Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Windows] Folder tylko do odczytu
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Athlan
Ostatnio napotkałem bardzo irytujący problem. Otóż każdy folder posiada parametr 'Tylko do odczytu' jako zakolorowany cały checkbox (nie ptaszek zaznaczony, ani pusty checkbox, tylko cały zakolorowany). Teoretycznie oznacza to, że w folderze są jakieś pliki tylko do odczytu.

Każdy podfolder posiada dokładnie taki sam parametr, ale pliki mają wartość do odczytu (pusty kwadrat).

Wchodzę we właściwości, ustawiam, aby folder i jego podfoldery były do odczytu (pusty kwadrat). Zastosuj. Wchodzę ponownie we właściwości - zmiany się nie zachowały.

W czym tkwi problem?

Edycja: Media Center
SP: Service Pack 2

Załączam screen:
nevt
Cytat
Wchodzę we właściwości, ustawiam, aby folder i jego podfoldery były do odczytu (pusty kwadrat)

pusty kwadrat przy "Tylko do odczytu" oznacza, że wszystko jest "Do odczytu i zapisu" - czyli odwrotnie niż napisałeś...

ale co do reszty - to bardzo ciekawe zajawisko... mam XP Prof SP2 PL i faktycznie Winda centralnie olewa atrybut R dla folderów. nie dość, że go nie przypisuje w sposób który opisałeś, to nawet foldery które mają domyślnie ustawiony ten artrybut (np. Moje obrazy) można sobie zmieniać do woli... jakoś nigdy wczesniej nie rzuciło mi się to w oczy...

kolejny pokłon dla miszczuw billa g. (pisownia celowo nieortograficzna)
sztosz
Dlatego jest "na wpół" zapełniony bo niektóre grupy i użytkownicy mają prawa do zapisu i modyfikacji, a inne nie. Nie rozumiem o co ~nevt ci chodzi. Pokłon się należy tym którzy nie potrafią zauważyć że NTFS pozwala na tak samo zaawansowane zarządzanie prawami do plików i katalogów jak ext2, 3 etc. Tak naprawdę to ma większe możliwości, ale praktycznie nikt w środowisku domowym czy szczeblu innym niż dział IT w firmie nie korzysta z tego.
.radex
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=81...mp;#entry413213

I będziesz mógł w pełni kontrolować uprawnienia
nevt
Cytat
Nie rozumiem o co ~nevt ci chodzi. Pokłon się należy tym którzy nie potrafią zauważyć że NTFS pozwala na tak samo zaawansowane zarządzanie prawami do plików i katalogów jak ext2, 3 etc. Tak naprawdę to ma większe możliwości, ale praktycznie nikt w środowisku domowym czy szczeblu innym niż dział IT w firmie nie korzysta z tego.

może i chwała dla NTFS za jego możliwości. ale interpretacja i przedstawienie tych uprawnien w interfejsie użytkownika jest skopane i tyle. Jeżeli we właściwościach dowolnego pliku i ustawiam atrybut 'Tylko do odczytu' , klikam 'Zastosuj' a następnie próbuję zmienić jego nazwę, to dostaję ostrzeżenie, że plik jest tylko do odczytu. Tak samo powinno być w przypadku folderu - a nie jest. Co więcej można bez problemu edytować nazwy folderów, które mają ustawiony atrybut R (można to sprawdzić dodając wyświetlanie kolumny atrybuty w podglądzie plików) - jest to co najmniej nielogiczne.
sztosz
Ale atrybut pliku "read only" to tylko i wyłącznie pozostałość po nieksięgowanym systemie plików jakim był FAT. Na partycji NTFS istnieje możliwość jego ustawienia tylko i wyłącznie jako kompatybilność wstecz. A de facto to czy plik jest "read only" definiują prawa dostępu do pliku/folderu, co jest rozwiązaniem o niebo lepszym od prostego atrybutu "read only". A jeśli chodzi o przedstawienie tychże uprawnień we właściwościach pliku to jest ono co najmniej przejrzyste i jasne, bo od razu widać kto ma jakie uprawnienia. Wystarczy tylko odznaczyć "Użyj prostego udostępniania plików (zalecane)" w opcjach exploratora. I jeśli dalej będzie to dla Ciebie "skopane i tyle", to nie ma sensu dalej rozmawiać i tyle, bo narzekasz dla narzekania i... tyle.
l0ud
Tak czy siak, jest to normalne...

http://support.microsoft.com/kb/326549/pl
nevt
ok. pax. kończymy temat. ja doskonale wiem jak używać uprawnień w XP na NTFS. wyłączenie prostego udostępniania plików to podstawowa zmiana konfiguracji świeżej instalacji XP. ale zwykły użytkownik nie ma o tym pojęcia. nic nie wie o konieczności jakichś zmian. nie ma pojęcia o istnieniu MS knowledge base. on tylko wie, że ma zakładkę właściwości, a tam ptaszek 'Tylko do odczytu'...
sztosz
I tu się zgodzę w pełnej rozciągłości, stąd mój wcześniejszy post tu: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=81...st&p=413376 I przepraszam za poranne bojowe nastawienie smile.gif
basiabiega22
Witam
Mam pytanie, w jaki sposób zamienić w Microsoft Word (wersja2003) foldery tylko do odczytu (a u Mnie po zapisaniu wszystkie foldery tak właśnie się wyglądają) tak by można je edytować na innym komputerze,bez żadnej blokady?
Po prostu w co i gdzie wejść, by zamienić ustawienia folderów(by funkcjonowały bez tego zapełnionego kwadratu,po wejściu we właściwości[dla wszystkich folderów]?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.