Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybory Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej 2015
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4
tzm
Cytat(r4xz @ 13.04.2015, 09:16:20 ) *
Otóż od ~2 lat nie oglądam telewizji, wiadomości w internecie czytam rzadko i są to raczej lokalne informacje.

ale chodzisz do pracy, zresz za pieniadze i placisz podatki... czyli dalej jestes w tej samej dupie co osoby ogladajace telewizje, panstwo ma to co chce, a Ty jedynie oszczedzasz na abonamencie za telewizje i prad, super. masz wiecej czasu pracowac, wiecej zarabiasz, wiecej oddajesz panstwu niz gdybys sobie czasem zobaczyl fakty wieczorem albo na wspolnej z zona. chcecie wolnosci? uciekajcie z tej planety poki jeszcze mozna. nie istnieje cos takiego jak wolnosc.
solificati
Cytat(tzm @ 13.04.2015, 00:33:05 ) *
@solficati , we władzy absolutnej nie ma nic złego pod warunkiem że moglibyśmy trochę ją naprawić.

Nie ma nic złego, jeśli usuniemy wszystko co złe?

Cytat
moim zdaniem lepiej żeby kraj się rozwijał według celów i ideologii jednego człowieka niż całego sejmu i głosowań.

W wypadku totalitaryzmu, Ty jako obywatel jesteś już poza definicją kraju. Spójrz na Katar. Kraj ma się świetnie, obywatele niekoniecznie.

Cytat
nie znam przypadku dyktatury w której przywódca działałby z premedytacją na szkodę swojego kraju i ludu.

Mam wrażenie, że się zgrywasz.

Cytat
nie jestem jakimś mega zwolennikiem demokracji która powstała wieki temu i póki co jeszcze nigdzie nie działa dobrze, po prostu trzeba ten ustrój w końcu zmienić a są już ciekawsze alternatywy.

Jakie to mamy alternatywy? I jakie to mamy przykłady?

W każdym razie zadziwia mnie romantyzowanie władzy absolutnej. W jaki sposób upewnimy się, że władca absolutny będzie chciał dobrze? W jaki sposób to sprawdzić zanim zamknie usta opozycji? I po drugie, nawet jeśli kraj wzrasta gospodarczo, dlaczego ludzie zakładają, że będą beneficjentem tego wzrostu?
r4xz
Cytat(tzm @ 13.04.2015, 11:20:54 ) *
ale chodzisz do pracy, zresz za pieniadze i placisz podatki... czyli dalej jestes w tej samej dupie co osoby ogladajace telewizje, panstwo ma to co chce, a Ty jedynie oszczedzasz na abonamencie za telewizje i prad, super. masz wiecej czasu pracowac, wiecej zarabiasz, wiecej oddajesz panstwu niz gdybys sobie czasem zobaczyl fakty wieczorem albo na wspolnej z zona. chcecie wolnosci? uciekajcie z tej planety poki jeszcze mozna. nie istnieje cos takiego jak wolnosc.

Piszesz jak bardzo jestem w dupie, jak bardzo jest mi źle, a mi niekoniecznie jest tak źle jak piszesz. Co mogę sobie teraz o Tobie pomyśleć? Brak kultury i poszanowania. Jestem świadomym obywatelem i zdaje sobie sprawę z tego, że korzystam z miejsc publicznych - ktoś to musi utrzymać, korzystam np. ze służby zdrowia i może nie chce na wszystko z osobna opłacać składek samodzielnie? Pewnie wybuchnie teraz wojna jaka to służba zdrowia jest słaba...
tzm
@solificati

ad1: Nie ma nic złego w realizowaniu planu jednej osoby która wie co i jak. Poprawą było by w tej sytuacji więcej kontroli nad taką osobą, jasno określone zasady zapobiegające czystej dyktaturze i po sprawie. Martwiłbyś się o zamach stanu i nieuczciwość? Teraz też jest wysokie ryzyko, zawsze jest. Jedna osoba + sztab doradców daje mniejsze możliwości korupcji, mniejsze koszta utrzymania. No ale o takim modelu można by książkę napisać więc nie jest to temat na teraz na pewno.

ad3. Dopiero teraz zauważyłeś?

Technokratyzm jest przyszłością, polecam poczytać o TVP, o ile dziś są to tematy nie realne, i nikt przy zdrowych zmysłach nie głosowałby na ludzi aktywnych w tej tematyce, to potrzeby naszej cywilizacji same doprowadzą do takiego modelu politycznego. Przejściem jest tylko ktoś kto do zacznie, patrz wyżej.

@r4xz

Chciałem Ci tylko pokazać coś... mówisz o telewizji i jej nie oglądaniu jako kroku ku wolności, a dalej pracujesz. wtf? Odróżniaj chamstwo od szczerości. Wskazałem lukę w Twoim podejściu do życia i mam nadzieję że jako świadomy obywatel przemyślisz temat, a jeśli Ci tak pasuje - super, nic mi do tego, rób dalej swoje stary. Każdy ma prawo do tego.
solificati
Cytat(tzm @ 13.04.2015, 12:38:41 ) *
Dopiero teraz zauważyłeś?

