![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 733 Pomógł: 4 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich użytkowników
![]() Pisząc skrypt dodawania artykułów do bazy danych napotkałem problem. Ogólnie skrypt ma wyglądać tak: Wchodzę w zakładkę dodaj pokazuje mi się lista rozwijalna wybieram to co chcę i klikam wybierz, następnie przechodzi mi do formularza i wpisując dane nie wysyła mi do bazy danych. Nie mam pojęcia dlaczego. Proszę o pomoc(nie mogę sobie z tym poradzić już od wczoraj ![]() dodaj.php
Z góry dziękuje i pozdrawiam, nansss ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Jakieś błędy? Co przechodzi w $_POST?
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 733 Pomógł: 4 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Błędów brak, a przez który $_POST?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Temat: Jak poprawnie zada pytanie proszę o zapoznanie się z tym artykułem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
mysql_error()); nic nie zwraca a var_dump($_POST['dodaj']); zwraca NULL
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Zobacz tak:
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
( [id] => testy [wybierz] => Wybierz ) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No to teraz już wiesz, co przechodzi a czego brak?
|
|
![]()
|
|
Tak tylko nie mam pomysłu jak to naprawić
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Pisząc skrypt dodawania artykułów do bazy danych napotkałem problem. No bez jaj, napisałeś taki wypasiony skrypt a z kilkoma if'ami nie dasz sobie rady? Trochę rozlazły jest ten Twój skrypt, brak wcięć... nic dziwnego, że nie możesz się połapać. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Chodzi o to, że nie wiem w czym jest problem... co jest nie tak, czemu nie przesyła tych danych
Niby naprawiłem ale coś jest nie tak. Odbierając value z listy rozwijalnej robię to tak:
Sprawdzając funkcja print_r przesyła, że w $_POST[id] przesyła nazwę z value i jest ok i teraz daje warunek
I według niego if i elseif się nie spełniają i dodaje do bazy danych nie testy nie arkusz_kalkulacyjny tylko ta ostatnia a dając
Nie dodaje nigdzie bo według niego warunki nie są spełnione. Nie mam pojęcia dlaczego. Proszę o pomoc ![]() Z góry dziękuje ![]() Ten post edytował adrianozo 3.05.2010, 21:43:51 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zrób tak:
|
|
![]()
|
|
Teraz wyrzuca po prostu komunikat else z tego kodu:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Co mówi $_POST?
Sprawdź, czy zapytanie wykonuje się poprawnie. PS. Znacznik <font> nie jest zgodny ze specyfikacją. Skąd Ty wyciągnąłeś ten skrypt? EDIT: operator === był w php4, teraz używa się po prostu ==. Ten post edytował Kshyhoo 3.05.2010, 22:39:31 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
To może pokaże cały skrypt
![]()
Pozdrawiam, nansss ![]() Ten post edytował adrianozo 4.05.2010, 10:46:01 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat EDIT: operator === był w php4, teraz używa się po prostu ==. Dobry gryps nie jest zły.... ![]() Odpal sobie ten skrypt: -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mój powyższy post został zaktualizowany
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Juz raz podano ci tego linka, ale ja podam ci go drugi raz:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie zastosuj sie do wszystkich tam podanych porad, miedzy innymi: wyswietlanie wszystkich bledow, echo 'DUPA'; by sprawdzac czy skrypt wchodzi ci do IFow. Musisz sam zdiagnozowac gdzie jest blad, albo chociaz nam to ulatwic. A tu za kazdym razem trzeba ci pisac: a zrob to, a zrob jeszcze tamto... to wszystko masz sam zrobic i nam podac. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zastosowałem się do tego i po kolei:
1. Włączenie błędów pokazuje tylko Notice: Undefined index: 2. Natomiast zdziwiło mnie wyświetlenie zapytania. Nigdzie nie wykonuje zapytania SELECT, a po dodaniu wyświetlił mi
Nie mam pojęcia dlaczego. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat 1. Włączenie błędów pokazuje tylko Notice: Undefined index: To nie jest TYLKO. To jest AZ. Czesto bledy NOTICE pokazują ze w skrypcie jest coś złego. Przeczytaj je uważnie i przeanalizuj i zrob by sie nie pojawiały - dla Twojego dobra.Miales pozatym zastosowac sie do wszystkich porad. Jedną z nich jest: Jak dostajesz blad to masz go nam pokazac nawet jesli to jest NOTICE -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:44 |