Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

18 Stron V   1 2 3 > »   
Closed TopicStart new topic
> Wojny przeglądarek
batman
post 25.06.2008, 19:44:36
Post #1

Grupa: Moderatorzy

Postanowiłem założyć ten temat, by prowadzić w nim dyskusje na temat przeglądarek. Jak mówi stare przysłowie - "Koń jaki jest, każdy widzi.". A jak to jest z przeglądarkami? Dlaczego IE traci na rzecz Fx i Opery (ewentualnie Safari). Jaka przeglądarka jest najlepsza dla dewelopera, a jaka dla użytkownika? Co powoduje, że ludzie oszaleli na punkcie bicia rekordu przez Mozillę oraz czego można się spodziewać po IE8? A może coś Ciebie denerwuje w jakiejś przeglądarce?
Zapraszam do dyskusji.

P.S.
Proszę powstrzymać się od bezsensownych tekstów w stylu - "IE to badziew, bo tak".

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
Go to the top of the page
+Quote Post
Cysiaczek
post 25.06.2008, 19:57:53
Post #2

Ja bym zmienił tytuł na wojny przeglądarek i internet explorera tongue.gif
Przypinam

--------------------
To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself.
Think for yourself. Question authority.
+Quote Post
webdice
post 25.06.2008, 20:01:12
Post #3

Developer

Jak każdy kiedyś używałem IE, później zainstalowałem FF i mi sie spodobał, szybsze ładowanie stron, przyjazny, potrzebne opcje i długo bym tu wymieniał, a jak dorwałem FireBug'a to się zakochałem. Co do Opery, przeglądarka fajna, ale brakowało by mi w/w pluginu. Zresztą nie ma w niej (przynajmniej jak dla mnie) nic lepszego.
+Quote Post
batman
post 25.06.2008, 20:06:13
Post #4

Jak każdy zaczynałem od IE, ale jak tylko pojawił się Fx, to od razu się zakochałem winksmiley.jpg Najbardziej spodobały mi się zakładki. Potem doszedł wspomniany firebug. Do Opery nie mogę się przyzwyczaić. Nie podoba mi się uzupełnianie zapamiętanych haseł, widżety są, moim zdaniem, chybionym pomysłem (opera musi być uruchomiona by działały).
Ale żeby nie było tak różowo, to Fx też ma swoje wady - do najpoważniejszej należy pamięciożerność oraz powolne działanie w przypadku skomplikowanych aplikacjii, np gmail.

--------------------
+Quote Post
.radex
post 25.06.2008, 20:09:43
Post #5

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

IE traci użyszkodników głównie za sprawą pojedynczych osób - znajomi namawiają innych znajomych do np. Firefoksa. Do tego także się przyczyniły akcje takie jak browsehappy.pl

Później jest trochę inaczej - dlaczego Firefox lub Opera? Firefoksa używa wielu internautów, jest prosty i posiada najważniejsze funkcje. Opera ma dużo mniej userów, z niewiadomych przyczyn. Prawdopodobnie przez różne akcje typu pobicie rekordów itd. Do tego Firefox już jest bardziej popularny, więc więcej ludzi będzie do niego przyzwyczajonych. Ja zdecydowanie preferuję Operę.

Safari jest mało popularne, bo wersja pod windowsa jest kijowa, OSX-a używa mało osób, a na pozostałe platformy Safari nie ma (są przeglądarki z WebKitem, ale jest to rzadkość - ja używam GTK-Webkit, czy jak to tam się zwało tylko do testów)...

Pozostałe przeglądarki (z Konquerorem i Flockiem na czele) to już kompletna rzadkość tongue.gif Choć Flock jest akurat całkiem fajny.

Mam nadzieję, że IE8 będzie ok, ale boję się też, że przez większą zgodność ze standardami IE będzie się utrzymywało jako najważniejsza przeglądarka.

A jak zaczynałem? Od IE, bardzo szybko brat podrzucił jakieś łatki, chyba MYIE2 to się zwało. Krótko później zainstalowaliśmy także Operę, ale nie używaliśmy jej ze względu na reklamy. Jak tylko zniknęły reklamy - Opera tylko i wyłącznie. Razem z Operą doszedł też Firefox, ale nie używałem jej do czasu zainteresowania się webdevką.

Szkoda, że Opera miała przez długi czas reklamy. Gdyby nie ten fakt na pewno byłaby dużo popularniejsza. Fajnie by też było, gdyby była otwarta, ale Opera Software póki co nie zamierza niczego takiego.

