daquillani
22.11.2014, 21:13:51
Witam!
Mam pewien problem. Skończyłem dzisiaj projekt, pracowałem na XAMPP-ie, gdzie PHP jest w wersji 5.5.15.
Projekt pisany był obiektowo
Wgrałem przez FTP na serwer, który mam w Home.pl (wersja PHP: 5.4) i oczywiście powstały problemy. Niby wszystko się ładnie wczytuje, pliki klas itd. ale jest problem z plikiem CSS, obrazkami itd. Tzn. odnośniki do nich są dobre, ale jak np. wejdzie się w źródło danego obrazka to pojawia się error:
Parse error: syntax error, unexpected 'begin' (T_STRING) in /koelner/public/img/logo.jpg on line 122
lub taki:
Warning: Unexpected character in input: '' (ASCII=31) state=0 in /koelner/public/img/logos/lf.jpg on line 19
Parse error: in /koelner/public/img/logos/lf.jpg on line 19
Warto dodać, że nie wszystkie obrazki zwracają taki błąd - co jak dla mnie jest dziwne.
Poprosiłem o aktualizację PHP do wersji tej z XAMPP-a, lecz nie wiem czy to cokolwiek pomoże i szukam rozwiązań. Jest jakaś możliwość wysłania konfiguracji localhosta (XAMPP-a) do Home, aby mi zrobili serwer na takich samych zasadach? W kodzie na pewno problemu nie ma, no bo przecież na localu też byłyby błędy.
Dziękuję z góry za pomoc, pozdrawiam!
PS Nie wiem czy wybrałem dobry dział...
Pyton_000
22.11.2014, 21:19:11
Rada, zmień hosting...
to nie jest problem PHP no chyba że generujesz te pliki przy pomocy PHP.
daquillani
22.11.2014, 21:21:55
Nie, nie... pliki nie są generowane przez PHP, po prostu są wgrane na serwer i nie wiem co to powoduje... A szkoda mi trochę rezygnować z Home.pl, ponieważ trochę serwer kosztuje.
Warto chyba jeszcze dodać, że jest plik .htaccess:
RewriteEngine on
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.*)$ index.php?action=$1 [L,QSA]
No ale jak wejdę np. w źródło pliku CSS to widzę normalny tekst, tak jakby plik tekstowy (z treścią pliku CSS, ale bez zawijania linii itd.) a nie żaden CSS.
Pyton_000
22.11.2014, 21:23:51
wgraj te pliki jeszcze raz, włącz/wyłącz tryb pasywny, użyj innego programu do ftp...
kayman
22.11.2014, 21:32:52
wersja max na home to chyba 5.4, standard 5.2 ale lepiej dowiedzieć się u nich
poza tym musisz dodać do .htaccess takie coś ->
https://pomoc.home.pl/komunikaty/242
daquillani
22.11.2014, 21:40:07
Nadal to samo występuje. To chyba coś z konfiguracją serwera.
Sami zobaczcie zresztą: "
http://limeweb.home.pl/koelner/public/img/...oelnergroup.jpg", tutaj obrazek na stronie się pojawia ale po wejściu na jego źródło widać taki kod. Tak samo jest z plikiem CSS:
http://limeweb.home.pl/koelner/public/css/default.cssNormalnie strona znajduje się tutaj:
http://limeweb.home.pl/koelner/, wejdźcie i zobaczcie w źródło. W kodzie wygląda wszystko ok.
kayman
22.11.2014, 23:20:25
RewriteRule ^(.*)$ index.php?action=$1 [L,QSA] -> wywal na próbę to QSA, mialem kiedyś taki błąd i wywalenie tego pomogło
daquillani
22.11.2014, 23:23:08
Nic z tego.
Pyton_000
22.11.2014, 23:25:44
Ewidentnie coś leży bo cała zawartość pobierana z serwera ma mime text/html
daquillani
22.11.2014, 23:27:22
Należy to zgłosić do Home.pl, prawda?
Pyton_000
22.11.2014, 23:29:53
Posprawdzaj pliki .htaccess w katalogu strony i wyżej
wywal też testowo swoje htaccess
daquillani
22.11.2014, 23:33:12
Wszystkie pliki .htaccess wywaliłem i nadal to samo.
kayman
22.11.2014, 23:41:02
mam takie wrażenie że gdzieś masz zapisana jakąś konfigurację/ścieżkę (może cache) z locala i przez ftp ja przeniosłeś na te domenę a że ona dotyczy locala to nie trafia w pliki
daquillani
22.11.2014, 23:48:24
<?php
/* PATHES
*/
define('HREF_ROOT', 'http://limeweb.home.pl/koelner/');
define('APP_PATH', ROOT_PATH
. '/app/'); define('CORE_PATH', APP_PATH
. 'core/');
define('C_PATH', APP_PATH
. 'controllers/'); define('M_PATH', APP_PATH
. 'models/'); define('V_PATH', APP_PATH
. 'views/');
define('PUBLIC_PATH', HREF_ROOT
. 'public/');
Obrazki są wczytywane z HREF_ROOT, a klasy itd. z APP_PATH, CORE, C, M i V.
by_ikar
22.11.2014, 23:58:59
Wszystkie zwracają podobny błąd, mam wrażenie że ty masz cały ruch w htaccess przekierowany na swój skrypt, który robi resztę. Stąd niepoprawne nagłówki, stąd jakieś błędy. Pokaż htaccess.