Przyznaję, pierwszorzędny troll.

Władza absolutna, która działa na korzyść kogoś, na kim im nie zależy, wybrana w sposób merytoryczny oraz nadzór władzy absolutnej ugruntowany przez niewiadomo co.
Dodatkowo doskonale kulista teoria o komunistycznych robotach, które dając jeść rozwiązą problem wojen.
r4xz
Cytat(tzm @ 13.04.2015, 12:38:41 ) *
Chciałem Ci tylko pokazać coś... mówisz o telewizji i jej nie oglądaniu jako kroku ku wolności, a dalej pracujesz. wtf? Odróżniaj chamstwo od szczerości. Wskazałem lukę w Twoim podejściu do życia i mam nadzieję że jako świadomy obywatel przemyślisz temat, a jeśli Ci tak pasuje - super, nic mi do tego, rób dalej swoje stary. Każdy ma prawo do tego.

Telewizja... Pokazywałem raczej, że nie mogę być manipulowany przez media, skoro nie mam z nimi styczności.

@tzm, swoją drogą jesteś w dupie z takim myśleniem, a w dodatku masz luki w swoim podejściu do życia - szczerość czy chamstwo z mojej strony? Nie twierdzę tak, ale sam zadaj sobie pytanie jak to zinterpretowałeś podczas czytania, raczej wątpię abyś podszedł do tego na zasadzie "szczery/mądry człowiek, może faktycznie coś w tym jest?". Nie komentuj tego, nie ma sensu (a jeśli to i tak zignoruje).

Irytuje mnie liczba negatywnych komentarzy, wypowiedzi itp. spraw. Moim zdaniem mało kto szanuje zdanie drugiej osoby, nawet jeśli wydaje nam się to niedorzeczne, to nie możemy zaraz twierdzić, że jest złe. Albo inaczej, możemy twierdzić, że jest złe, ale nie jest to podstawa do stawiania tych osób "poniżej" (a tym bardziej obrażania). I na tym chyba zakończę dyskusję w tym temacie.
ShaggyAG
W tej ankiecie nie ma opcji zostaję w domu, nie głosuję na puste obietnice.
aniolekx
jak by ktoś by chciał naprawdę wiedzieć co się w Polsce przez te ostatnie dziesięciolecia wydarzyło i do tego potrafi słuchać ze zrozumieniem to tu jest bardzo fajny wykład pana Michalkiewicza: https://www.youtube.com/watch?v=qUI95ixcXzA

I nawet jak ktoś byłby w stanie podważyć jego słowa, to i tak wykład jest bardzo pouczający.
Pyton_000
Cytat(ShaggyAG @ 13.04.2015, 17:06:33 ) *
W tej ankiecie nie ma opcji zostaję w domu, nie głosuję na puste obietnice.

Równie dobrze możesz iść i postawić krzyżyk na dowolnego kandydata który jeszcze nie był u władzy. Dla Ciebie to i tak nic nie będzie znaczyło, a dla reszty Polaków może to być głos na wagę złota.

Dlatego uważam że lepiej iść i zagłosować na kogokolwiek, niż nie iść i chować się przed odpowiedzialnością, obowiązkiem.

Społeczeństwo w małym procencie interesuje się polityką. To dla tego mamy teraz taką sytuację że albo się nie idzie na głosowanie, albo głosuje się na kogoś bo mi się podoba, bo dużo przeżył.
Brakuje racjonalnych argumentów za kandydatem na którego chcemy głosować.
phpion
Cytat(Pyton_000 @ 14.04.2015, 08:17:56 ) *
Dlatego uważam że lepiej iść i zagłosować na kogokolwiek, niż nie iść i chować się przed odpowiedzialnością, obowiązkiem.

Powiedz mi: po co? Nie mam zdania to się nie wypowiadam, nie mam swojego kandydata to nie głosuję. Tak jak pisałem wcześniej: jak co roku pozwolę sobie zostać w domciu. Nie mam zamiaru oddawać głosu na pierwszego lepszego kandydata bo to "obowiązek". Niech decyduje ktoś, kto lepiej się w tym orientuje. Mnie to osobiście lekko bzyka - i tak nic/niewiele się zmieni.
rzymek01
@phpion, słusznie

Polecam przeczytać od początku do końca tzw. Plan X dostępny do pobrania na tej stronie.
Powinno to rozjaśnić również dzisiejszą sytuację polityczną. Proszę odpowiedzieć sobie na pytanie, gdzie teraz byłaby Polska i który z kandydatów ma do zaoferowania taki dogłębny program dostosowany do obecnych czasów.
aniolekx
Cytat(phpion @ 14.04.2015, 07:35:05 ) *
Powiedz mi: po co? Nie mam zdania to się nie wypowiadam, nie mam swojego kandydata to nie głosuję. Tak jak pisałem wcześniej: jak co roku pozwolę sobie zostać w domciu. Nie mam zamiaru oddawać głosu na pierwszego lepszego kandydata bo to "obowiązek". Niech decyduje ktoś, kto lepiej się w tym orientuje. Mnie to osobiście lekko bzyka - i tak nic/niewiele się zmieni.