EDIT:

No i dlaczego Opera? Przede wszystkim ze względu na przyzwyczaj, ale ma wiele zalet: bardzo szybkie renderowanie stron (trochę szybsze od Firefoksa), szybkie wybieranie, bardzo duża konfigurowalność itd. To co nie podoba mi się w Operze, to fakt, że jest kombajnem (Widżety, poczta itd), ale chłopaki z Opery na tyle dobrze wszystko rozwiązali, że prawie nie wpływa to na obciążenie procka/RAM-a. Firefox też jest niezły, ale nie potrafię dać konkretnych zalet, bo po prostu rzadko go używam tongue.gif Firebug jest naprawdę fajnym narzędziem. Niestety, Dragonfly dla Opery nie jest tak niezły. Choć jak dla mnie wystarczy.

EDIT2:

Zapomniałem o gestach myszy w Operze. Tak się do nich przyzwyczaiłem, że zapomniałem o nich tongue.gif

Ten post edytował radex_p 25.06.2008, 20:19:27

--------------------
blog | Tadam — minutnik do Pomodoro na Maka :)
+Quote Post
dr_bonzo
post 25.06.2008, 20:15:16
Post #6

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

1. IE - bo na staaaarym sprzecie chodzila szybko, i tylko na niej sie strony dobrze wyswietlaly
2. Opera 5 - tak dla testow, ale kiepsko wyswietlala strony....zrobione zapewne tylko dla IE smile.gif
3. potem FFox, ale byl wolny na moim kompie
4. potem znow Opera, szybszy komp i juz mi zostalo, ukochana przegladarka [choc niektorych rozwiazan, nie ma, lub ma spaprane == mozna je lepiej/latwiejszymi zrobic] = klienta poczty, irca, torrenta, widzetow nie uzywam, nie dosc ze gnioty, to mam lepszy soft do tego, i osobny [latwiej mi sie korzysta jak te funkcje sa oddzielone]
Oczywiscie ze firefox ma 100tki wtyczek, i kilka zupelnie niezbednych do webdeveloperki, i tylko do tego go uzywam. Jako przegladarki WWW - tylko opera smile.gif mouse gestures, skroty, i podstawowe ficzery do ktorych nie trzeba instalowac wtyczek - po prostu sa i mi wystarczaja [i nie wnerwiam sie jak po updacie FFoxa ze nie ma jeszzce pdla niego nowych wersji pluginow]
5. Safari - tylko do Youtuba sie przydaje smile.gif nie rozpoczyna odtwarzania filmikow, gdy strone otworzymy w tle smile.gif

Cytat
Do Opery nie mogę się przyzwyczaić. Nie podoba mi się uzupełnianie zapamiętanych haseł,

A dla mnie jest to jedyne porzadne i ulubione. Widze formularz z zoltymi tlami, ctrl+enter, wybieram zestaw hasel [o ile mam > 1] i sie samo wypelnia. A w takim FF, musze zaczac wpisywac username [no chyba ze da sie inaczej - nie wiem] to mi zacznie podpowiadac. A safari - z moich doswiadczen to porazka - potrafi tylko jeden zestaw hasel / stronke zapamietac [nie sprawdzalem na wielu stronach, wiec to moze wina tylko tej stronki].

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
l0ud
post 25.06.2008, 20:18:16
Post #7

-----

batman, oczywiście mówisz o wersji 3?

Co do skomplikowanych aplikacji, podobno firefox powinien górować ze względu na 'szybkie' js winksmiley.jpg Podobno firebug zwalnia gmaila. A pamięciożerny aż tak nie jest, choć fakt, potrzebuje więcej ramu od Opery.

Dzisiaj zrobiłem test zużycia pamięci pomiędzy FF3 (10 włączonych rozszerzeń) a Operą 9.50. Z początku różnica była spora na korzyść Opery (ok 40-50MB), jednak wraz z liczbą nowych zakładek wynik wyrównywał się - w pewnej chwili był taki sam. Ostatecznie jednak Opera wygrała prowadząc o ok. 20MB. Ale i tak [przez pewne detale] jej nie lubię tongue.gif

--------------------
XMPP: l0ud@chrome.pl
+Quote Post
Shili
post 25.06.2008, 20:48:44
Post #8

-----

Ja również zaczynałam od IE (już nawet nie pamiętam, którą wersję, ale z pewnością <= 5.5), ale po jakimś czasie przeniosłam się na Netscape'a (miał taby, co mnie w nim niesamowicie urzekło). Potem przez długi czas używałam Opery (w niej urzekły mnie za to mouse gestures), potem Firefoksa dla testów, pod linuksową konsolą lynxa, przez chwilę konquerora.

