![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, mam problem z tworzeniem miniaturek. Tworzę jest za pomocą GD.
Proces wygląda mniej więcej tak: 1. Upload zdjęcia. 2. Sprawdzenie funkcją getimagesize rozmiaru - w celu weryfikacji poprawności uploadu. 3. Zeskalowanie zdjęcia do największego możliwego rozmiaru. 4. Wyświetlenie zdjęcia. 5. Skopiowanie zdjęcia w docelowe zdjęcie. 6. Stworzenie miniaturki. W którymś momencie następuje jednak problem - dość nietypowy - tak mi się wydaje. Udaje się bowiem oryginalne zdjęcie zeskalować do maksymalnego rozmiaru, potem wyświetlić, następnie zdjęcie jest przenoszone w docelowy folder, po czym już jest błąd przy tworzeniu miniaturki. Dziwne natomiast jest to, że polecenie file dla tego pliku zwraca: Kod RIFF (little-endian) data Gdzie dla innych obrazków jpg zwraca np. Kod JPEG image data, JFIF standard 1.01, comment: "CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJ" Dziwne są też pierwsze znaki w pliku: Kod RIFF��^A^@WEBPVP8X Co może sugerować jakiś format webp - tylko dlaczego się tak mogło stać - czy ktoś się z takim czymś spotkał może? Jak się okazuje: 1. W systemie operacyjnym pliku nie idzie otworzyć bo zawiera błąd 2. Po zmianie rozszerzenia z jpg na webp otwiera się poprawnie w chrome 3. Po zrobieniu konwertowania online dostaję poprawny jpg I jeszcze jedna kwestia: "Uszkodzone" obrazki pochodzą z jednego okresu czasu - kilku dni - do głowy przychodzi mi jakiś moduł na serwerze np. google page speed - ale czy on mógłby zmienić plik na serwerze? Ten post edytował ciekawski 31.07.2014, 06:43:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
webp jest to format kompresji grafiki jakiś czas temu wypuszczony przez google, który cechuje się lepszą kompresją przy tej samej jakości w porównaniu do jpg. Od niedawna jest też możliwość animacji, kanałów alpha etc. Cóż, grafika raczej otworzy ci się w programach które mają zaimplementowaną obsługę tego formatu, a z racji że jest to całkiem nowy format i ogólnie w kwestii grafiki od dekad nic się nie zmieniło, to praktycznie nikt nic nowego nie implementuje.. W GD jest imagewebp którym możesz wyświetlić lub zapisać obrazek w ów formacie. To jest tak jak z zapisywaniem do jpg, png, czy gif. Sprawdzasz rozszerzenie/mime i używasz do tego odpowiedniej funkcji, bo przecież nie zapiszesz gifa imagejpeg co jest oczywiste. Stąd te błędy.
Ten post edytował by_ikar 31.07.2014, 10:34:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
racja, tylko ja się zastanawiam jakim cudem ten obrazek się za pierwszym razem zeskalował skoro ja tego nie obsługiwałem i dlaczego ktoś wrzucając obrazek jpg wrzucił tego webp - co ciekawe problem ten był przez 2 dni, a potem ustąpił - może to przypadek i ten sam user - choć biorąc pod uwagę mała popularność formatu ciekawe dlaczego ten user nim dysponował.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przez jakiś czas facebook testował ten format i wyświetlał ludziom losowo ten obrazek. O ile sam facebook był zadowolony, to ludzie nie, bo nie wiedzieli co dalej zrobić z obrazkiem. Tzn zapisywali go, ale nie mieli czym otworzyć i czym przerobić. No i z tego co wiem to google serwuje na wszystkich swoich stronach tam gdzie może i temu komu może obrazki właśnie w webp. Prawdopodobnie sprawdzasz w swoim skrypcie tylko po rozszerzeniu (co się prosi o nadużycia) a powinieneś po mime sprawdzać i jeżeli byłby to typ którego nie obsługujesz, poinformować o tym użytkownika w odpowiedni sposób.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 07:35 |