Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Długi tekst a MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
flegmucha
Chciałbym przetrzymywać w bazie danych naprawdę długie teksty np. 14 stron A4. Chciałem początkowo do tego celu użyć pola LONGTEXT ale nie jest ono w stanie pomieścić takich danych. Czy wie ktoś co z tym zrobić?
adwol
Cytat
Chciałbym przetrzymywać w bazie danych naprawdę długie teksty np. 14 stron A4. Chciałem początkowo do tego celu użyć pola LONGTEXT ale nie jest ono w stanie pomieścić takich danych. Czy wie ktoś co z tym zrobić?

Jesteś pewny, że to nie problem czegoś innego? LONGTEXT jest największym typem MySQLa (ex aequo z LONGBLOB) i potrafi pomieścić do 4GB danych. Czy te Twoje 14 stron A4 zajmuje więcej miejsca?
flegmucha
Słuchaj no też mi tak się wydaje, że LONGTEXT to jest bardzo pojemne pole. Ale sprawa wygląda tak, że mam formularz w którym jest pole <textarea> tam wklejam 14 stron tekstu, wysyłam to do polecenia INSERT i nic się nie dzieje.... Przy krótkich tekstach tak nie jest, mogę wszystko zmieniać i wogóle... Chyba że jest problem natury wyższej np. ograniczenia serwera, ale wątpię bo mam wykupione komercyjne konto. Nie mam pojęcia gdzie leży problem...
spenalzo
Wątpie czy masz w tych 14 stronach więcej niż 64kB tekstu - a tyle mieści się w polu BLOB i/lub TEXT.
Podaj fragment kodu którym dodajesz do bazy.
flegmucha
Kod którym dodaję to do bazy to:
[sql:1:ead74a5ca9]mysql_query("insert into tabela(tytul, wys, kategoria, tresc, data, ip, browser, par) values('$tytul', '$wys', '$kategoria', '$tresc', '$data', '$REMOTE_ADDR', '$HTTP_USER_AGENT', 'str')");[/sql:1:ead74a5ca9]
a kod którym to uaktualniam to:
[sql:1:ead74a5ca9]$q = mysql_query("UPDATE tabela SET tytul='$tytul', wys='$wys', tresc='$tresc', kategoria='$kategoria' WHERE id='$nr'");[/sql:1:ead74a5ca9]

Wydaje mi się, że jest wszystko OK.... ale pewnie się znowu okaże, że to MI SIĘ WYDAJE biggrin.gif
Bakus
Użyłeś funkcji [manual:719673c77e]mysql_error[/manual:719673c77e] do sprawdzenia jakie błędy zwraca mysql??

Osobiście jestem przekonany, że masz gdzieś w tekście apostrof lub cudzysłów... w takim wypadku użyj [manual:719673c77e]addslashes[/manual:719673c77e] na tekście przed dodaniem go do bazy, a przy wybieraniu skorzystaj z odwrotności: [manual:719673c77e]stripslashes[/manual:719673c77e]
flegmucha
THX Bakus! Pomogło! Ale nawet nie pomyślałem, że to może być to biggrin.gif
Dostajesz ode mnie punkt za pomoc! W końcu mi pomogłeś....
Bakus
Nie za ma co... i również dzięki... Już myślałem, że taki nie pomocny jestem... winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.