Ehh w sumie pokazałeś, nie zauważyłem go

Więc, ostatnio miałem podobny problem i w moim przypadku REQUEST_FILENAME w htaccess dopiero zaczęło działać kiedy przerobiłem to tak:
Kod
RewriteEngine on
RewriteCond %{DOCUMENT_ROOT}%{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{DOCUMENT_ROOT}%{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.*)$ index.php?action=$1 [L,QSA]
daquillani
23.11.2014, 00:20:22
Spróbowałem, ale pokazuje się wtedy "500 Internal Error".
Pyton_000
23.11.2014, 08:15:41
Czy masz na tym serwerze inne rzeczy?
Wrzuć obrazek do katalogów:
./koelner/../
./koelner/
./koelner/test/
i posprawdzaj czy działa.
daquillani
23.11.2014, 09:11:37
Również nie działa. Wszedłem teraz na inne podstrony (bo na serwerze mam kilka projektów) i jest to samo. Teraz już wiem, że na pewno nie jest to wina kodu, tylko konfiguracji na serwerze, a może po prostu Home ma jakąś awarię? Ale gdyby tak było to pisali by o tym, gdzieś indziej musi leżeć problem, trzeba im to zgłosić.
Pyton_000
23.11.2014, 09:36:14
Albo zmieniając coś samodzielnie w konfiguracji coś skopałeś, choć to mało prawdopodobne bo na home za wiele nie da się zrobić
daquillani
23.11.2014, 09:41:59
Ostatnio prosiłem o zmianę wersji PHP na 5.4, może wtedy coś się stało, ale ja nie zmieniałem nic. Dodam jeszcze, że strona w innym podkatalogu kilka dni temu działała, a dzisiaj występują na niej te same błędy co tutaj.
trueblue
23.11.2014, 10:05:47
CSS z linku, który podałeś wyświetla się poprawnie, natomiast jpg nie jest jpegiem, lecz webp.
Tu jest delikatnie podobny temat:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=233651
Pyton_000
23.11.2014, 10:12:07
Nie jest poprawnie wyświetlany, zobacz w konsoli; wszystkie pliki dostają mime text/html
Pisać do home niech naprawiają.
daquillani
23.11.2014, 10:18:12
Już napisane.
by_ikar
23.11.2014, 11:34:16
Nadal uważam że to nie jest zarówno wina home, jak i wersji php, bo to nie jest vps czy dedyk, że taką sytuacje miałbyś tylko ty, ale jest to shared, gdzie najprawdopodobniej setki osób są na tym samym serwerze. Więc jeżeli coś by się zepsuło, mieli by problem wszyscy.
Najlepiej usuń htaccess, lub index.php (lub zmień im nazwę) i sprawdź. Jeżeli błąd się będzie powtarzać, to wtedy może być coś na rzeczy i jakiś większy problem z apache czy czego tam jako webserwera używają. Jeżeli natomiast błędu nie będzie, to na bank jest tutaj winny twój skrypt.
Pyton_000
23.11.2014, 11:45:26
@up inne strony które ma też nie działają, tj dostają ten sam mime np. plik flash. Wejdź sobie na stronę główną.
Co do tego że to shared to jedno, ale mają możliwość dostosowania go w ramach jednego konta.
kayman
23.11.2014, 14:23:15
stawiam 2-8 skryptów na miesiąc jako demo do różnych spraw a host mam od 4 lat na home, są to skrypty popularne jak i moje autorskie wypociny, i tak jak @by_ikar twierdze że skopany jest skrypt/cofig/coś tam @autora postu, zapewne na innym hoscie też by było to samo
na home poza kilkoma dziwactwami jest normalny apache, a dziwactwa te dotyczą tylko konfiguracji
trzeba włączyć wszystkie błędy i szukać w skrypcie, możne coś wymaga zmiany php.ini/innej konfiguracji serwera ale nie chce mi się wierzyć poza tym to tez da się zrobić etc.
daquillani
23.11.2014, 15:01:39
Skoro tak to dlaczego na reszcie stron (w innych podkatalogach) problem jest taki sam, nawet gdy usunę tą o której mowa w poście?
Pyton_000
23.11.2014, 15:09:00
@kayman dla uściślenia na home nie ma normalnego Apache, to jest coś co kiedyś było apache za czasów wersji 1.2...
Co do tematu,to się dowiemy jak home odpisze.
[updated]
Wiadomość z ost. chwili. Wszystko działa

mime poprawnie rozpoznaje czyli jest ok.
daquillani
23.11.2014, 15:13:07
Dokładnie, już wiem co było nie tak i sam to naprawiłem. Po prostu Home.pl, gdy zmieniało na serwerze wersję PHP na 5.4 to zrobiło w katalogu root na serwerze plik .htaccess i tam była tresć:
:Location /*.php
Use php54
:Location
Usunąłem ten plik a jego treść przeniosłem do pliku .htaccess na stronie, o której mowa.
Dziękuję wszystkim za pomoc!
Pozdrawiam, do zamknięcia.
by_ikar
23.11.2014, 15:23:23
A widzisz, czyli jednak htaccess, było od razu zmienić nazwę tych plików, czy je skasować i sprawdzić, a nie doszukiwać się problemu gdzie indziej.. A to że miałeś to we wszystkich "stronach" no to raczej wina tego że wszędzie miałeś ten sam skrypt.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.