów raczej byłoby stać na licencje windows server, i jakieś muszą mieć powodu aby wykorzystać do tego linuxa a nie windowsa, nieprawdaż ?

Co nie zmienia faktu, że windows również nadaje się na serwery. Ale osobiście wole debiana lub centosa, w miejsce opłacania licencji, mogę kupić nieco lepszego dedyka, lub nawet jeżeli brak mi umiejętności/czasu to wynająć jakiegoś admina. Także dla większości osób wybór jest prosty wink.gif

BTW fanboy może być do każdej jednej rzeczy. Nawet płynu do golenia wink.gif a tutaj małe info na ten temat: http://www.idg.pl/news/348503/po.czym.poznac.fanboya.html

Cytat
Fanboy, jak wskazuje Wikipedia, to osoba oddana danemu produktowi, bezkrytyczna wobec niego i agresywnie broniąca go przed nieprzychylnymi opiniami innych użytkowników.
Niktoś
Cytat
Mając windows xp/viste/7 co z tego że postawie na tym serwer, skoro ilość połączeń jest ograniczona, a obejscie tego zewnętrznymi programami łamie licencje.

Mółbyś podać więcej szczegółów, bo chyba coś nowego od ciebie usłyszałem.
!*!
Cytat(Niktoś @ 24.04.2012, 22:18:39 ) *
Mółbyś podać więcej szczegółów, bo chyba coś nowego od ciebie usłyszałem.

MS ustawił limit połączeń przychodzących dla serwera, chyba na 10 max, takie zabezpieczenie przeciw robaczkowe, no i zmusili tym samym innych do kupienia windows server, bo licencja nie pozwala w systemach "domowych" znosić tego limitu.
sazian
Cytat(by_ikar @ 24.04.2012, 22:17:56 ) *
Linux jest dobry, bardzo skalowny i to o czym piszesz że trzeba kompilować jakieś sterowniki z karnelem, to trochę zaszalałeś.. Do większości podstawowych rzeczy jakie mogłyby się znaleźć w serwerze, takie sterowniki są zaimplementowane. Bo niby kartę graficzną będziesz chciał uruchomić? Lub dźwiękową? No trochę argument nie na miejscu..

Ja raczej bym powiedział że nie ma problemu jeśli sprzęt jest zgodny ze standardami.
Jakiś czas temu(dosyć dawno) był problem z kamerami internetowymi pod linuxem, pod windom oczywiście nie, bo wystarczyło włożyć cd z niestandardowym sterownikiem producenta. Jeśli natomiast kamera była zgodna ze standardem wystarczyło ją podłączyć i od razu działało – pod windom oczywiście nie biggrin.gif trzeba było włożyć cd ze standardowym sterownikiem.
solificati
Cytat(sazian @ 24.04.2012, 22:17:00 ) *
A co do aplikacji bankowych to z tego co mi wiadomo są pisane w kobolu+oracle, a tylko interfejsy są być pisane w innych językach

Akurat źle Ci wiadomo. Oprogramowanie dla banków to ogromny temat i rozwiązań jest wiele. Cobol ma swoje miejsce, C ma swoje, nawet Java ma swoje role do spełnienia. No i systemy transakcyjne to dopieszczane każdego dnia aplikacje z zaskakującymi technologiami. Ale w jednym masz rację - są to technologie sprawdzone.

Cytat(by_ikar @ 24.04.2012, 22:17:56 ) *
Licencje serwerowego windowsa to jest porażka. Liczone od ilości ram, ilości rdzeni.. Nie wiem jak jest z wymianą sprzętu, w oem'owej wersji windowsa nie możesz wymienić sprzętu nie łamiąc licencji. Ogólnie te licencje microsoftu są poryte..

Mówisz z pozycji hostującego dwie strony internetowe? Microsoft nie celuje w takich klientów.

Cytat
Najszybsze super komputery są pod kontrolą linuxa. Twórców takich super komputerów raczej byłoby stać na licencje windows server, i jakieś muszą mieć powodu aby wykorzystać do tego linuxa a nie windowsa, nieprawdaż ?

Najszybsze superkomputery służą reklamie. Są na linuxach bo łatwiej zmodyfikować linuxa niż windowsa by ruszył na serwerze. Bo opensource. Nie łudź się, że linux rusza na superkomputerze z LiveCD. Trzeba solidnie spatchować kernela.

