Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Atak spamowy na programistów php
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4
itsme
w dniu 5 lutego mam spotkanie w Policji ww sprawie ...
o ewentualnych efektach spotkania poinformuje...

odrazu dziekuje wszystkim za udzielenie slow popracia w temacie i na PW
ciesze sie ze nie zostawiacie tego tak ...

bez Waszego zaangazowania moja praca pojdzie na marne - potrzebne sa Wasze dane ...
pyro
Heheh, właśnie chciałem napisać na forum że kiedyś widziałem jego zabawy w chax0ra, które popełniał wogóle bez wyobraźni i w chamski sposób, ale widzę że zostałem wyprzedzony smile.gif
phpion
Cytat(itsme @ 3.02.2009, 14:15:55 ) *
bez Waszego zaangazowania moja praca pojdzie na marne - potrzebne sa Wasze dane ...

Chyba najlepiej będzie jeśli napiszesz jasno i wyraźnie jakie to mają być dane. Dobrze by było również to jakoś oznaczyć (wytłuścić, powiększyć czy coś). Rozumiem, że wystarczy je przekazać poprzez PW.
itsme
bede wiedzial po spotkaniu w Policji ... pewnie jakies druki dostane lub nie ...
nie chce zbierac teraz danych - bo nei wiem jakie beda potrzebne !
bogdan89
Choć nie dostałem żadnego spamu, cieszę się, że w ten sposób stawiacie sprawę i w ten sposób chcecie problem rozwiązać. Miejmy tylko nadzieję, że policja podejdzie do tej sprawy równie poważnie! Trzymam za Was kciuki, zarząd! smile.gif
Moli
Na początku myślałem że nudzi Wam się i chcecie tylko tracić czas, jednak po przejrzeniu postów tematów tamtego forum o sprawie jestem w 100% z Wami smile.gif Poziom i samo uwielbienie tych debili jest fascynujący (w złym znaczeniu oczywiście biggrin.gif) smile.gif. Może nic wielkiego z tego nie wyjdzie ale mam nadzieję że chociaż rodzice dadzą im kare na internet haha.gif
itsme
jeszcze jedna informacja
forum.php.pl zostalo zarejestrowane w GIODO.

Mam nadzieję że ta informacja Was ucieszy :-)
hwao
Brawo Mentax! :-)

Czekam na następne kroki w tej sprawie, trzeba się tym zająć smile.gif

Puciek jak będziesz wiedział, podaj numer sprawy żeby wszyscy składali powiadomienia do jednego smile.gif
Moli
http://www.php-board.pl/viewtopic.php?f=8&p=104#p104

Już wiecie w jaki sposób zostały wysłane meile ? biggrin.gif Dlatego po 10 na jedno konto poprzychodziło biggrin.gif
erix
  1. <?php
  2. // sprawdza czy to juz wszystko
  3. if( $end >= $num )
  4. {
  5.    // cieszmy sie i radujmy bo caly spam zostal poslany
  6.    echo 'Happy end!<br />';
  7.    exit;
  8. }
  9. ?>

Brak słów...
hwao
http://www.php-board.pl/viewtopic.php?p=99#p99

Ech tongue.gif gość musi być fanem exploit'ów bo z takim poziomem wiedzy wątpię żeby coś umiał sam "rozgryźć"
scanner
Cytat(itsme @ 3.02.2009, 20:35:34 ) *
forum.php.pl zostalo zarejestrowane w GIODO.

Radek zapomniał (chyba) napisać, że w związku z powyższym będziecie musieli jednorazowo wyrazić zgodę na przetwarzanie Waszych danych osobowych - informacja od kiedy i w jaki sposób taką zgodę będzie można wyrazić wyślemy wszystkim użytkownikom przy pomocy mechanizmów forum, oraz oczywiście opublikujemy ją na wortalu. Bez takiej zgody zgodnie z wiadomą Ustawą postowanie raczej nie będzie możliwe.