Masz obowiązek mieć to zdanie, wiesz jesteśmy to winni wszystkim tym co za nasza wolność oddali życie, a także mamy obowiązki wobec przyszłych pokoleń, tu chodzi o nasz naród nie o nasze społeczeństwo.
Janusz1200
Cytat(aniolekx @ 15.04.2015, 09:04:12 ) *
Masz obowiązek mieć to zdanie, wiesz jesteśmy to winni wszystkim tym co za nasza wolność oddali życie, a także mamy obowiązki wobec przyszłych pokoleń, tu chodzi o nasz naród nie o nasze społeczeństwo.

Odważnie powiedziane. Szacunek.

Ale patriotyzm dzisiaj to: nie kraść i nie dać się okradać.

A pinda która biega wokół cieknącego stadionu i za chwilę płaci za ten cieknący stadion niebotyczną premię Twoimi pieniędzmi właśnie Cię okradła.

Tym, co się wymieniają zegarkami a'30 tys. chodzi o to właśnie, byś albo na nich głosował, a jak już na nich nie głosował, to nie głosował wcale. Stąd te teksty o "bandzie czworga" , o tym, że "wszyscy politycy są tacy sami" itd.
A przecież te ich zegarki są z Twoich podatków.
To, żaden większy system informatyczny ani przetarg w Polsce nie jest czysty, po to właśnie chcą być u władzy, to są te frukty.
Cały kraj jest przeżarty przez tą mafię umocnioną przez antypolskiego premiera.

No, ale każdy ma swoje oczy, swój rozum i swoje priorytety, lepiej tu gadać o programowaniu, niż o polityce smile.gif
in5ane
Cytat(phpion @ 14.04.2015, 08:35:05 ) *

Po to, że to obywatelski obowiązek. Nie jestem jakoś zbyt z krajem związany, nie jestem też typowym patriotą, ale mieszkam w Polsce i na wybory powinienem iść, zwłaszcza wiedząc, jaka w obecnej polityce jest "kupa" za przeproszeniem. Nawet, jakby nie miał na kogo zagłosować, to i tak pójdę i oddam głos pusty lub nieważny, ale obowiązek spełniony.

Ja jestem znowuż zdania, aby karać ludzi mandatami za niechodzenie na wybory. Każdy powinien głosować i brać udział w tworzeniu państwa, jak na demokratyczny kraj przystało. Zaraz pewnie napiszecie, a co z ludźmi niepełnosprawnymi, czy innymi nie mogącymi stawić się w lokalach wyborczych. Otóż, jak się wcześniej zgłosi do państwowej komisji wyborczej wcześniej, to urzędnik podjedzie do osoby niepełnosprawnej, aby mogła zagłosować. To samo, jak ktoś mieszka w innym mieście czy państwie, to również nie ma z głosowaniem problemów.
memory
Poważnie prezydent jest w stanie samemu zmienić o 360 stopni oblicze polski ? . Nie pełni on czasem roli reprezentacyjnej
Turson
O 360 stopni to może zmienić Rkingsmiley.png
solificati
Cytat(rzymek01 @ 14.04.2015, 22:14:59 ) *
Polecam przeczytać od początku do końca tzw. Plan X dostępny do pobrania na tej stronie.
Powinno to rozjaśnić również dzisiejszą sytuację polityczną. Proszę odpowiedzieć sobie na pytanie, gdzie teraz byłaby Polska i który z kandydatów ma do zaoferowania taki dogłębny program dostosowany do obecnych czasów.

Plan X - dziewiętnaście stron o "udekomunie". Plan właściwy - straszenie Żydami i upadkiem USA. Potem zachwalanie wolnego rynku, by potem uznać, że "niektóre" gałęzie przemysłu już trzeba regulować. Uproszczenie prawa, ale ciągle piszą o nowych ulgach. Kadra ma być fachowa, ale nie wiadomo kto i jak ową fachowość oceni. Ustawy są albo zbyt precyzyjne albo niejasne. Trochę straszenia bizantyjską kulturą. No i "suwerenność" jako zerwanie jakichkolwiek stosunków międzynarodowych. Faktycznie, dogłębny program.
rzymek01
@solificati, widać dokladnie nie przeczytałeś wink.gif
Weź pod uwagę, że to jest skrót, a nie epopeja naukowa. Jeśli masz czas, to posłuchaj sobie wykładów docenta na youtube. Są dostępne całe cykle wykładowe, za darmo wink.gif
tzm
A ja znów sprowadzę dyskusję do podstaw... od zarania dziejów nie powstał skuteczny ustrój polityczny, wiecie co to znaczy czy mam wam wyjaśnić?
aniolekx
Cytat(tzm @ 16.04.2015, 07:30:17 ) *
A ja znów sprowadzę dyskusję do podstaw... od zarania dziejów nie powstał skuteczny ustrój polityczny, wiecie co to znaczy czy mam wam wyjaśnić?