Firefoks w tym momencie u mnie wygrywa, bez webdeveloper toolbara i firebuga aktualnie nie wyobrażam sobie pracy i wolę nie myśleć o ile wolniej by mi ona szła. A wiadomo, że czas to pieniądz ^^
+Quote Post
piotrooo89
post 25.06.2008, 20:49:41
Post #9

Newsman

hmmm.... IE do wersji 7 to gówno o tym każdy wie, ale każdy jak zaczynał przygodę z internetem musiał korzystać z jakiegoś IE. według mnie 7-emka jest już zbliżona standardami do Fx. ale nie o tym teraz. ja używam Fx, powód: może bardzo prozaiczny ale tak się nauczyłem, to mi spasowało i tyle. mogę rozwodzić się nad funkcjonalnością, mnogością plug-inów (firebug) ale po co skoro każdy szanujący siebie użytkownik Fx zna to i umie z tego korzystać w większej lub mniejszej mierze. co do Opery nie używam jej chyba że do testów więc nie będę ani jej zachwalał ani negował, w każdym bądź razie jest to jakaś alternatywa dla Fx.

--------------------
+Quote Post
batman
post 25.06.2008, 20:51:25
Post #10

Cytat
batman, oczywiście mówisz o wersji 3?
Nie, nie. Chodziło mi o Fx2. W 3 nie podoba mi się to, że nie działa mi przewijanie stron 3 przyciskiem myszy. W IE, Operze i Fx2 po kliknięciu 3 przyciskiem myszy (ewentualnie scrollem), pojawia się strzałeczka i przesuwanie myszką przewija stronę.

Niezaprzeczalną zaletą Fx są wtyczki. Dzięki nim mam wszystko co potrzebuję w jednym miejscu - przeglądarce. A są to - integracja z google (poczta, kalendarze, reader, gears, bookmarks, więcej nie pamiętam).
Cytat
A dla mnie jest to jedyne porzadne i ulubione.
De gustibus non est disputandum. Każdemu pasuje co innego.
Z operą mam ten problem, że ciężko mi zdefiniować co mi się nie podoba. Są to drobnostki, które składają się na większą całość, jednak w chwili obecnej nie potrafię nic wymienić.

--------------------
+Quote Post
.radex
post 25.06.2008, 20:57:16
Post #11

-----

Cytat(batman @ 25.06.2008, 21:51:25 ) *
Są to drobnostki, które składają się na większą całość, jednak w chwili obecnej nie potrafię nic wymienić.

Każdy tak ma, po przyzwyczajeniu się do konkretnej przeglądarki. Ja tak samo uważam o Firefoksie. Jest tylko jedna bardzo istotna dla mnie rzecz przy użytkowaniu Fx-a, która przeszkadza: nie ma bez pluginu gestów myszy. Pozostałe to drobnostki.

--------------------
+Quote Post
revyag
post 25.06.2008, 21:05:08
Post #12

-----

Kiedy firefox był jeszcze w czyjejś głowie, szczytem marzeń było ie 4.0 i to była ta pierwsza biggrin.gif Potem przez długi czas nic a następnie pamiętam phoenixa który chodził po prostu fatalnie, ale że to była nowość więc trzeba było spróbować smile.gif Chyba po drodze był gdzieś netscape ale zdaje się że użyłem go tylko raz i skończyło się resetem kompa smile.gif
Opery nie ruszam bo gusta są różne i tej przeglądarki nie lubie smile.gif

Obecnie firefox 3.0 który jest dużym krokiem naprzód w porównaniu do dwójki. Dużo czasu spędzam też na ie 7, ale to ze względu na to że klienci w 95% są nastawieni na tą przeglądarkę. Muszę powiedzieć że siódemka nie jest zła, czasami nawet się zapominam i używam zamiast firefoxa smile.gif

--------------------
-------------

------
+Quote Post
kwiateusz
post 25.06.2008, 21:15:23
Post #13

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

Cytat(batman @ 25.06.2008, 21:51:25 ) *
(...) W 3 nie podoba mi się to, że nie działa mi przewijanie stron 3 przyciskiem myszy. W IE, Operze i Fx2 po kliknięciu 3 przyciskiem myszy (ewentualnie scrollem), pojawia się strzałeczka i przesuwanie myszką przewija stronę.

Taka? jak widać działa tongue.gif

Cytat(revyag @ 25.06.2008, 22:05:08 ) *
Obecnie firefox 3.0 który jest dużym krokiem naprzód w porównaniu do dwójki.

