Cytat
Dlaczego te masy przedsiębiorców domagających się wolnego rynku i posiadających kapitał nie zainwestuje w marketing dobrego kandydata? Według teorii wolnego rynku to by zadziałało.
Z tego samego powodu, zwolennicy "zniewolonego rynku" nie inwestują w marketing PiSu czy PO.
Cytat
W polityce nie chodzi na co ma się ochotę, tylko co można zrealizować. Jeśli ktoś ma pomysły niezgodne z fizyką i rzeczywistością, to nie powinien się dziwić, że pozostają w sferze postulatów. Ja nie zagłosuję na kandydata, który wyda postulat "Delegalizacja białaczki".
Uważasz, że te kilka dekad temu zadłużanie państwa było jedyną słuszną opcją ?
Cytat
Acha, na ładnego głosować nie wolno, ale na reprezentatywnego już tak?
O czym Ty piszesz ?
Cytat
Rolą polityków jest realizować wolę ludu. Tak samo jak według Ciebie JKM, wyróżniał się każdy władca totalitarny.
Nie jest. Przynajmniej ja nie chcę, by lud decydował za mnie w ważnych kwestiach. Nie widzę różnicy między tym, czy mną rządzi jeden dyktator, czy kilkumilionowy naród. W obu przypadkach mam nic do powiedzienia.
JKM wyróżnia się jako osoba, która chce (tzn. tak wynika z tego co mówi) wolność wyboru jednostce, a nie ludowi.
Cytat
Piszesz o JKM, że wyrywają jego wypowiedzi z kontekstu - sam zrobiłeś to samo usuwając perfidną ironię w postaci "(...) - pewnie jestem tępy..."
W takim razie, w jaki sposób zmieniłem sens Twojej wypowedzi ?
Cytat
Ja chce tylko pokazać, że fakt, że Twoim zdaniem jeden kandydat może coś zmienić a drugi zupełnie nic, nie oznacza że każdy tak będzie ich postrzegał, wręcz przeciwnie - i to wcale nie jest wina mediów.
Na podstawie czego sądzisz, że moim zdaniem jeden kandydat może coś zmienić, a inny nie ? Gdzie tak napisałem ?
Cytat
Mówisz, że jestem do nich podobny czyli pewnie miałeś też na myśli, że jestem manipulowany przez media.
Odnosiłem się do tego, że Twoim zdaniem Duda jest zbyt młody. Według mnie to dość płytka ocena. Nie wiem czy media tutaj są cokolwiek winne.
Cytat
Otóż od ~2 lat nie oglądam telewizji, wiadomości w internecie czytam rzadko i są to raczej lokalne informacje. Po prostu cenie inne wartości i postrzegam to z trochę innej perspektywy, ale czy to oznacza, że oceniam to źle?
Nie wiem jak się mam do tego odnieść. Aby kogoś ocenić, wypadało by mieć jakaś wiedzę na jego temat. Gdybym wiedział, skąd czerpiesz wiedzę na temat kandydata, jakiego typu wiedzą dysponujesz, z czego wynika Twoja ocena, to być może wtedy wiedziałbym czy oceniasz go dobrze czy źle. Gdybyś napisał, że głosuję na danego polityka, bo w przeszłości piastując jakieś tam stanowiski zrobił to i tamto co dało jakieś pozytywne efekty, to oceniałbym pewnie pozytywnie. Gdy mówisz, że nie zagłosujesz bo jest zbyt młody to raczej uważam, że jest to płytka ocena. Gdybyś napisał, nie zagłosuję na tego kandydata, bo jest zbyt młody co przejawia się w jego takim a nie innym podejściu do danej sprawy to by to była dużo lepsza ocena.
Cytat
Jeszcze co do samego JKM - czytałem fragment jego książki, dał mi ją do przeczytania kolega, który go popiera abym też się do niego przekonał - wtedy się do niego całkowicie zraziłem. I co zrobisz? Nie pamiętam co przeczytałem, ale pamiętam, że pisał brednie.
A co mam robić ?