![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Kaczy- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam. Piszę małą stronkę opartą na HTML PHP i javaScript. Na każdejs tronie ustawiam kodowanie na Iso-8859-2 ale po wyświetleniu strony w przeglądarce nie mam polskich znaków. Dlaczego ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pliki musisz mieć zapisane w ISO. Sam znacznik <meta> nic nie daje.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Mam ten sam problem. Jak pliki zapisane w ISO?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teksty, które chcesz wyświetlić muszą być w ISO. Tu masz konwerter:
http://www.kurshtml.boo.pl/generatory/win2iso.html Ja go nie używam, bo mam zainstalowaną klawiaturę ISO i sobie przełączam jak chcę napisać tekst z polskimi znakami, który ma się wyświetlić na stronie. Ten post edytował JoShiMa 1.07.2008, 11:45:41 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
i chyba z tego co mi się wydaje w pajączku jest automatyczne zmienianie, ale z pajączka nie korzystam i chyba to jest bład:P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie tylko w pajączku, całkiem sporo jest edytorów, które sobie równie dobrze radzą na tym polu, a są darmowe. Prawda jest jednak taka, że jak w owym edytorze ustawisz na wstępie inne kodowanie, to również będzie się nieciekawie wyświetlać.
A z jakiego edytora korzystasz? |
|
|
-Kaczy- |
![]()
|
Goście ![]() |
Korzystam z Zend Development
![]() |
|
|
-Kaczy- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ok jakoś sobie już poradziłem. Ale teraz znowu mam krzaczki typu "BÄ�k" w bazie danych :/ Jak mam to teraz zrobić ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustawić kodowanie w przeglądarce i w bazie?
-------------------- |
|
|
-Kaczy- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wszytko mam poustawiane i dalej mam krzoki
![]() |
|
|
![]()
|
|
Jednak coś jest źle. Jesli tekst jest wpisany "z palca" to są trzy mozliwości
1. Tekst nie jest w ISO 2. Dokument nie jest w ISO 3. Przeglądarka ma inne kodowanie niż ISO Jeśli tekst pochodzi z bazy dochodzi jeszcze odpowiednie kodowanie w bazie. A tak na oko to mi wygląda, że te krzaczki to nie ISO tylko utf, ale mogę się mylić. -------------------- |
|
|
-Kaczy- |
![]()
|
Goście ![]() |
No tak zmieniłem kodowanie w przeglądarce na UTF i dlatego nie mam błędu z krzaczkami na stronie. Ale teraz w bazie "PHPmyAdmin" zmieniłem kodowanie też na utf i w bazie dalej krzoki
![]() |
|
|
![]()
|
|
ja korzystam z php expert editor
// Powiedz mi jakie wartości wprowadza ten post do tematu? // Jeszcze raz zobaczę jak nabijasz posty i dostanie ostrzeżenie. // ~webdicepl |
|
|
-Kaczy- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ok dziś sobie mniej więcej z tym poradziłem. Odinstalowałem Krasnala i zainstalowałem Apacha2.2 + PHP52.2.6 + Mysql i do tego PhpMyAdmin. Teraz jak dodaje jakis wiersz do tabeli przez PhpMyAdmin to mam elegancko polskie znaki, ale gdy dodaję przez formularz na stronie dalej mam krzaczki w bazie. Why ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
A wszędzie masz to samo kodowanie? Bo wygląda na to, ze nie.
-------------------- |
|
|
-kaczy- |
![]()
|
Goście ![]() |
No wszędzie mam dodany Header: "header('Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-2')"
|
|
|
![]()
|
|
Wszędzie, Wszędzie... TO w kozie php, a w bazie?
-------------------- |
|
|
-Kaczy- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jak w bazie ? Chyba w PhpMyAdmin, tam mam wszystko na "latin2_general_ci", bo to odpowiednik SIO-8859-2 w Mysql
|
|
|
![]()
|
|
Jak w bazie ? Chyba w PhpMyAdmin Poczytaj tu: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=93025 A phpMyAdmin to program do zarządzania bazą. Jak ustawisz coś w nim to tym samym w bazie, prawda? Ten post edytował JoShiMa 2.07.2008, 12:58:22 -------------------- |
|
|
-Kaczy- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dalej mi nic nie działa
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |