![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
sztosz: Tyle kobiet na świecie a Ty musiałeś znaleźć taką z IE ;p. Moja ma firefoxa (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Jeśli chodzi o poszarpania to ja zauważyłem, że chrome nie radzi sobie z border-radius. Jak jest na innych przegladarkach opartych o webkit? np. pod Safari? ( http://srodek.info - tu mozna sprawdzić)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Zrobiłem mały teścik, udział zabrały:
Opera 10 Firefox 3.5.3 Chrome 3.0.195.27 Opera - instalacja opery ogranicza się do kilku kliknięć, co dziwne instalator nie pyta czy Opera ma być domyślną przeglądarką, nie pyta również o stronę startową. Opera uruchamia się szybciej niż firefox i zużywa minimalnie mniej zasobów. Twórcy opery wreszcie dodali słowniki, lecz zainstalowany domyślnie jest tylko słownik angielski, dodam. że zainstalowanie polskiego słownika zajmuje około 5 sekund i ogranicza się do kilku kliknięć. Firefox - instalacja liska to również, kilka kliknięć, lecz instalator proponuje zaimportowanie ustawień z IE, pyta również czy lisek ma zostać domyślną przeglądarką. Lisek zużywa najwięcej zasobów (może przez dodatki jakie mam zainstalowane), szybkość wczytywania stron bardzo podobna do opery. Domyślnie zainstalowany słownik polski, laik nie musi nigdzie grzebać czy szukać w pomocy. Chrome - instalacja według google to kilka sekund - faktycznie! Instalator automatycznie odczytał moje zakładki z Firefox'a, zapytał czy chciałbym, aby był domyślą przeglądarką i czy google ma zostać domyślą wyszukiwarką. Słownik polski był od razu zainstalowany. Jeżeli chodzi o szybkość uruchamiania, chrome na pewno jest najszybsze - widać to gołym okiem, w czasie gdy odpala się lisek lub opera, nasz chrome jest już gotowy do pracy. Wygląd jest prosty jak budowa cepa, ale to nie przeszkadza. Szybkość wczytywania stron mnie zaskoczyła o ile zawsze uważałem, iż opera robi to najszybciej tak teraz mógłbym polemizować na ten temat. Podsumowując: Opera - prosta, w miarę szybka, lekka FF - prosty, posiada dużą ilość dodatków, zasobożerny, wolny (w porównaniu do konkurencji) Chrome - bardzo prosty, szybki, lekki, prosta konfiguracja. Na końcu dodam, iż jestem gorącym zwolennikiem liska, z którym nie rozstaję się od lat, lecz konkurencja mnie bardzo zaskoczyła, kiedyś instalowałem chrome (jego początki) zobaczyłem jak "chodzi" i dałem sobie spokój, google przez ten czas bardzo udoskonalił przeglądarkę i byłem bardzo mile zaskoczony. Chrome i Opera cieszą się coraz większym zainteresowaniem, jednak uważam, że chrome stanie się najpopularniejszą przeglądarką internetową z racji ogromnych pieniędzy jakimi dysponuje google, po prostu zapłaci microsoftowi i chrome będzie zainstalowana razem z systemem co zmusi laików (czyli jakieś 85% użytkowników komputerów) do korzystania z przeglądarki google. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Tylko tyle że ten lisek to panda ^^ http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Panda nie chce mi się szukać gdzie o tym piszą na stronach Mozilli, ale na forum już nie raz o tym pisałem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
Sztosz, ale w nazwie wyraźnie pisze fireFOX czyli lisek (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
http://www.mozilla.org/projects/firefox/fi...x-name-faq.html odczepcie się od tego lisa!!! Firefox nie ma zupełnie nic wspólnego z lisem. A jak napiszę że oficjalnym skrótem jest FX a nie FF to też mi na słowo nie uwierzysz? I takie jedno pytanie, w ogóle zajrzałeś pod link http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Panda ? Siódme słowo w treści artykułu, pogrubione...
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Dopóki nie było opery 9.8, z niechęcią podchodziłem do opery, ponieważ strasznie mi muliła. Teraz gdy wyszła 10 (9.8) to nie dość że jest bardzo ładna, to też szybko chodzi.
Więc teraz firefox poszedł w zapomnienie, aczkolwiek, opera nie ma takich możliwości co do dod. aplikacji. Np. popularne narzędzie do testowania stron (web developer) czy ściągania plików multimedialnych (download helper). Napewno warto mieć obie przeglądarki: w operze codziennie przeglądam strony www, a w pandzie co udaje lisa, jakieś dodatkowe działania. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%)
|
Ja osobiscie ostatnio na moim kompie zainstalowalem Opere bo FF mi sie zjebutal(musze zrobic formata ale mi sie nie chce i wiele aplikacji mi nie dziala).