Cytat
Ale osobiście wole debiana lub centosa, w miejsce opłacania licencji, mogę kupić nieco lepszego dedyka, lub nawet jeżeli brak mi umiejętności/czasu to wynająć jakiegoś admina. Także dla większości osób wybór jest prosty wink.gif

A co z licencją i supportem linuxa? Też kosztuje.
!*!
Cytat(solificati @ 24.04.2012, 22:34:22 ) *

Tak, jak sobie wybierzesz płatny support, nikt Cie do tego nie zmusza. I nie ma limitów.
solificati
Cytat(!*! @ 24.04.2012, 22:39:02 ) *
Tak, jak sobie wybierzesz płatny support, nikt Cie do tego nie zmusza. I nie ma limitów.

Tylko pozostaje pytanie, czemu większe i porównywalne firmy do tych co używają serwerów windowsowych nie używa darmowych dystrybucji bez supportu.
!*!
Cytat(solificati @ 24.04.2012, 22:45:58 ) *
Tylko pozostaje pytanie, czemu większe i porównywalne firmy do tych co używają serwerów windowsowych nie używa darmowych dystrybucji bez supportu.

Bo mają inny target i/lub zastosowania?
solificati
Więc ciężko porównywać je ze względu na ilość działających serwerów, gdy serwer to nie homogeniczny termin.. Linux, system jak każdy inny.
Niktoś
Trzeba wydać około 16tys złotych na licencje serwera i bazy danych -do programowania wystarczy Visual Studio express ,którego można używać komercyjnie.Czy to dużo ,czy mało?
Myślę ,że się opłaca-roczne korzystanie z chmury azure ,może wielokrotnie przewyższyć ten koszt i nie wiem jak z dedykami ,choć tańsze są.Inwestycja powinna się zwróci ć po około dwóch latach.
!*!
Cytat(Niktoś @ 24.04.2012, 23:26:25 ) *
Trzeba wydać około 16tys złotych na serwer i baze danych -do programowania wystarczy Visual Studio express ,którego można używać komercyjnie.

Baza danych jest w pakiecie? I skąd ta liczba? Licencja na ile? I czy jest zniżka przy upgrade? Pytam poważnie, bo nie zajmuję się serwerami windows na co dzień.
Niktoś
Tutaj masz o licencjach:
http://www.wss.pl/baza-wiedzy/licencje-cal...serwerowych,702
na zainteresowanie zasługuje tylko typ licencji External Connector-patrzyłem ile chodzą serwery i 5tyś w z wyż, bazy danych pewnie drugie tyle.Z tego co kiedyś czytałem to licencje bazy danych były uzależnione od liczby procesora i instancji,a i tak sprawa wygląda lepiej niż w Oracle gdzie tam jest licencja od rdzenia.
Dokładnie nie sprawdzałem czy ta licencja obejmuje supporting i upgrade i tego typu rzeczy.
mls
Niktoś: Windows ma już wbudowany serwer i jest nim IIS,więc nawet nie trzeba instalować(instalacja wraz z systemem) -w wersji home i starter ,jest okrojony z tej opcji.

Przekrzykujemy się?

Mac OS ma standardowo dostępny Apache, PHP, Ruby. W wersji Home i Starter również. A nie, sorry, zapomiałem, że nie ma tu idiotycznych podziałów na "podwersje" jednej wersji systemu. Co zaś się tyczy środowiska programistycznego - z racji, że większości użytkowników nie jest ono potrzebne, dostępne jest do pobrania za darmo z sieci. Pełny RAD, z pełną funkcjonalnością. I to nie tylko do tworzenia aplikacji desktopowych. I nie żadna wersja "Express" czy inne "Home"... wink.gif

Niktoś: Jaka Masakra?Nie wiem czy wiesz o czym mówisz?MSSQL i T-SQL już można niejako traktować jako język programistyczny,możliwość użycia bloków try catch ,pętli itp.Możliwość wywołania poleceń shellowych. Bla bla bla (...)

Zieeew. Nie wiem czy wiesz, takie możliwości dają też wydajniejsze i łatwiejsze do wdrożenia systemy baz danych jak choćby Postgre czy Oracle.

Niktoś: Jedyny argument z którego śmiać mi się chce ,że nie jest multisystemowe.Na Boga ,kupcie oryginalny system i cieszcie się z dobrodziejstw jakie daje.MS to nie firma charytatywna ,także musi wyżywić tysiące jak nie miliony programistó którzy w niej pracują.

