![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam tu kawałek kodu php, który wyświetla mi z bazy nazwe kursu i id_grupy, chce uzyc id_grupy to przejscia w kolejny skrypt, ktory bedzie mial zapamietane id_grupy, tylko ze ten skrypt ktory jest ponizej nie robi tego co powinien wyswietla mi po kolei rozne formularze z jednym przyciskiem wyslij ale jak wysylam to zawsze ostatni pobierany id_grupy wysyla, probowalem zrobic to linkiem i metoda GET, ale nie moge bo potem jak wyswietlam z bazy to wystaje mi
pokaz_uzytkownicy_grupa_admin.php?id=147 zamiast pokaz_uzytkownicy_grupa_admin.php i nie wiem jak przeslac linkiem zeby tego id na koncu nie bylo, a te id psuje caly skrypt, wiec chcialem przeslac to formularze z jednym przycskiem. Drugi problem jest taki, że jak przesyłam już ten id_grupy(linkiem i GETem sie niby dało ale potem wyświetlania w stylu $link1 = "{$_SERVER['PHP_SELF']}?sort=lna"; wszystko psuły) więc jakbym już tym formularzem się dostał tam i nie miałbym id na końcu pokaz_uzytkownicy_grupa_admin.php to jak mam zapamiętać zmienną przesyłaną, ona widzi tylko pierwszy skrypt i jak przeładuję skrypt, czyli sortuje na tm skrypcie według nazwisko albo mam 40 użytkowników i wyświetla mi 10 i dzieli mi na 4 strony, to potem już id_grupy nie pamięta i jest pusto. Nie wiem jak zrobić referencję, na necie wszędzie opisują tylko do funkcji.
pozdrawiam, początkujący |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Skoro masz w formularzu:
to musi to przejść do $_GETa. Zobacz na końcu skryptu: -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Np. mam pobierane id_grupy z bazy: 23, 168, 35, 47.
Wybieram ten z 168 i przysyłam a tam niespodzianka, zawsze ostanie id 47 przeysła ![]() print_r() pokazuje prawidłowe info, każde zapytanie z bazy po kolei jak przechodzę do skryptu to Array ( [submitted] => true [id_grupy] => 142 ) 142 i tak zawsze:( Ten post edytował yogitubadzin 6.05.2010, 12:48:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo Ty coś tu za bardzo namieszałeś pobierasz wyniki w pętli i dla każdego wyniku zaczynasz formularz i dla żadnego nawet go nie zamykasz i dziwisz się że skrypt nie wie, który formularz wysłałeś,
1. id jest unikalnym identyfikatorem więc nie mogą mieć wszystkie formularze takiego samego id, 2. zamykaj formularze poprzez </form> 3. każdy button submit musi mieć unikalne id żebyś wiedział który formularz został wysłany 4. nie wiem po co w ogóle użyłeś tu formularze skoro nie masz żadnych pól z edycją danych lepiej utworzyć linki i przesłać te dane getem czyli w pętli zrobić linki:
jeżeli przeszkadza Ci wystające id to użyj mod_rewrite żeby zrobić ładniejszy link |
|
|
![]()
|
|
Dobrze, rozumiem jak zrobic to linkiem, i powiedzmy, że prześle linkiem i metoda GET, jak użyc tej funkcji mod_rewrite, która bedzie obcinała id na końcu i wyświetlała tyllko
pokaz_uzytkownicy_grupa_admin.php zamiast pokaz_uzytkownicy_grupa_admin.php?id=147 przeysłam linkiem i zmienna print_r($_GET); widzi mi tak: Array ( [id] => 147 ) 147 gdy naciskam cokolwiek w tym skrypcie(np segregacja nazwiskiem) tablica GET pokazuje: Array ( [sort] => naz ) pozdrawiam, początkujący Ten post edytował yogitubadzin 6.05.2010, 14:06:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
To wyślij POSTem a nie GETem...
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zrób tak żeby link potem wyglądał pokaz_uzytkownicy_grupa_admin.php?id=147&sort=naz, wtedy będziesz miał i id grupy i zmienną do sortowania, użycie w tej sytuacji formularza to słaby pomysł bo wtedy wszystkie przyciski segregacji i stronicowania musiałbyś zastąpić przyciskami submit
mod_rewrite nie działa tak że obcina końcówkę tylko pozawala Ci zmienić link na ładniejszy czyli mógłbyś zrobić z tego pokaz_uzytkownicy_grupa_admin.php?id=147&sort=naz np. taki link pokaz_grupa,5,sortuj,nazw.html Ten post edytował tehaha 6.05.2010, 14:28:26 |
|
|
![]()
|
|
no ale da sie poslac tylko GET przez link, tak czy nie?
