Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [Windows] Folder tylko do odczytu
Athlan
post 22.06.2008, 22:30:02
Post #1

Grupa: Developerzy

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ostatnio napotkałem bardzo irytujący problem. Otóż każdy folder posiada parametr 'Tylko do odczytu' jako zakolorowany cały checkbox (nie ptaszek zaznaczony, ani pusty checkbox, tylko cały zakolorowany). Teoretycznie oznacza to, że w folderze są jakieś pliki tylko do odczytu.

Każdy podfolder posiada dokładnie taki sam parametr, ale pliki mają wartość do odczytu (pusty kwadrat).

Wchodzę we właściwości, ustawiam, aby folder i jego podfoldery były do odczytu (pusty kwadrat). Zastosuj. Wchodzę ponownie we właściwości - zmiany się nie zachowały.

W czym tkwi problem?

Edycja: Media Center
SP: Service Pack 2

Załączam screen:

--------------------
Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij pod postem.
Go to the top of the page
+Quote Post
nevt
post 23.06.2008, 07:14:27
Post #2

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat
Wchodzę we właściwości, ustawiam, aby folder i jego podfoldery były do odczytu (pusty kwadrat)

pusty kwadrat przy "Tylko do odczytu" oznacza, że wszystko jest "Do odczytu i zapisu" - czyli odwrotnie niż napisałeś...

ale co do reszty - to bardzo ciekawe zajawisko... mam XP Prof SP2 PL i faktycznie Winda centralnie olewa atrybut R dla folderów. nie dość, że go nie przypisuje w sposób który opisałeś, to nawet foldery które mają domyślnie ustawiony ten artrybut (np. Moje obrazy) można sobie zmieniać do woli... jakoś nigdy wczesniej nie rzuciło mi się to w oczy...

kolejny pokłon dla miszczuw billa g. (pisownia celowo nieortograficzna)

--------------------

-
Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... -
+Quote Post
sztosz
post 23.06.2008, 09:03:28
Post #3

Grupa: Zarejestrowani

-----

Dlatego jest "na wpół" zapełniony bo niektóre grupy i użytkownicy mają prawa do zapisu i modyfikacji, a inne nie. Nie rozumiem o co ~nevt ci chodzi. Pokłon się należy tym którzy nie potrafią zauważyć że NTFS pozwala na tak samo zaawansowane zarządzanie prawami do plików i katalogów jak ext2, 3 etc. Tak naprawdę to ma większe możliwości, ale praktycznie nikt w środowisku domowym czy szczeblu innym niż dział IT w firmie nie korzysta z tego.

--------------------
+Quote Post
.radex
post 23.06.2008, 09:05:44
Post #4

-----

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=81...mp;#entry413213

I będziesz mógł w pełni kontrolować uprawnienia

Ten post edytował radex_p 23.06.2008, 09:06:19

--------------------
blog | Tadam — minutnik do Pomodoro na Maka :)
+Quote Post
nevt
post 23.06.2008, 09:14:19
Post #5

-----

Cytat
Nie rozumiem o co ~nevt ci chodzi. Pokłon się należy tym którzy nie potrafią zauważyć że NTFS pozwala na tak samo zaawansowane zarządzanie prawami do plików i katalogów jak ext2, 3 etc. Tak naprawdę to ma większe możliwości, ale praktycznie nikt w środowisku domowym czy szczeblu innym niż dział IT w firmie nie korzysta z tego.

może i chwała dla NTFS za jego możliwości. ale interpretacja i przedstawienie tych uprawnien w interfejsie użytkownika jest skopane i tyle. Jeżeli we właściwościach dowolnego pliku i ustawiam atrybut 'Tylko do odczytu' , klikam 'Zastosuj' a następnie próbuję zmienić jego nazwę, to dostaję ostrzeżenie, że plik jest tylko do odczytu. Tak samo powinno być w przypadku folderu - a nie jest. Co więcej można bez problemu edytować nazwy folderów, które mają ustawiony atrybut R (można to sprawdzić dodając wyświetlanie kolumny atrybuty w podglądzie plików) - jest to co najmniej nielogiczne.

--------------------

-
Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... -
+Quote Post
sztosz
post 23.06.2008, 11:09:33
Post #6

-----

Ale atrybut pliku "read only" to tylko i wyłącznie pozostałość po nieksięgowanym systemie plików jakim był FAT. Na partycji NTFS istnieje możliwość jego ustawienia tylko i wyłącznie jako kompatybilność wstecz. A de facto to czy plik jest "read only" definiują prawa dostępu do pliku/folderu, co jest rozwiązaniem o niebo lepszym od prostego atrybutu "read only". A jeśli chodzi o przedstawienie tychże uprawnień we właściwościach pliku to jest ono co najmniej przejrzyste i jasne, bo od razu widać kto ma jakie uprawnienia. Wystarczy tylko odznaczyć "Użyj prostego udostępniania plików (zalecane)" w opcjach exploratora. I jeśli dalej będzie to dla Ciebie "skopane i tyle", to nie ma sensu dalej rozmawiać i tyle, bo narzekasz dla narzekania i... tyle.

--------------------
+Quote Post
l0ud
post 23.06.2008, 11:12:06
Post #7

-----

Tak czy siak, jest to normalne...

http://support.microsoft.com/kb/326549/pl

--------------------
XMPP: l0ud@chrome.pl
+Quote Post
nevt
post 23.06.2008, 11:32:21
Post #8

-----

ok. pax. kończymy temat. ja doskonale wiem jak używać uprawnień w XP na NTFS. wyłączenie prostego udostępniania plików to podstawowa zmiana konfiguracji świeżej instalacji XP. ale zwykły użytkownik nie ma o tym pojęcia. nic nie wie o konieczności jakichś zmian. nie ma pojęcia o istnieniu MS knowledge base. on tylko wie, że ma zakładkę właściwości, a tam ptaszek 'Tylko do odczytu'...

--------------------

-
+Quote Post
sztosz
post 23.06.2008, 20:54:16
Post #9

-----

I tu się zgodzę w pełnej rozciągłości, stąd mój wcześniejszy post tu: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=81...st&p=413376 I przepraszam za poranne bojowe nastawienie smile.gif

--------------------
+Quote Post
basiabiega22
post 24.04.2011, 14:29:25
Post #10

-----

Witam
Mam pytanie, w jaki sposób zamienić w Microsoft Word (wersja2003) foldery tylko do odczytu (a u Mnie po zapisaniu wszystkie foldery tak właśnie się wyglądają) tak by można je edytować na innym komputerze,bez żadnej blokady?
Po prostu w co i gdzie wejść, by zamienić ustawienia folderów(by funkcjonowały bez tego zapełnionego kwadratu,po wejściu we właściwości[dla wszystkich folderów]?
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:18