Nie no, oczywiście, świetny pomysł. Nasz klient MA bazę w MSSQL, bo mu tak ktoś kiedyś zrobił. Aby zachować wsteczną kompatybilność z jego aplikacjami przy wymianie całej architektury serwerowej na maszyny z Linuxem musi zostać akurat ten jeden komputer z Windows. I to nie byle jaki, bo przecież Windows byle czym się nie zadowoli... MySQL czy inne "normalne" silniki nawet na Atomie śmigają aż miło. A MSSQL (jak i cały system) ledwo ciągnie...
Wiesz, dlaczego większość silników baz danych jest darmowa, chociaż w podstawowej wersji? Aby jak najwięcej osób mogło z nich korzystać i na bieżąco zgłaszać producentom uwagi i propozycje zmian. Dzięki temu są to silniki tworzone pod miliony zastosowań. A nie pod konkretnie takie zastosowania, jakie sobie MS wymyśli...
Fifi209
Cytat(sazian @ 24.04.2012, 21:20:05 ) *
A konsola w windzie jest naprawdę uboga – o ile można to konsolą nazwać.

PowerShell, poczytaj, sprawdź. Daje ogromne możliwości w przeciwieństwie do poczciwego CMD
by_ikar
Cytat
Mówisz z pozycji hostującego dwie strony internetowe? Microsoft nie celuje w takich klientów.

Tak hostuje 2 strony, ale może to być bardzo dobry startup, który po roku, czy dwóch, może wyglądać jak facebook, wtedy wówczas przesiadka na inna platformę może okazać się zadaniem nieopłacalnym. Jest wiele stron, które z stadia larwy wyewoluowały na dochodowy biznes. Daleko nie szukając - demotywatory.pl pamiętam dokładnie ich początki. Podobnie z sadistic.pl. Zresztą podobnie było i z wieloma innymi stronami. Nie celując w taki target, ludzie od samego początku wolą inny system wybrać bo jest to dla nich bardziej opłacalne..

Cytat
Najszybsze superkomputery służą reklamie. Są na linuxach bo łatwiej zmodyfikować linuxa niż windowsa by ruszył na serwerze. Bo opensource. Nie łudź się, że linux rusza na superkomputerze z LiveCD. Trzeba solidnie spatchować kernela.

Hm, niby łatwiej, a mimo to super komputery są i na windowsie. A z tego co czytałem tutaj wcale nie chodzi o spaczowanie systemu, tylko o możliwości przerobu i skalowność. I czytałe to nawet chyba przy komputerze obsługującym wielki zderzacz hadronów. I akurat ten komputer wątpię aby służył reklamie, jak zakładasz..

Cytat

Licencja kosztuje? Chyba zmodyfikowanych płatnych dystrybucji. Tak to przecież są to otwarto źródłowe systemy i się za nie nie płaci. A red hat pobiera opłaty jedynie za support o ile jest ci taki potrzebny. Też kosztuje, ale wychodzi to dużo taniej, niż windows, czy mac osx server.
solificati
Pomiędzy facebookiem i stroną kumpla jest jeszcze trochę więcej typów zastosowań serwerów. Microsoft mając 35% dostępnych przez internet serwerów dobrze wie jacy klienci mu są potrzebni i Ci klienci muszą być zadowoleni. Microsoft to nie techrunch czy ycombinator by inwestować w biznesy. Wolą inwestować w programistów i idzie im to świetnie.

Co do superkomputerów - owszem, jeden w TOP500 jest na windowsie. Nie wiem co masz na myśli mówiąc o możliwościach przerobu, ale strzelam, że dalej mówisz o skalowalności (skalowność?!) - Windows się skaluje pionowo tak jak i Linux - dopóki są sterowniki do nowych podzespołów (oczywiście na Linuxa łatwiej napisać) a skalowanie poziome superkomputerów raczej nie dotyczy a nawet jeśli to tutaj obsługiwać powinna to wyższa warstwa niż system operacyjny.

No i skoro czytałeś o tym jaki software jest na superkomputerze przy lhc to czemu służy jak nie reklamie? LHC życia nam nie uratuje, a naukowcy od leków nierzadko korzystają z chmur.

Może ściągnięcie Ubuntu LTS niektórym biznesom wystarcza, ale wielu też płaci za linuxy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.