![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam takowy problem. Mam klasę w css: .textright { text-align: right; } ...i taki kod w pliku html: <span class="textright"> Jakiś tekst </span> ...i nie działa wyrównanie do prawej (ten span jest w divie). Dopiero jeśli wpiszę tak: <span style="text-align: right;">Tekst</span> ...to wszystko działa. Nie rozumiem, dlaczego nie mogę wywołać czegoś takiego z pliku CSS? Jaka może być tego przyczyna? |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 5 Dołączył: 3.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a dobrze wpisałeś wszystko co tam związane z CSSem? (czyli w nagłówku), wszystkie znaki dobrze pozamykałeś? dobrze ustawiłeś średniki, przecinki i cytaty? bo to mógł być problem
-------------------- Kliknij na "POMÓGŁ", by poprawić mi samopoczucie :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakbyś dał linka do strony to byłoby łatwiej, ale na oko wygląda to, że któryś z nadrzędnych styli jest ważniejszy w hierarchi, działa jak wpiszesz span="style:.... dlatego, że styl ustalony w atrybucie style jest najważniejszy, chyba że gdzieś jest jeszcze dodane !important to sprawa się komplikuje.
-------------------- Warsztat: Ubuntu 12.10, PHPStorm
http://vertoo.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a dobrze wpisałeś wszystko co tam związane z CSSem? (czyli w nagłówku), wszystkie znaki dobrze pozamykałeś? dobrze ustawiłeś średniki, przecinki i cytaty? bo to mógł być problem Oprócz pozycjonowania do prawej tekst miał być jeszcze czerwony i był, więc ze ścieżkami wszystko ok. Jakbyś dał linka do strony to byłoby łatwiej, ale na oko wygląda to, że któryś z nadrzędnych styli jest ważniejszy w hierarchi, działa jak wpiszesz span="style:.... dlatego, że styl ustalony w atrybucie style jest najważniejszy, chyba że gdzieś jest jeszcze dodane !important to sprawa się komplikuje. Nadrzędny jest div, w którym jest ten span, ale w żadnym z nadrzędnych nie ustaliłem pozycjonowania... A strona to dość duży projekt, bo nowa strona mojej szkoły, nad którą ślęczę już dość długi czas. Spory na razie tam bałaganik i nie chciałbym się ty chwalić przed czasem ![]() W sumie poradziłem sobie już z tym stosując, zamiast spana, <p class="nazwa"> i działa. Nie wiem tylko nadal, dlaczego ani span, ani div z tą klasą nie chciał współpracować. ![]() Dzięki za odzew. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdopodobnie dlatego nie chciał współpracować, że div miał gdzieś wyżej nadane float i nie nadaną szerokość, wtedy nie rozciągnie się na całą szerokość bloku nadrzędnego. Span jako element liniowy rozciąga się zawsze razem z zawartością, chyba, że w css nakażemy mu zmianę zachowań. Ponieważ prawdopodobnie nie miałeś gdzieś napisanego wyżej floatowania p to ładnie rozciągnął ci się na całą szerokość bloku nadrzędnego.
Polecam przeglądarkę i dodatek Firebug, ładnie wizualizuje granice elementów, można szybko sprawdzić kilka kombinacji styli a zmiany pokazywane są "w locie". -------------------- Warsztat: Ubuntu 12.10, PHPStorm
http://vertoo.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:51 |