![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
na swojej stronie przerabiam obcojęzyczny skrypt, tak by zrobić na nim strone z polskimi znakami. I od jakiegoś czasu nie moge sobie poradzić z tym by newsy zapisywały się do bazy z wszystkimi polskimi znaczkami "łąśęć". Newsy wyglądają tak: - http://mmocentrum.com/story-1-Aion-Online.html Natomiast w bazie zminiłem kodowanie na UTF (na siłę...): - http://img177.imageshack.us/img177/8848/26775684np3.jpg Nadal nic to nie daje... PS: Nie zależy mi na starych newsach strona jest dopiero stawiana. Jestem w stanie od nowa zapisać te newsy więc jakaś zmiana nie działająca w wstecz nie jest problemem. Pytanie tylko jak się z tym uporać...? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według zrzutu ekranu domyślne kodowanie znaków to latin1 a kolekcja to latin1_swedish_ci zamiast latin2 i latin2_general_ci (utf8/utf8_polish_ci). Wykonaj zapytanie zmieniające domyślne wartości
zastąp baza swoją nazwą i to samo tyczy się tabel.
Możesz również konwertować kodowanie w locie np.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki wielkie za pomoc!
Rozwiązanie to: - zmiana kodowania całej bazy:
- zmiana kodowania każdej komórki na "utf8_polish_ci" - wykonanie operacji na konkretnej tabeli:
Pozdrawiam, problem rozwiązany. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Zrobiłem tak jak kolega wyżej sugerował ale niestety nadal w phpMyAdmin widzę krzaki :/ screen 1: http://tinyurl.com/4542an screen 2: http://tinyurl.com/3jwu9j Dziwna jest jednak sprawa bo gdy z poziomu php wyciągam dane to już wyświetlają się prawidłowo z polskimi znakami. Skrypty w php i strony html mam w utf-8. Czy może ktoś doradzić jakieś rozwiązanie? Teoretycznie mogę zostawić tak ten problem bo jak napisałem wyżej dane na stronie wyglądają poprawnie ale tak chyba nie powinno być prawda? Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Mam taki sam problem ale narazie mnie to nie przeszkadza bo również do obsługi tych danych mam stonkę która poprawnie wyświetla. I czytałem na ten temat powodem tego jest zrypane kodowanie w bazie i probowałem konwertować znaki i jakoś nic nie pomogło
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W phpmyadmin zmień System porównań dla połączenia MySQL na utf8
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
b4x: zmieniam zarówno na utf8_polish_ci jak i utf8_general_ci - ten sam efekt :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz wrzucić screena jak to wygląda ? ;-)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Screen z krzakami dawałem wcześniej
![]() Główna strona phpMyAdmin wygląda tak: http://tinyurl.com/3l42f3 - jest to instalacja XAMPP. |
|
|
![]()
|
|
wybierz bazę -> zakładka operacje -> Metoda porównywania napisów: - i co tam masz ? (zapewne latin2) :-) - jak tak zmień na utf8
![]() Ten post edytował b4x 4.05.2008, 16:31:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Miałem latin2 bo tak sugerowano wcześniej w tym temacie.
Zmieniłem na utf8_general_ci - bez zmian. utf8_polish_ci to samo. Bardzo dziwny jest ten problem naprawdę...niemożliwe, że nikt nie ma więcej z tym problemów ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ja niedawno miałem podobny problem... lecz okazał się problem przy zapisie do bazy ;-) (ładnie czytało - w skrypcie, a w phpmyadminie krzaczki.)
Możliwe że także u Ciebie taki problem jest mhm -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przy zapisie bazy ? tzn ? Opisz co i jak bo może uda mi się rozwiązać ten problem i u mnie.
|
|
|
![]()
|
|
Tzn. akurat ten problem mnie spotkał przy advAjaxie - bo przesyłałem dane za pomocą jego - a także pobierałem.
Wyświetlał wszystko ładnie itp, ale postanowiłem sobie zobaczyć w phpmyadminie czy wszystko jest OK - i nie było... ;-) Kombinowałem i kombinowałem - myślałem że coś nie tak w skryptach js'a mam ( - bo za bardzo się na nich nie znam ![]() - Ale okazało się, że wystarczy przy połączeniu z bazą :
- Właśnie był to dla mnie dziwny problem - bo na innych skryptach wszystko ładnie pięknie (kodowanie domyślne utf-8.) Na stronie utf-8 - advajax - utf8 - a krzaki w phpmyadminie ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki ! Pomogło !
mysql_query("SET NAMES 'utf8'"); i wszystko śmiga ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sluchajcie a ja mam dalej taki problem
Na forum kodowanie mam w UTF-8. Oryginalnie bylo w iso-8859-2 ale po przeprowadzce forum krzaczory sie wysypaly mi i musialem zmienic na utf-8. Problem polega w tym ze musze znowu zmienic server ale w bazie niemam polskich liter jak to towinno byc lecz sa krzaczki tak jak ponizej na screenach z bazy ![]() ![]() ![]() ![]() Poprzednia baze jak wgrywalem dobre pol roku temu na poprzednim serverze w bazie mialem ladnie polskie literki tak samo po exporcie do pliku lecz teraz przy exporcie wyrzuca mi krzaczki tak samo w bazie przy przenoszeniu na nowy server nie moge w zaden sposob ustawic kodowania ani iso ani utf nie lapie. Jak moge zmienic kodowanie lub zmienic w prosty sposob krzaczory na polskie litery. Probowalem juz programem "Gżegżółka" ale przy operacji zmiany kodowania z automatycznego na utf8 nie moze rozpoznac aktualnego kodowania bazy z pliku .sql Prosze o rade. Pozdrawiam @EDIT Rozwiazalem problem napisalem wlasny konwerter w php ktory przekonwertkowal mi cala baze z utf do iso Ten post edytował stilly 18.08.2008, 19:16:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 08:44 |