I jeszcze, żeby była już pełna jasność - zgłoszenie do GIODO planowaliśmy od jakiegoś czasu, chociażby w związku z nadchodzącym powoli finałem akcji "kubki" oraz chęcią uruchomienia przez nas sklepu z gadżetami i kilkoma innymi pomysłami, które raczej Waszych adresów pocztowych i nazwisk mogą wymagać. To samo tyczy się konkursów (nazwiska, konta bankowe). Bieżący problem tylko tę decyzję przyspieszył.

Naprawdę chcemy aby wszystko było tutaj jak najbardziej uporządkowane, nawet jeśli niektóre tematy się nieco przeciągają w czasie smile.gif
pyro
Cytat("scanner")
Niestety ani zapytań jaki użył, ani adresów bezpośrednich do źródeł nie podał, w związku z czym dzisiaj, najdalej jutro przygotuje odpowiednie pisma i wyślę je do organów ścigania.
Abyście mieli pewność, zobowiązuję się wystawić na forum skany dowodów nadania listów poleconych.

Hmmmm... są te skany?

Cichutko się zrobiło...
Puciek
Ano cicho bo kazdy oczekuje na itsme z wiesciami biggrin.gif
itsme
wiesci sa takie:
- Pan ktory sie tym zajmuje na Policji mial urlop ...
- jutro po 12:00 mam do niego zadzwonic

a teraz mała refleksja ...
dzownilem tam juz ze 3 razy :-) dzis dodzwonilem sie bezposrednio do komorki ktora takimi rzeczami zajmuje sie w Policji.
- dzien dobry dzownie w sprawie Spamu.
- w sprawie czego questionmark.gif?
- spamu ...
- aha i w tle słychać - Wiesiek (imienia nie pamietam) jakiś Pan dzowni w sprawie jakiegos spamu, Ty wiesz co to jest questionmark.gif?

obawiam sie ze czeka nas dluuuga droga ...
choc zapeniam Was (i CIebie spamerze - choc masz bana czytac to napewno czytasz) ze nie odpuszcze i nie popuszcze - sprawe doprowadze do konca ... jaki by nie byl :-)

=====================
UZUPEŁNIENIE

Dziś rozmawiałem z PROFESJONALISTĄ exclamation.gif!
Człowiek rozmawiał z nami naszym językiem .... jejku cóż za wspaniała muzyka to była dla mych skromnych uszu exclamation.gif!
Przedstawiłem sprawę, wysłuchał zadał konkretne pytania - poprosił o logi :-) wykaz e-maili osób poszkodowanych ... i powiedział że sprawa do załatwienia ....

BRAAWO exclamation.gif!

jutro reszta sprawozdania z rozmów !
bim2
Miło patrzeć jak oskarżenie powoli lądują "na dywaniku" snitch.gif Licze, że sprawa wyjdzie pozytywnie dla php.pl i będzie nauczką dla innych spamerów. Na koniec można by napisać jakiś artykuł o przebiegu sprawy, problemach z nim związanych, karze i przestrodze. Własnie jako przestroga dla innych "reklamowców".
M@rtin
Ja w mojej skrzynce żadnego spamu nie zastałem.
erix
A czy czytałeś uważnie wątek od początku...? Zarejestrowałeś się miesiąc temu, to skąd Twój mail miałby być w bazie sprzed trzech lat...?
itsme
ok bylem i w zasadzie tyle mogę powiedzieć.

Ze względu na prowadzone dochodzenie więcej informacji nie mogę udzielić.

Jednocześnie poszę wszystkich poszkodowanych o wyslanie na moje PW nastepujace dane:
- imie i nazwisko
- adres zamieszkania
- telefon
- e-mail na ktory spam zostal wyslany
- aktualny e-mail

Pozdrawiam !
hwao
Fajnie że coś ruszyło, jak będziesz mógł coś więcej powiedzieć to mów.

Dane wysłane.
phpion
Temat spadł na drugą stronę więc podbijam. Czy coś drgnęło w temacie? Wysłaliśmy Ci (itsme) namiary na nas więc chyba wypadało podać jakąkolwiek informację o ewentualnych postępach.
pyro
Cytat(phpion @ 19.02.2009, 19:16:11 ) *
Temat spadł na drugą stronę więc podbijam. Czy coś drgnęło w temacie? Wysłaliśmy Ci (itsme) namiary na nas więc chyba wypadało podać jakąkolwiek informację o ewentualnych postępach.

ano...
in5ane
Z tego co czytam no to ładnie...
itsme
wszystko co mailem napisac napisalem ...
reszta zajmuje sie POLICJA i Prokuratura ...

nic wiecej napisac nie moge ... dla dobra postepowania ...
phpion
Cytat(itsme @ 23.02.2009, 10:09:03 ) *
wszystko co mailem napisac napisalem ...
reszta zajmuje sie POLICJA i Prokuratura ...

Czy cokolwiek się dalej dzieje w tej sprawie? Nie pytam o szczegóły tylko o krótką informację tak/nie.
itsme
tak :-)
phpion
Cytat(itsme @ 20.03.2009, 19:59:31 ) *
tak :-)

rolleyes.gif
pyro
Wygląda na to, że przez cały miesiąc nikt nic jednak nie zrobił...
itsme
Policje ponaglam pewnych rzeczy nie przeskoczysz ....
pyro
Cytat(itsme @ 9.04.2009, 09:48:15 ) *
Policje ponaglam pewnych rzeczy nie przeskoczysz ....

Niestety w tym kraju to niedziwne =/

Tylko ciekawe ile to będzie trwać tongue.gif
SHiP
Mam nadzieję, że informacja o tym jak e-maile wyciekły wyjdzie na jaw. Warto byłoby się zabezpieczyć na przyszłość. Niestety ja spam też dostałem ;].
Crozin
@SHIP: Jesteś pewien, że chcesz by ktoś upublicznił listę maili na które rozesłano spam? snitch.gif
pyro
Cytat(Crozin @ 10.04.2009, 16:38:30 ) *
@SHIP: Jesteś pewien, że chcesz by ktoś upublicznił listę maili na które rozesłano spam? snitch.gif

Podstawy czytania?

"Mam nadzieję, że informacja o tym JAK e-maile wyciekły wyjdzie na jaw"

// EDIT

@SHIP, myślę, że admini php.pl AŻ TAK głupi nie są i zabezpieczyli dziurawkę, chociaż generalnie też jestem ciekaw gdzie był błąd... możliwe, że to była stara wersja IPB, ale nie wiem kiedy był atak, więc nie mam co zgadywać.
SHiP
Też sądze, że to wina starej wersji forum. Gorzej jeśli jest jakiś błąd, którego twórcy IBP jeszcze nie poprawili ;].
Crozin
Ahh.. przepraszam - mój błąd. winksmiley.jpg
pyro
Cytat(SHiP @ 10.04.2009, 17:50:31 ) *
Też sądze, że to wina starej wersji forum. Gorzej jeśli jest jakiś błąd, którego twórcy IBP jeszcze nie poprawili ;].

Wątpię. Lamerzy nie odkrywają takich błędów. Chyba, że ktoś bardziej doświadczony podzielił się zdarzeniem z innymi, którzy się bawili w script kiddies.

Coś nowego po ponad dwóch tygodniach?
GrayHat
hophop dzieje sie tam cos w temacie?? winksmiley.jpg
pyro
Administracja chyba ucisza sprawę... 8)
wookieb
Cytat(itsme @ 23.02.2009, 09:09:03 ) *

Bozia zabrała wam dar czytania ze zrozumieniem?
pyro
Cytat(wookieb @ 13.05.2009, 21:50:04 ) *
Bozia zabrała wam dar czytania ze zrozumieniem?

Cytat
23.02.2009, 09:09:03

Bozia zabrała Ci dar poczucia czasu winksmiley.jpg?

wookieb
Bozia nie dała mi jeszcze informacji o zakończeniu sprawy smile.gif
erix
Na Zachodzie na założenie firmy potrzeba zaledwie dnia, ew. kilku. W Polsce (AFAIK) kilka tygodni.

Rozwiązanie łamigłówki dopiszcie sobie sami. tongue.gif
phpion
Minęły kolejne (blisko) 2 miesiące - czy cokolwiek w tej sprawie się dzieje? Moim jakże skromnym zdaniem wypadałoby co jakiś czas poinformować użytkowników czy cokolwiek dzieje się w sprawie. Wiem wiem wiem, dobro sprawy, dobro śledztwa bla bla bla... Jednak część z nas podała Wam swoje dane osobwe i z pewnością chciałaby wiedzieć jak się sprawa rozwija. Była afera, było odgrażanie się policją i sądem i co? Coś z tego będzie? Do czego będą wykorzystane podane przez nas dane?
erix
A nie wiesz, jak działają polskie urzędy...?
phpion
A nie wiesz jak działają polskie urzędy jeśli ma się "wtyki"...? Może Zarząd ma takowe dodatkowe dojścia? Poza tym: mimo wszystko uważam, że poinformować wypada.
mrok
Cytat
A nie wiesz, jak działają polskie urzędy...?

o ile mnie pamięć nie myli to mają jakieś terminy na udzielenie odpowiedzi, postępowanie, etc.

Czyli np piszesz miłego maila do prokuratora prowadzącego sprawę z prosbą o wyjaśnienie jak się sprawy mają. W ciągu 30 dni (nie jestem pewnien czy nie więc) ma obowiązek Ci odpowidzieć. Oczywiscie może napisać ze sprawa w toku, ale zawsze to cos...
GrayHat
IMHO mysle ze ta sprawa nie zostala zgloszona na policje bo nikomu sie nie chcialo pofatygowac ....
itsme
no widzisz jak zwykle z mysleniem u Ciebie nie jest najlepiej !
wiec nei mysl ... bo wprowadzasz użytkowników w błąd ...
SHiP
Hmm, gdy ja zgłaszałem sprawę na prokuraturze to odpowiedz otrzymałem po około 2 tygodniach po złożeniu wyjaśnien na policji.

@phpion: spójrz, że zarząd nawet nie ma paska z informacjami o ostrzeżeniach ;]. Taka sprawiedliwosc -.-
pyro
Cytat(GrayHat @ 16.07.2009, 17:01:15 ) *
IMHO mysle ze ta sprawa nie zostala zgloszona na policje bo nikomu sie nie chcialo pofatygowac ....

Cytat(itsme)
no widzisz jak zwykle z mysleniem u Ciebie nie jest najlepiej !
wiec nei mysl ... bo wprowadzasz użytkowników w błąd ...

Ale to nie tylko @GrayHat tak myśli. Podobnie uważa tutaj wiele osób. Bo niby co innego mają uważać, skoro przez miesiące nie dajecie znaku na temat sprawy, a osobiście znam pare przypadków z `za długim terminem`, gdzie wydłużył się on w najgorszym wypadku do 2 miesięcy. Wygląda na to, że tylko straszyliście, zahaczyliście o nadzieję, że sprawa ucichnie, bo tak na prawdę nikt z zarządu/administracji wcale się tym nie zajął. W końcu się odezwał @itsme, który nie wniósł nic do tematu ani sprawy, tylko obraził czyjąś inteligencję... ehhh... rozumiem, że wiele ludzi jest zajętych, poddenerwowanych itd, ale tutejszej administracji można by wytykać wiele błędów sadsmiley02.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.