Hmm no nie powiem jest szybsza niz ff ale gorzej sie ja obsluguje strony lepiej wygladaja pod ff, i do tego flash lepiej chodzi, tak mi sie przynajmniej wydaje. Z ciekawosci powiedzialem sobie ze wyprubuje chrome i safari pod xp'eka. I musze powiedziec ze google chrome powala wszystkich na kolananch jako przegladarka do surfowania po necie. A ff wole uzywac jak kodze itp.... |
|
|
|
|
|
|
|
Ja osobiscie ostatnio na moim kompie zainstalowalem Opere bo FF mi sie zjebutal[...] Usuń profil FX'a (najlepiej zrób wcześniej kopię), to obejdzie się bez formata (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%)
|
Usuń profil FX'a (najlepiej zrób wcześniej kopię), to obejdzie się bez formata (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Nie wszystko na kompie dziala ale wiekszosc wczesniej zainstalowanych aplikacji mi nie dziala w tym ff nawet jak zrobilem upgrade. Ale to nic. Nie wiem czy ktos podal ten link w tym temacie: http://www.favbrowser.com/chrome-vs-opera-...orer-vs-safari/ Art jest swiezy ze wrzesnia i mysle ze jest tam spore porownanie przegladarek. Jednak od siebie moge powiedziec to: Dzis mialem uprade opery do 10.01 czy cos takiego i moge powiedziec ze opera(nie testowane z mojej strony) zre tyle samo pamieci co ff(a jesli jest roznica to bedzie to -= 40mb) co przy 1gb ramu raczej nie jest odczuwalne. Hmmm do tego moge dodac ze chrome 4 napewno szybciej sie uruchamia niz opera i ff gdzie ff 3.5 bodajze i chrome 4 uzywam na acer aspire one gdzie prcek to tylko 1.6 atom(mozna go porownac z 1ghz celeron/athlon) na hp mam core duo 2.0 ghz wiec roznica jest mniej x2.5 dla hp szybszy procek. I powiem tak majac wlaczony notepad++,gg i ff z okolo 10 zakladkami komp nie muli(chyba ze mam wlaczony youtube albo cos z flashem) to wtedy owszem zamula. Opera jest lajtowa ale zbyt czesto mi sie zawiesza na kilkanascie sekund(nie dana karta tylko cala przegladarka). Chrome jest super jesli chce tylko przegladac strony a ff wole uzywac jesli robie jakis projekt bo to co dziala pod ff dziala pod wiekszoscia przegladarek. Na 1 dzien zainstalowalem tez najnowsze safari for xp wyglad wymiata kladzie na kolana wszystkie inne gui przegladarek. Jednak jak wchodzilem np na www.google.pl to zawsze wchodzil mi na wloski(bo tam mieszkam) i nie potrafilem tego zmienic no ale trudno. Dodam jeszcze tylko ze gdyby opera na pc byla taka wydajna i fajna jak na PDA to mogla by robic konkurencje dla ff lub chrome ale w tym przypadku nie. I mam nadzieje ze za niedlugo ukarze sie wersja beta Fennec'a bo interfejs jest obiecujacy a strony renderuje przepieknie tylko ze jest super mega wolna (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował marcio 2.11.2009, 20:27:13 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 6 Dołączył: 10.08.2009 Skąd: Nowe Miasto Lubawskie Ostrzeżenie: (0%)
|
Co do wojny przeglądarek to może ktoś widział ten film dostępny na Youtube?
Prawdziwa historia internetu: Wojna przeglądarek (1/5) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Kiedyś w telewizji... Ale oglądam znowu (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Ten post edytował thomson89 15.11.2009, 15:55:51 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zdecydowanie polecam wszystkim FF. Ja dużo czasu spędzam przed komputerem i regularnie raz do roku zmieniam sobie laptopa. Przeniesienie wszystkich danych z Mozilla na nowy laptop to kilka minut, dotyczy to także Thunderbirda. Jesli chodzi o IE to uważam to za jakąś kpinę. NIe wiem jaki trzeba mieć komp żeby się na to g... nie wkurzać. Najnowszy IE jest zrobiony chyba pod komputery NASA bo na moim najnowszym VAIO otwiera się kilka sekund. Jeśli chodzi o Opera to po prostu mi się nie podoba wizualnie.
Od kilku lat używam tylko mozilla i jestem zadowolony na maksa z tego produktu. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeśli chodzi o Opera to po prostu mi się nie podoba wizualnie. nie ma to jak konkret (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) jakby co to wygląd O można zmienić za pomocą wielu dostępnych skórek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) i jak znam życie to znajdzie się nie jedna, która umożliwia upodobnienie O do FF (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Przeniesienie wszystkich danych z Mozilla na nowy laptop to kilka minut Pod operą to wypełnienie dwóch pól w formularzu (login/hasło). (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Cytat Jesli chodzi o IE to uważam to za jakąś kpinę. NIe wiem jaki trzeba mieć komp żeby się na to g... nie wkurzać. Domyślam się że niby mulić miałby? Mam AMD Athlona 3000+ 2.5GiB RAM filmy na YT w HDReady nie działają płynnie, ale IE8 nie wydaje mi się być ociężały. Startuje tak jak i firefox.
Ten post edytował Crozin 10.01.2010, 13:13:27 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie wiem czy ktoś już o tym pisał bo nie czytałem całego topica, ale ostatnia wersja opery (jeszcze alpha z tego co kojarzę) może wiele zmienić na rynku. Nowy silnik js jest na prawdę powalający. Sądzę, że prędzej, czy później inne przeglądarki też będą musiały ulepszyć swoje silniki bo jak widać HTML 5 i jego element canvas może wiele namieszać. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Osobiście używam chrome. Webkit zafascynował mnie swoim wsparciem dla nowości. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 9 Dołączył: 8.08.2009 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%)
|
Używam od jakiegoś czasu Operę i muszę przyznać że bardzo mi przypadła do gustu.
Jestem bardzo z niej zadowolony. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
zdecydowanie opera. bardzo łatwa i intuicyjna obsługa.
kiedyś przesiadłem się z ie na ff i uważałem, że już niczego lepszego nie może być niż ff. myliłem się, kiedy zacząłem używać opery, to o tamtych dwóch już zapomniałem. |
|
|
|
|
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź |
Ja używam Opery jako głównej przeglądarki juz od dłuższego czasu i też uważam ją za najlepszy wybór.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
A ja polecam Google Chrome. Bardzo szybka lekka przeglądarka, można doinstalować sobie do niej rozszerzenia etc etc
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
E tam FF jest lepszy i nie musi mieć do tego w nazwie dopisku że jest chromowany
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 10.01.2026 - 02:55 |