to znaczy ze świat jest piękny tylko ludzie to k....
solificati
Cytat(rzymek01 @ 16.04.2015, 01:18:01 ) *
@solificati, widać dokladnie nie przeczytałeś wink.gif
Weź pod uwagę, że to jest skrót, a nie epopeja naukowa. Jeśli masz czas, to posłuchaj sobie wykładów docenta na youtube. Są dostępne całe cykle wykładowe, za darmo wink.gif

Wybacz, ale jak ktoś próbuje mi wcisnąć, że jest fanem merytokracji i umie znaleźć kompromis to powinien to udowodnić sensowną argumentacją a nie na*niem po Żydach, udekomunie i Bizancjum.

Acha, epopeja i "naukowa" nie idą w parze.
phpion
@aniolekx + @in5ane:
Dla mnie to żaden obywatelski obowiązek. Dopóki nie zostanę przymuszony do tego groźbą np. grzywny czy ograniczenia wolności to nie mam zamiaru ruszyć swoich szacownych 4 liter. Nie interesuję się polityką to niby na jakiej podstawie mam dokonać wyboru?

Na koniec - co 5 lat jest ten sam argument: idźcie na wybory, zobaczcie jaka kupa jest w polityce, jeśli nie pójdziecie to nic się nie poprawi. Czyżby zatem jednak nic się nie zmieniało?

Cytat(in5ane @ 15.04.2015, 10:23:54 ) *
Nawet, jakby nie miał na kogo zagłosować, to i tak pójdę i oddam głos pusty lub nieważny, ale obowiązek spełniony.

Genialne posunięcie! Główię się i wygłowić niestety nie mogę - czym rózniłoby się to od pozostania w domu? Chyba tylko wpisaniem się na listę i nabiciem statystyk.

Cytat(in5ane @ 15.04.2015, 10:23:54 ) *
Ja jestem znowuż zdania, aby karać ludzi mandatami za niechodzenie na wybory. Każdy powinien głosować i brać udział w tworzeniu państwa, jak na demokratyczny kraj przystało

Nie uszczęśliwiaj ludzi na siłę. I znowu: na kogo taki ktoś miałby Twoim zdaniem zagłosować? Może jeszcze należałoby takiemu delikwentowi wskazać na kogo ma oddać głos? Przecież to jest po prostu śmieszne i głupie. Może jeszcze kazać ludziom spowiadać się co najmniej 1 raz w miesiącu pod groźbą podtapiania w wodzie święconej?
aniolekx
Cytat(phpion @ 16.04.2015, 11:35:45 ) *
Genialne posunięcie! Główię się i wygłowić niestety nie mogę - czym rózniłoby się to od pozostania w domu? Chyba tylko wpisaniem się na listę i nabiciem statystyk.

no na przykład nikt nie zagłosuję w twoim imieniu, nigdy nie wiadomo kto siedzi w komisji i co się tam dzieje po zamknięciu lokalu. A pewnie najłatwiej jest dokonać oszustwa i oddać dodatkowe glosy za tych którzy nie przyszli.

a tak na prawdę to nie musisz się interesować polityka dopóki polityka nie zainteresuje się tobą.. może będziesz miał tyle szczęścia ze ty i twoja rodzina przeżyjecie swoje życie w swojej bezpiecznej strefie komfortu, a będą się martwic ci co przyjdą po was..
pyro
@phpion, to jak rozmowa ateisty z wierzącym. Oszczędź sobie nerwów wink.gif
tzm
Cytat(aniolekx @ 16.04.2015, 10:40:28 ) *
to znaczy ze świat jest piękny tylko ludzie to k....

otóż to. polityka to po prostu zło.

czytajcie... obecny model demokracji nie ma nic wspólnego ze zdaniem ludu, wybieramy tylko ludzi którzy potem robią niby demokracje, na tym się kończy realny wpływ na kształtowanie kraju w dzisiejszych czasach. rozwiązaniem tutaj jest stanowe podejście do kraju, w mniejszych regionach przy 40 mln ludzi i bezpiecznych systemach głosowań - każdy by mógł z domu wyrażać swoje zdanie w postaci głosu, w każdym głosowaniu mającym wpływ na miejsce w którym żyje. no ale.. zejdźmy na ziemię. to by była utopia prawie.
phpion
Cytat(aniolekx @ 16.04.2015, 13:04:48 ) *
może będziesz miał tyle szczęścia ze ty i twoja rodzina przeżyjecie swoje życie w swojej bezpiecznej strefie komfortu, a będą się martwic ci co przyjdą po was..