Co jest tym krokiem? Bo od strony wizualnej nic sie nie zmieniło oprocz paska adresu, a zmiana silnika mogła przejsc bardziej jako fx 2.5

Co nie zmienia faktu ze firefox ma to cos co mnie przekonało smile.gif opery nie używam bo zwyczajnie jestem leniwy i nie chce mi sie jej poznawać, a majac tyle wtyczek w firefoxie w zasadzie do szczescia niczego mi wiecej nie brakuje
+Quote Post
revyag
post 25.06.2008, 21:21:52
Post #14

-----

Cytat
Co jest tym krokiem? Bo od strony wizualnej nic sie nie zmieniło oprocz paska adresu, a zmiana silnika mogła przejsc bardziej jako fx 2.5

Nie będę Ci wklejał tego co jest napisane tutaj: http://www.mozilla-europe.org/pl/firefox/#...ure-newfeatures

Napiszę o pierwszej rzeczy którą zauważyłem mianowicie o gospodarowaniu pamięcią. Jest o niebo lepiej. Chodzi o szybciej od wszystkiego innego. Dla mnie to największy plus.

--------------------
-------------

------
+Quote Post
batman
post 25.06.2008, 21:35:35
Post #15

Cytat
...jak widać działa...

hehe SOA #1 winksmiley.jpg
Muszę popatrzeć w ustawieniach. Jakoś nie miałem czasu.

Co do historii poznawania przeglądarek, to zapomniałem o konquerorze. Jak byłem na etapie zachwycania się linuxem, to była to moja główna przeglądarka. Na szczęście szybko mi przeszło.

Co do IE. Pokładam ogromne nadzieje w 8 wersję tej przeglądarki. Już 7 pokazała, że jak się chce, to można. Sądzę, że MS w końcu dostrzegł, iż traci rynek, a co za tym idzie kasę.

--------------------
+Quote Post
.radex
post 25.06.2008, 21:39:53
Post #16

-----

Taaa... Ja wolę, żeby IE po prostu wymarł, niż żeby powstała "dobra wersja". Będzie to podtrzymywać monopol IE na rynku.

--------------------
+Quote Post
revyag
post 25.06.2008, 21:41:27
Post #17

-----

@radex_p monopol ? biggrin.gif

Widziałeś statsy na ranking.pl i krzywą popularności w czasie ? biggrin.gif

--------------------
-------------

------
+Quote Post
Moli
post 25.06.2008, 22:39:35
Post #18

-----

IE może i nie ma monopolu, ale jednak jeszcze dużo osób go używa, o dużo za dużo nawet bym powiedział smile.gif Dla kogoś kto tnie deisgny to jest prawdziwa udręka smile.gif Po cichu marze że przyjdzie taki czas że design pocięty pod jedną przeglądarkę będzie działał wszędzie smile.gif
+Quote Post
Zbłąkany
post 25.06.2008, 23:17:07
Post #19

Administrator serwera

Grupa: Developerzy

-----

@Moli: być może pod IE8 nie będzie problemu kompatybilności smile.gif
A co do wad i zalet: zaczynałem, jak każdy prawie od IE5 w moim przypadku, trefna, zbyt dużo błędów. Potem IE6, ale krótko, bo wtedy zainteresowałem się linuksem, oczywiście w międzyczasie był: netscape, opera. Pod linuksem zacząłem używać FF oraz opery (tylko do testów), pod windowsem (jeśli nie było innego wyjścia) też FF. Od jakiegoś czasu Opera, FF rzadko, a IE7 tylko na uczelni winksmiley.jpg Co mnie wkurza? W IE bugi oraz fatalna rozszerzalność, w FF jego zasobożerność i problemy z flashem oraz javą (pod linuksem), z kolei Opera nadaje się tylko i wyłącznie do przeglądania internetu no i brak dobrych pluginów strasznie doskwiera smile.gif To by było na tyle winksmiley.jpg

--------------------
Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox
Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..."
Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL"
+Quote Post
batman
post 26.06.2008, 07:14:00
Post #20

Cytat
...oraz fatalna rozszerzalność...

Z tym to bym się spierał. Mam zainstalowane w ie7 gesty myszy, coś a'la firebug oraz debuger javascript, który dokładnie pokazuje błąd (w przeciwieństwie do domyślnego debugera smile.gif ). Tak więc IE7 i pewnie 8, są przeglądarkami, którym coraz mniej do tworu IE6, a bliżej do Fx, czy Opery. Swoją drogą IE6 to nie jest jakiś tam shit. W końcu przeglądarka powstała lata temu i wtedy spełniała swoje zadanie. Inną kwestią jest, że przez wiele lat nie miała następcy.

--------------------
+Quote Post

18 Stron V   1 2 3 > » 
Closed TopicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.06.2025 - 02:09