Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tłumaczenie Propel User Guide
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Cysiaczek
Witam.

Ruszyło tłumaczenie Propel User Guide.

Wiem, że na podstawie tego przewodnika powstał np, artykuł na php.pl, ale sam podręcznik nie został przetłumaczony. Niedługo pojawi sie nowa jego wersja. Jeśli ktoś jest zainteresowany, prosze o wpisanie się do topika.

Pozdrawiam.

Osoby aktualnie zaangażowane:

Introduction, - Sh4dow && cysiaczek
Installation - Zblakany
Getting Started - cysiaczek, [Cosi*]
Persisting Objects - cysiaczek, [Cosi*]
Finding Persisted Objects - cysiaczek, [Cosi*]
Propel Column Types - cysiaczek, [nasty, Cosi*]
Relationships - Sh4dow, [Cosi*]
Advanced Object Model - Sh4dow, [Cosi*]
Appendix A- Propel Build Targets[/b] - [b]Sh4dow, [Cosi*]
Appendix B - Schema Reference - Sh4dow, [Cosi*]
Appendix C - Using MapBuilder Classes - Sh4dow, [Cosi*]

Wyjaśnienie
Tytuły rozdziałów napisane pogrubioną czcionką są przetłumaczone, ale oczekują na korektę.
Podkreślone - przeszły przynajmniej jedną korektę
Przekreślone - zaakceptowane do publikacji
W nawiasach kwadratowych podaję korektorów
UDAT
Cytat(Cysiaczek @ 10.07.2007, 18:30:24 ) *
Witam.

Chciałbym wysondować, czy ktos jest zainteresowany udzieleniem pomocy przy tlumaczeniu Propel User Guide.

http://propel.phpdb.org/docs/en/user_guide/
Nigdzie nie znalazłem tłumaczenia na język polski.
Wiem, że na podstawie tego przewodnika powstał np, artykuł na php.pl, ale sam podręcznik nie został przetłumaczony. Niedługo pojawi sie nowa jego wersja. Jeśli ktoś jest zainteresowany, prosze o wpisanie się do topika.

Pozdrawiam.

Całkiem niezły pomysł. Ostatnio powstał pomysł przetłumaczenia Symfony Book, tak więc jesteś drugi.

Osobiście proponowałbym najpierw zająć się Symfony i zrobić to do końca, a następnie rozważyć tłumaczenie Propel User Guide, gdyż jak zajmiemy się tłumaczeniem wszystkiego naraz to nic z tego nie będzie i skończy się tylko na zapowiedziach.

A jako, że Propel jest jednym z głównych składników Symfony to sądząc po zainteresowaniu powyższym topiciem - jeśli udałoby się doprowadzić pierwsze tłumaczenie do końca - pewnie mógłbyś liczyć na wsparcie tamtych osób(przy czym jest to moje osobiste zdanie).
Cysiaczek
Owszem. Wiem, że aktualnie chłopaki tłumaczą Symfony i fajnie, że to robią, bo przynajmniej coś się dzieje : >
Jako, że nie używam tego frameworka (więc nie pomagam przy tłumaczeniu), zdecydowałem się zacząć tłumaczenie Propela. Po prostu jak ktoś bedzie miał czas i chęci... : )
Rzeczywiście mam nadzieję, ze aktualni tłumacze Symfony pomogą, jak skończą.

Pozdrawiam.
SongoQ
@Cysiaczek Mozesz juz stosowne kroki ku temu poczynic. Radze sie rozwniez skontakowac ze splatch'em bo wydaje mi sie ze on cos w tym temacie dzialal. Ale to juz musisz z nim rozmawiac.
Cysiaczek
Poczyniłem, zanim jeszcze napisałem posta biggrin.gif
Otrzymałem konto TRAC/SVN na http://propel.phpdb.org/ i tłumaczenie ruszyło. Wczoraj dołączył ~Zblakany.
Jako, że dokumentacja Wiki jest niekompletna, a do wspomnianego Traca nie mogę się zalogować z niewiadomych przyczyn, tłumaczona jest wersja html.
Oczywiście wszelka pomoc będzie mile widziana.

Pozdrawiam.
dr_bonzo
Przypinam topik
Sh4dow
No dobra przydał by sie ktoś kto sprawdził by te tlumaczonka, Plizzz guitar.gif
Cosi*
W jakim zakresie interesuje Was korekta? Samego języka?
Cysiaczek
Generalnie chodzi o przeczytanie i wyłapanie błędów, niezrozumiałych fragmentów, ewentualnych niekonsekwencji językowych. Generalnie wartość merytoryczna jest ok, ale jakby coś się trafiło, to zawsze można to zgłosić.
Jeśli jesteś zainteresowany, to napisz mi na priv ;]

Pozdrawiam.
gam3r
i jak tam to tłumaczenie? na propel.phpdb.org tylko wer anglojęzyczna chyba jest?
Cysiaczek
THE END

Polskie tłumaczenie Propel User Guide

Kilka słów na moim blogu
Strzałek
Duże brawa! Brawo, Brawo i jeszcze raz brawo!

Oby więcej takich inicjatyw!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.