Nie wiem skąd wytrzasnąłeś tezę o bezpiecznej sferze komfortu. Wszyscy żyjemy w takich samych realiach, jednym jest faktycznie lżej, a innym ciężej, ale wśród nas (nas = forumowiczów) chyba nie ma aż tak skrajnych rozbieżności. Reasumując: wy tam sobie głosujcie, ale pozwólcie innym wstrzymać się od tej przyjemności.

Cytat(pyro @ 16.04.2015, 13:16:02 ) *
@phpion, to jak rozmowa ateisty z wierzącym. Oszczędź sobie nerwów wink.gif

Ja się nie denerwuję, raczej ekscytuję. Lubię podyskutować z kimś, kto wie lepiej ode mnie co jest dla mnie lepsze smile.gif zawsze to jakieś ciekawe doświadczenie.
solificati
Cytat(tzm @ 16.04.2015, 13:27:48 ) *
rozwiązaniem tutaj jest stanowe podejście do kraju, w mniejszych regionach przy 40 mln ludzi i bezpiecznych systemach głosowań - każdy by mógł z domu wyrażać swoje zdanie w postaci głosu, w każdym głosowaniu mającym wpływ na miejsce w którym żyje. no ale.. zejdźmy na ziemię. to by była utopia prawie.

Czyli codziennie rano musiałbym sprawdzać listę głosowań i gdybać na ile wpływają na moje życie i brać w nich udział. Gdyby to było świetne rozwiązanie to nie sądzisz, że prywatne firmy by to stosowały? Jednak tak nie jest, CEO ma przedstawicieli i deleguje wytyczne a nie zajmuje się pierdołami. Tak samo obywatel ma przedstawiciela, który działa w jego interesie.

inb4 "ale przedstawiciele nas okradają!"

W Twoim rozwiązaniu nadal jest potrzebna kadra urzędnicza, która rozpatruje i analizuje propozycje i koordynuje głosowania. Oni by też nas okradali.
tzm
Wolność. Tylko o to chodzi. Nikt nikogo nie zmusza do siedzenia i głosowania, ale i nikt nikogo nie ogranicza. Wole to niż głosować na ludzi.
vokiel
Dwie kwestie dotyczące wyborów i głosowania.

1. Jeśli nie macie na kogo głosować, zawsze możecie zagłosować przeciwko komuś. Nie mając swojego kandydata/kandydatów a widząc tych, których nie znosicie możecie oddać głos na kogoś innego pokazując tym kto jest niechciany. Rezygnując z tego przywileju de facto głosujecie za status quo.

2. Jeśli jednak w liście kandydatów nie macie nawet tego "mniejszego zła" na które jesteście w stanie zagłosować, to chociaż oddajcie nieważny głos. Dzięki temu, jeśli trafi się nieuczciwa komisja (np cała złożona z młodzieżówki jednej partii), to chociaż nie wykorzystają Waszej karty do oddania głosu na swojego.
fklar
Oczywiście, że gdyby "demokratyczne" wybory mogły cokolwiek zmienić, już dawno byłyby zakazane. Oczywiście, że nikt spoza zmowy kartelowej nie jest w stanie tych wyborów wygrać, a nawet jeśli, to i tak prezydent prawie nic nie może. Media głównego ścieku już zadbają o odpowiednie "nastroje społeczne", a liczba urzędników jest tak duża, że obecny prezydent nawet nie potrzebuje się zbytnio wysilać, by zabiegać o głosy.

Zachęcam jednak do potraktowania tych wyborów w inny sposób. Jako policzenie się wzajemnie. Jako danie impulsu wolnościowym kandydatom do wspólnego działania w niedalekiej przyszłości - choćby pod jednym podstawowym postulatem jak np. likwidacja podatku dochodowego. Jest naprawdę tylu kandydatów, że z pewnością każdy znajdzie kogoś, na kogo nie będzie szkoda oddać swój głos. Jeśli rażą Was niektóre wypowiedzi Korwina, to zagłosujcie na Wilka. Jeżeli bardzo cenicie tradycję katolicką zagłosujcie na Brauna. Jeżeli podoba Wam się pomysł wprowadzenia JOW-ów - to na Kukiza. Jeśli najbliżej Wam do Ruchu Narodowego - to na Kowalskiego.

