![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziń dybry
Sytuacja: Pobieram automatem z maila dane adresowe, które są w mailu postaci: Imię Nazwisko Nazwa ulicy numer lub numer/numer (nazwa ulicy jest bez przedrostka ul.) Kod pocztowy Miasto Dane są następnie odsyłane funkcją mail(). W otrzymanej wiadomości są dokładnie tak samo zapisane (złamane): Imię Nazwisko Nazwa ulicy numer lub numer/numer Kod pocztowy Miasto Natomiast wyechowane w html lub zapisane do bazy przyjmują nastepującą postać: Imię Nazwisko Nazwa ulicy numer lub numer/numer Kod pocztowy Miasto Chciałbym rozdzielić te dane i podejrzewam, że w zmiennej pobranej z emaila jest znacznik łamania lini (\n), który automatycznie łamie ją w nowym mailu. Pytanie brzmi czy dobrze podejrzewam i jak zamienić ten znacznik na dowolny znak, który powie mi, że zaczyna się nowa linia danych. Kod pocztowy oraz miasto mogę wyciągnąć przez ereg, ale co z resztą zakładając, że dane mogą przyjmować na przykład taką postać 1) Dwa imiona - łatwe gdyby imiona były zawsze dwa Jan Maria Rokita Kryształowa 21 2) Podwójne nazwisko - łatwe pod warunkiem, że użytkownik wpisze myślnik Jan Maria-Rokita 3) Nazwa ulicy złożona z kilku znaków Jan Rokita Aleja Zwycięstwa 3 Al. Zwycięstwa 3 Aleja Miłośników Forum PHP 3 Jana z Kolana 9 Konstytucji 3 maja 114/12 4) Wieloczłonowe imię i nazwisko oraz wieloczłonowa nazwa ulicy: Jan Maria Rokita Jana z Kolana 13 Przy czwartym przykładzie rozróżnić imion i nazwiska niesposób, chyba, że się mylę. Poproszę o sugestie. Pozdrawiam Dog |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie: Jak się robi złamanie linii w HTML (tak żeby złamanie było widoczne na stronie)?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już widzę, że się wpakowałem
![]() ![]() Łamanie linii w html odbywa się poprzez wstawienie znacznika łamania linii <br />. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie,
Z przeprowadzonego przed chwilą testu wynika, że znaki końca linii nie są zapisywane do bazy danych, czyli musiałbym zrobić zmianę przed zapisaniem do bazy. W jaki najprostszy sposób wyświetlić całą zawartość łańcucha włącznie ze znakami niedrukowalnymi ![]() |
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie, Zrobiłeś błąd. Znaki końca linii to takie same znaki jak inne (tylko że niewidoczne dla człowieka) i są zapisywane do bazy.Z przeprowadzonego przed chwilą testu wynika, że znaki końca linii nie są zapisywane do bazy danych, czyli musiałbym zrobić zmianę przed zapisaniem do bazy. Spróbuj coś zapisać a później pobrać z bazy i wyświetlić. Jeśli coś w Twojej aplikacji nie bruździ to znaki będą. Jeśli chodzi o ogólne podejście to ja nie zapisywałbym danych do bazy po takiej zmianie (koniec linii na -> <br />). W bazie lepiej trzymać dane w postaci oryginalnej. W jaki najprostszy sposób wyświetlić całą zawartość łańcucha włącznie ze znakami niedrukowalnymi Jak sama ich nazwa wskazuje sa to znaki niedrukowalne. A o jakie znaki dokładnie Ci chodzi? Jeśli o znaki końca linii to są one drukowalne ale niewidoczne.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę to nie pasuje tutaj, przenoszę na przedszkole.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~mike - no raczej o wszystkie whitespaces: " ", \t, \r, \n, \r\n
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 00:09 |