Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> problem z polaczeniem sie z bazą danych, Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
luzik123

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

cześć
mam problem z polączeniem się z bazą danych: otóż mam php 5.2.5 i wyskakuje mi taki błąd--Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\logowanie.php on line 3
wedlug książki którą posiadam nie mam domyślnie włączonej obsługi bazy danych MySQL i aby rozwiązać ten problem należy skopiować plik php_mysql.dll z katalogu ext/ archiwum zip z dystrybucja php do katalogu C:\php zrobilem to ale pisza ze trzeba zmodyfikowac wiersze 461 i 589 w pliku php.ini w taki sposob aby włączyć katalog C:/php do scieżki przeszukiwan rozszerzeń. Należy rownież usunąć komentarz z wiersza rozszerzen obslugujacym bazę danych MySQL. Jak to zrobić proszę o pomoc? questionmark.gif questionmark.gif questionmark.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
miccom

-----

pokaż kod logowanie.php . Inaczej nie będzie można ci pomóc.
zaznacz która to 4 linia kodu.winksmiley.jpg

--------------------
Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
PISZĘ POPRAWNIE PO POLSKU!
+Quote Post
klocu

-----

nie licz, że linie muszą się zgadzać...
jeśli w katalogu php/ext/ nie ma biblioteki do ja skopiuj tak jak mówi książka.

a w php.ini odkomentuj linijkę "extension=php_mysql.dll". (niekoniecznie w lini xy)

a jeśli nie chcesz się bawić to ściągnij sobie paczkę która zainstaluje Ci wszystko co potrzebne.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:37