Sprawdźmy, czy całe to środowisko jest w stanie zebrać razem 20%.
Terrorizer
A ja uważam, że oddawanie głosu, przez osoby przeciętnie orientujące się w polityce to zbrodnia.
Właśnie przez głosy takich ludzi, w naszym kraju jest jak jest.
Babki głosują na Bronka bo jest ładnie uczesany, albo na pis bo rydzyk tak mówił w radiu maryja. Z drugiej strony dzieciaki na palikota, bo chce zalegalizować zielsko.
To nie jest jakiś mój wymysł, spotykam takie opinie każdego dnia
Ale powiedzmy sobie szczerze, jakie pojęcie mamy o czymkolwiek czytając jedynie gazety i oglądając telewizję?
Natomiast, tak jak ktoś powyżej napisał, powinniśmy znać historię. Ze względu na to, za wszelką cenę postaram się zapoznać ze wszystkim i mimowolnie oddam głos z szacunku do naszych przodków.
Z mojej strony chętnie oddałbym głos na Korwina, gdyby nie był aż tak szalony.
Janusz1200
Cytat(fklar @ 23.04.2015, 12:21:16 ) *

"Całe to środowisko" to dla mnie piękny romantyzm, a w praktyce - naiwność i popieranie rządzącej mafii. Może nie w tych wyborach, fakt, w tych wyborach - Twoja argumentacja jest ok.

Cytat(Terrorizer @ 23.04.2015, 20:23:18 ) *
A ja uważam, że oddawanie głosu, przez osoby przeciętnie orientujące się w polityce to zbrodnia.

No to uważaj, bo pozornie masz rację, a w praktyce może się okazać, że znajdą się cwane gapy, które zaczną ograniczać prawo do głosowania (a to wykształceniem, a to zameldowaniem, a to zarobkami) i pierwszą osobą, której odbiorą prawo głosu, będziesz Ty (i wszyscy opozycjoniści smile.gif )

To, że ludzie głosują przeciw sobie - kto chce 67? 23? 2 mln emigrantów? ...set tysięcy urzędasów? Nikt normalny, tylko mafia - nie znaczy, żeby odebrać im prawo głosu, znaczy, żeby do nich mówić. Demokracja to nasza szansa, demokracja + Internet - to może być coś, co pozwoli zbudować faktycznie lepszy świat.
vokiel
Cytat(fklar @ 23.04.2015, 12:21:16 ) *

Frekwencja w ostatnich wyborach - I tura: 47,40%, II tura: 39,97%. Czyli 50-60% obywateli ma w głębokim poważaniu sytuację w kraju (poza narzekaniem). Czasem jak oglądam sondaże uliczne to myślę, że nawet lepiej ;-)
Te 20% to byłaby prawie połowa głosów, niestety jeśli zostanie to rozbite na 4-5 kandydatów to zostanie po staremu bo każdemu zabraknie % żeby przejść dalej.

Babki głosują na Bronka bo jest ładnie uczesany, albo na pis bo rydzyk tak mówił w radiu maryja. Z drugiej strony dzieciaki na palikota, bo chce zalegalizować zielsko.

To jest właśnie demokracja, każdy głosuje na tego, który najlepiej zadba o jego interesy, o to co jest dla tej jednostki najważniejsze. Historycznie to od tego wywodzą się partie. Zaczynając gdzieś w starożytnej Grecji, małe miasteczko, gdzie każdy dorosły mógł zabrać głos. Przy większych wymiarach miasteczka tych osób było za dużo więc grupy chcące jakiegoś rozwiązania wybierały swojego przedstawiciela, który jako jeden w imieniu kilkudziesięciu mówił. Jeśli 1k, 1mln czy 10mln ludzi zechce legalizacji to niech zagłosują na tego, który im to wprowadzi, to że inni uważają to za nieistotne to ich problem - niech zagłosują na tego, który spełni najważniejsze (wg nich) postulaty.

Ale powiedzmy sobie szczerze, jakie pojęcie mamy o czymkolwiek czytając jedynie gazety i oglądając telewizję?

Racja, niestety większość mediów dba o utrzymanie status quo.
rzymek01
Cytat(Janusz1200 @ 23.04.2015, 21:30:09 ) *
No to uważaj, bo pozornie masz rację, a w praktyce może się okazać, że znajdą się cwane gapy, które zaczną ograniczać prawo do głosowania (a to wykształceniem, a to zameldowaniem, a to zarobkami) i pierwszą osobą, której odbiorą prawo głosu, będziesz Ty (i wszyscy opozycjoniści smile.gif )

Uważam, że numerus clausus powinien zostać wprowadzony w zakresie ograniczenia czynnego prawa wyborczego urzędnikom, aby warstwa biurokratyczna, która jest obciążeniem dla reszty obywateli, nie mogła sama siebie wybierać. Jest to w zgodzie z zasadą nemo iudex in causa sua.
Janusz1200
Cytat(rzymek01 @ 24.04.2015, 23:38:54 ) *

ekhm, ładnie brzmi, ale ma się jakoś do ograniczenia [niektórym] prawa wyborczego?

Mniejsza z tym.