Już będzie działać, musze tylko się dowiedzieć jak zrobić,żeby zmienna przesłana $_GET pokazywała na adres czyli referencja ale nie wiem jak to zrobić, kto wie? przesyłam linkiem:
tak nie działa ![]() Ten post edytował yogitubadzin 6.05.2010, 14:47:33 |
|
|
![]()
|
|
GET można posłać linkiem i formularzem, ale chodzi o to że skoro to co chcesz możesz zrobić jednym linkiem to po co robić do każdego formularz, który tylko komplikuje sytuację
nie wiem co chciałeś zrobić tym drugim ale jeżeli chcesz doczepić & to robisz tak:
jeżeli potrzebujesz referencje do linku to możesz to zrobić tak: a jeżeli tym drugim chciałeś tylko pobrać zmienną z linku to tak:
Ten post edytował tehaha 6.05.2010, 14:54:56 |
|
|
![]()
|
|
Jeśli posyłam formularz POSTem to w pliku gdzie się posyła jest:
przeglądarka mi wyświetla: get : Array ( ) post : Array ([id_grupy] => 166 ) pobrany post - referencja : &166 nacisnę jakis link i mamy: get : Array ( [sort] => naz ) post : Array ( ) pobrany post - referencja : & Czyli chyba referencji nie widzi? linkiem i GET nie robię, bo jak cokolwiek pośle GETem to operacje w tym pliku są na linkach i nowa zmienna GET mi zakrywa wszystko. Chciałem żeby zapamiętał jakąs zmienną, żebym z niej korzystał, ale nie umiem..... Ten post edytował yogitubadzin 6.05.2010, 15:47:33 |
|
|
![]()
|
|
Chciałem żeby zapamiętał jakąs zmienną, żebym z niej korzystał, ale nie umiem..... Skorzystaj z sesji. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Poczekaj, bo nie do końca łapię Twojego problemu... Masz formularz, w którym wybierasz id_grupy, potem zatwierdzasz i przechodzisz dalej, w kolejnym formularzu wybierasz jakąś wartość i przechodzisz dalej... i tu klops - nie pamięta Ci id_grupy? Dobrze kumam?
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
@Kshyhoo Ty chyba myślisz o wieloetapowym formularzu a tu nie o to chodzi, z tego co ja zrozumiałem to yogitubadzin chce sobie wypisać listę grup i jak kliknie w grupę to przechodzi na podstronę pokaz_uzytkownicy_grupa_admin.php gdzie wyświetlani są użytkownicy tej grupy, i jak na tamtej podstronie kilka w przycisk który sortuje te osoby np. alfabetycznie względem nazwiska to traci id grupy
|
|
|
![]()
|
|
A jak sortuje, formularzem? To wystarczy w tym formularzu dać:
Ten post edytował Kshyhoo 6.05.2010, 17:39:58 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
dokładnie tak jak mówi tehaha, niby to banalne a jednak coś nie gra, mam zwykłą listę grup pobieraną z bazy, jak chcę sobie jakąś wybrać to wciskam link(który ma tylko GET) lub formularz, który mi przesyła tylko id_grupy, a tam wszystko czego dotknę jest powiązane z linkami na globalnej GET, która(nawet jak jest referencja) to mi przysłania GET z linka, więc chciałem POSTem wysłać formularz który tylko przesyła id_grupy, gdzie jak opisalem przed chwilą dokładnie co się dzieje -
yogitubadzin Jeśli posyłam formularz POSTem to w pliku gdzie si... Dzisiaj, 16:40 nie działa ![]() Ten post edytował yogitubadzin 6.05.2010, 17:41:17 |
|
|
![]()
|
|
Piszesz, co się dzieje i czego nie ma, a ja nadal nie łapię, jaki efekt chcesz osiągnąć? Chcesz móc sortować co, grupy? Członków w grupach?
|
|
![]()
|
|
no właśnie on sortuje linkami dlatego traci to co sobie przesłał postem i dlatego od samego początku piszę, żeby zrezygnować z formularzy bo żeby te dane przesyłać postem to na tamtej podstronie wszystkie linki do sortowania i stronicowanie musiałby zamienić na przyciski formularza żeby można było dalej przesyłać postem a to jest...bez sensu
yogitubadzin to wygląda tak jeżeli przekażesz już sobie tą zmienną id to tej strony uzytkownicy_grupy_admin.....php, już nie ważne czy postem czy getem to w każdym razie musisz przechwycić tą zmienną i wsadzić ją do linków np. załóżmy że przesłałeś tą zmienną w url czyli getem, sprawdzasz czy została przesłana jak tak to tworzysz zmienna $url_id która zostanie dołączona do linków po to aby ją sobie przesyłać między stronami i wtedy możesz już używać zwykłych linków zarówno do sortowania jak i stronicowania
|
|
|
![]()
|
|
Nie ma znaczenia, że sortuje linkami:
Ten post edytował Kshyhoo 6.05.2010, 17:58:10 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
no nie ma, ale czy w sytuacji kiedy chce się tylko wypisać grupy z bazy to nie lepiej jest zrobić 100 linków zamiast 100 formularzy? skoro ten formularz ma służyć tylko i wyłącznie do tego żeby przekazać jedną zmienną do strony pokaz_grupy_admin.php?
po za tym on nie sortuje grup tylko użytkowników należących do grupy i jego problem leży w tym że jak kilka w taki link: to traci id grupy które przesłał sobie postem czy tam getem Ten post edytował tehaha 6.05.2010, 18:08:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:44 |