![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Grajewo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym przetrzymywać w bazie danych naprawdę długie teksty np. 14 stron A4. Chciałem początkowo do tego celu użyć pola LONGTEXT ale nie jest ono w stanie pomieścić takich danych. Czy wie ktoś co z tym zrobić?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Chciałbym przetrzymywać w bazie danych naprawdę długie teksty np. 14 stron A4. Chciałem początkowo do tego celu użyć pola LONGTEXT ale nie jest ono w stanie pomieścić takich danych. Czy wie ktoś co z tym zrobić?
Jesteś pewny, że to nie problem czegoś innego? LONGTEXT jest największym typem MySQLa (ex aequo z LONGBLOB) i potrafi pomieścić do 4GB danych. Czy te Twoje 14 stron A4 zajmuje więcej miejsca? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Grajewo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słuchaj no też mi tak się wydaje, że LONGTEXT to jest bardzo pojemne pole. Ale sprawa wygląda tak, że mam formularz w którym jest pole <textarea> tam wklejam 14 stron tekstu, wysyłam to do polecenia INSERT i nic się nie dzieje.... Przy krótkich tekstach tak nie jest, mogę wszystko zmieniać i wogóle... Chyba że jest problem natury wyższej np. ograniczenia serwera, ale wątpię bo mam wykupione komercyjne konto. Nie mam pojęcia gdzie leży problem...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wątpie czy masz w tych 14 stronach więcej niż 64kB tekstu - a tyle mieści się w polu BLOB i/lub TEXT.
Podaj fragment kodu którym dodajesz do bazy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kod którym dodaję to do bazy to:
[sql:1:ead74a5ca9]mysql_query("insert into tabela(tytul, wys, kategoria, tresc, data, ip, browser, par) values('$tytul', '$wys', '$kategoria', '$tresc', '$data', '$REMOTE_ADDR', '$HTTP_USER_AGENT', 'str')");[/sql:1:ead74a5ca9] a kod którym to uaktualniam to: [sql:1:ead74a5ca9]$q = mysql_query("UPDATE tabela SET tytul='$tytul', wys='$wys', tresc='$tresc', kategoria='$kategoria' WHERE id='$nr'");[/sql:1:ead74a5ca9] Wydaje mi się, że jest wszystko OK.... ale pewnie się znowu okaże, że to MI SIĘ WYDAJE ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyłeś funkcji [manual:719673c77e]mysql_error[/manual:719673c77e] do sprawdzenia jakie błędy zwraca mysql??
Osobiście jestem przekonany, że masz gdzieś w tekście apostrof lub cudzysłów... w takim wypadku użyj [manual:719673c77e]addslashes[/manual:719673c77e] na tekście przed dodaniem go do bazy, a przy wybieraniu skorzystaj z odwrotności: [manual:719673c77e]stripslashes[/manual:719673c77e] -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
THX Bakus! Pomogło! Ale nawet nie pomyślałem, że to może być to
![]() Dostajesz ode mnie punkt za pomoc! W końcu mi pomogłeś.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie za ma co... i również dzięki... Już myślałem, że taki nie pomocny jestem...
![]() -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 14:52 |