Wracając do tezy, moim zdaniem, jakiekolwiek manipulacje [oczywiście, każda manipulacja będzie miała werbalnie na celu Twoje dobro] przy prawie do głosowania sprowadzą się w końcu do tego, by pozbawić prawa wyborczego przeciwników.
solificati
Cytat(rzymek01 @ 24.04.2015, 23:38:54 ) *
Uważam, że numerus clausus powinien zostać wprowadzony w zakresie ograniczenia czynnego prawa wyborczego urzędnikom, aby warstwa biurokratyczna, która jest obciążeniem dla reszty obywateli, nie mogła sama siebie wybierać. Jest to w zgodzie z zasadą nemo iudex in causa sua.

Źle podlinkowałeś wikipedię.
rzymek01
Nie rozumiem o co wam chodzi.
Dosłownie numerus clausus to liczba zamknięta.
Historycznie termin odnosi się do ograniczania liczby studentów.
Obecnie używany np. do wskazania ograniczeń ze względu na pochodzenie (np. numerus clausus źródeł finansowania komitetów wyborczych) czy inne rzeczy (np. numerus clausus piastowanych stanowisk uprawniających do oddania głosu, czyli właśnie odebranie urzędnikom czynnego prawa do głosowania).
fklar
Polecam: https://vimeo.com/126152247
Janusz1200
Cytat(fklar @ 28.04.2015, 16:51:35 ) *

Dobrze mówi (moim zdaniem). Gdybym w ankiecie nie dał głosu na Dudę, to wskazałbym Brauna. Szkoda, że telewizja nie puszcza jego filmów. Ot, demokracja mediów smile.gif
aniolekx
no to ja polecam: https://www.youtube.com/watch?v=OfKc9RIVe7U

uwaga końcówka naprawdę porusza...
peter13135
Cytat
Dlaczego te masy przedsiębiorców domagających się wolnego rynku i posiadających kapitał nie zainwestuje w marketing dobrego kandydata? Według teorii wolnego rynku to by zadziałało.

Z tego samego powodu, zwolennicy "zniewolonego rynku" nie inwestują w marketing PiSu czy PO.

Cytat
W polityce nie chodzi na co ma się ochotę, tylko co można zrealizować. Jeśli ktoś ma pomysły niezgodne z fizyką i rzeczywistością, to nie powinien się dziwić, że pozostają w sferze postulatów. Ja nie zagłosuję na kandydata, który wyda postulat "Delegalizacja białaczki".

Uważasz, że te kilka dekad temu zadłużanie państwa było jedyną słuszną opcją ?

Cytat
Acha, na ładnego głosować nie wolno, ale na reprezentatywnego już tak?

O czym Ty piszesz ?

Cytat
Rolą polityków jest realizować wolę ludu. Tak samo jak według Ciebie JKM, wyróżniał się każdy władca totalitarny.

Nie jest. Przynajmniej ja nie chcę, by lud decydował za mnie w ważnych kwestiach. Nie widzę różnicy między tym, czy mną rządzi jeden dyktator, czy kilkumilionowy naród. W obu przypadkach mam nic do powiedzienia.
JKM wyróżnia się jako osoba, która chce (tzn. tak wynika z tego co mówi) wolność wyboru jednostce, a nie ludowi.

Cytat
Piszesz o JKM, że wyrywają jego wypowiedzi z kontekstu - sam zrobiłeś to samo usuwając perfidną ironię w postaci "(...) - pewnie jestem tępy..."

W takim razie, w jaki sposób zmieniłem sens Twojej wypowedzi ?

Cytat
Ja chce tylko pokazać, że fakt, że Twoim zdaniem jeden kandydat może coś zmienić a drugi zupełnie nic, nie oznacza że każdy tak będzie ich postrzegał, wręcz przeciwnie - i to wcale nie jest wina mediów.

Na podstawie czego sądzisz, że moim zdaniem jeden kandydat może coś zmienić, a inny nie ? Gdzie tak napisałem ?
Cytat
Mówisz, że jestem do nich podobny czyli pewnie miałeś też na myśli, że jestem manipulowany przez media.

Odnosiłem się do tego, że Twoim zdaniem Duda jest zbyt młody. Według mnie to dość płytka ocena. Nie wiem czy media tutaj są cokolwiek winne.

Cytat
Otóż od ~2 lat nie oglądam telewizji, wiadomości w internecie czytam rzadko i są to raczej lokalne informacje. Po prostu cenie inne wartości i postrzegam to z trochę innej perspektywy, ale czy to oznacza, że oceniam to źle?

Nie wiem jak się mam do tego odnieść. Aby kogoś ocenić, wypadało by mieć jakaś wiedzę na jego temat. Gdybym wiedział, skąd czerpiesz wiedzę na temat kandydata, jakiego typu wiedzą dysponujesz, z czego wynika Twoja ocena, to być może wtedy wiedziałbym czy oceniasz go dobrze czy źle. Gdybyś napisał, że głosuję na danego polityka, bo w przeszłości piastując jakieś tam stanowiski zrobił to i tamto co dało jakieś pozytywne efekty, to oceniałbym pewnie pozytywnie. Gdy mówisz, że nie zagłosujesz bo jest zbyt młody to raczej uważam, że jest to płytka ocena. Gdybyś napisał, nie zagłosuję na tego kandydata, bo jest zbyt młody co przejawia się w jego takim a nie innym podejściu do danej sprawy to by to była dużo lepsza ocena.

Cytat
Jeszcze co do samego JKM - czytałem fragment jego książki, dał mi ją do przeczytania kolega, który go popiera abym też się do niego przekonał - wtedy się do niego całkowicie zraziłem. I co zrobisz? Nie pamiętam co przeczytałem, ale pamiętam, że pisał brednie.

A co mam robić ?
solificati
Cytat(peter13135 @ 2.05.2015, 15:16:49 ) *
Z tego samego powodu, zwolennicy "zniewolonego rynku" nie inwestują w marketing PiSu czy PO.

Absolutnie nie rozumiesz analogii i dlatego źle się nią posługujesz. Zwolennicy wolnego rynku inwestują w marketing PO. Prywatne media, prywatni przedsiębiorcy. Prawa wolnego rynku - w rzeczywistości, nie tego wyimaginowanego. Kiedy liberałowie wreszcie zrozumieją, że polityka to nie jest jakaś dziwna osobna kategoria życia - ona podlega takim samym prawom jak każda inna. Biznesowi jest lepiej za PO, biznes będzie lobbował za PO. To niczym się nie różni od moich napiwków w restauracji, którą lubię. Dobra obsługa - mam nadzieję, że będą istnieć dłużej.

Cytat
Uważasz, że te kilka dekad temu zadłużanie państwa było jedyną słuszną opcją ?

Ciężar dowody leży na Tobie i korwinistach. Tylko potrzeba realnych danych a nie idealnie kulistej teorii wolnego rynku i monarchii. Sądząc po tym jak inne czołowe gospodarki dzisiejszego świata, które wtedy były w cokolwiek podobnej sytuacji do nas, są zadłużone to obstawiam, że niezła opcja to była. Wykonaliśmy chyba tylko to gorzej.

Cytat
Nie jest. Przynajmniej ja nie chcę, by lud decydował za mnie w ważnych kwestiach. Nie widzę różnicy między tym, czy mną rządzi jeden dyktator, czy kilkumilionowy naród. W obu przypadkach mam nic do powiedzenia.
JKM wyróżnia się jako osoba, która chce (tzn. tak wynika z tego co mówi) wolność wyboru jednostce, a nie ludowi.

Bo Ty jesteś tak wyjątkowy, że jesteś Ty i cała reszta. Polecam kupno ziemi i ustanowienie własnego, jednoosobowego państwa. Wzdrygasz się przed rządami kilkumilionowego narodu, ale rządy kilku milionów konsumentów nie są Ci straszne? Albo nie rozumiesz idei państwa albo po prostu już masz odruchy na słowo "lud".
com
https://www.facebook.com/tomasz.smykowski/v...64/?pnref=story

nie wierze że Polacy go wybrali ;]
Forti
Już skasowany haha biggrin.gif
rzymek01
tzm
Słyszał ktoś o pracy dla fronta na wyspach?
mrWodoo
Jak to możliwe, że tyle młodych ludzi jest, co chcą zmian, co wielu osobom młodym siadł JKM, tyle osób było na spotkaniach z nim i tylko 4%?... Kukiz dostał 20% to jakiś śmiech.
Forti
Cytat(mrWodoo @ 10.05.2015, 23:00:16 ) *
Jak to możliwe, że tyle młodych ludzi jest, co chcą zmian, co wielu osobom młodym siadł JKM, tyle osób było na spotkaniach z nim i tylko 4%?... Kukiz dostał 20% to jakiś śmiech.

Korwin ma mase ludzi młodych, którzy nie mogą głosować. A gdy dorosną, mija kolejne 5 lat i nagle zmieniają zdanie. Ja na niego głosowałbym tylko dlatego, żeby się dostał, jednak ostatnio widać było modę na kukiza ;P

Sam nie poszedłem z dwóch powodów - musiałbym jechać do sąsiedniego miasta + miałem studia. Bezsens tongue.gif
Spawnm
Cytat(mrWodoo @ 10.05.2015, 23:00:16 ) *

Serio myślałeś że ktoś kto idzie się pośmiać i pokrzyczeć korwin król pójdzie później i zagłosuje na tego showmana?
Swego czasu mieliśmy w jednym z barów głowę korwina z plakatu przy ladzie na wysokości krocza i do osób podchodzących po piwo leciał tekst że korwin paczy, ale to nie znaczy że ktoś popierał króla internetów biggrin.gif
A bard zaskoczył wynikiem, to prawda
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.