Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

5 Stron V  « < 3 4 5  
Reply to this topicStart new topic
> [Ponownie] Nowy roadmap PHP.pl - już jest?, Stanowisko nowej grupy prowadzącej PHP.pl
Ludvik

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

tiraeth: Tak jest. Ja myślę poważnie o otagowaniu aktualności. Temat tagów w artykułach trzeba dokładniej przeanalizować, bo na spotkaniu padły słowa, że tagi nie są najlepszym narzędziem do szeregowania artykułów.

Grono piszących nie będzie ograniczone do redakcji. Będziemy starali się nakłaniać ludzi spoza PHP.pl, żeby coś dla nas napisali. Tak czy inaczej, trzeba zrobić trochę porządku w redakcji.

Ujednolicenie szaty graficznej, to niekoniecznie kolory. Chodzi o to, żeby kilka rzeczy było wspólnych - np. top (albo chociaż menu...)

Artykuły sponsorowane nie zostały wymienione, ale też prawdopodobnie w przyszłości pojawiłyby się w planach.

Nikt nie ma zamiaru zmieniać operatorów na IRCu. Jest napisane, że mamy prawo doboru ekipy. Ale skoro piszemy, że nie trzeba nic zmieniać, to znaczy, że nikogo nie zmienimy, racja?

Podział ról: Nie. To będzie tak działało, że nie będziemy się zagłębiali w cudze sprawy, dopóki nie zajdzie taka potrzeba. Sprzeciw nie będzie ignorowany...

W bardziej odległej przyszłości chcemy bardziej uspołecznić php.pl, ale to są bardzodługoterminowe plany.

itsme:

Cytat
pkt 1 Wortal: nie będę sie rozwijał cały ten punkt jest do skasowania. Nie pasuje Wam struktura katalogow - zmieńcie ją w EZ jest TAKA MOZLIWOSC - naprawde (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) !. Ja wiem niesamowite ale czy cały zarząd analizował możliwości EZ? Czy po prostu ustalone zostało ze EZ jest BE. Decyzje jest łatwo podjąć baa nawet argumenty jest łatwo napisać - ale co społeczność php dostanie w zamian?? joomle ?
inne pytanie czym nowy wortal ma sie różnic pod względem funkcjonalności od obecnego?
Czego obecny nie ma co ma być w kolejny?
I kolejne pytanie cy Wy nie słyszeliście o THOT ?
I czy Polak nie jest mądry po szkodzie ? - na te inne pytania należy sobie odpowiedzieć ...

Wskaż mi proszę fragment tekstu, w którym napisałem, że chcemy się pozbyć eZ'a. Nikt niczego takiego nie napisał. Uwierz mi, że my też potrafimy dojść do tego, że można popracować nad eZ'em.

Na punkt trzeci nie mogę Ci dać w tej chwili odpowiedzi. Był wątek na odpowiednim forum.

Następnym razem nie będziemy organizować nic, bo to tylko 300zł. "Sprzedanie" to moim zdaniem grubo przesadzone słowo w tym przypadku.

Punkt 5. jest do przemyślenia, możemy o tym porozmawiać.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji...
Go to the top of the page
+Quote Post
itsme

Grupa: Zarząd

@Ludvik: co do wortalu masz racje ... zle odczytalem Wasze zamiary. Ale hola hola ja tam wiecej pytań zadałem ... a Tty mnie zapraszasz do dyskusji zbywaniem moich pytań ciagiem znaków typu bla bla bla było to poruszone gdzie indziej w innym dziale ...

ja wciaz czekam na konkrety w zakresie :
- stowrzyszenia
- waszych prac
- kiedy zostal ten dokument stworzony
- oraz innych .... za kazdym razem stawialem znak zapytania - i teraz nie oczekuje odpowiedzi ja ich żądam ... albo lecicie sobie w balona

rozumiem ze teraz jestes sam z zarzadu przeciw wszystkim .... ale to nie ja sie tam pchalem ...

zatem czekam czekam na DYSKUSJE !
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

odnośnie wortalu to najlepsza opcją byłoby danie opcji dodawania artykułu kazdemu chętnemu, a osoby uprawnione by czytały/redagowały i jeśli sie nada zatwierdzały, aby pokazało sie na wortalu
+Quote Post
Ludvik

-----

Ok. W sprawie stowarzyszenia nie mogę Ci dokładnie powiedzieć co i jak, bo nie jestem w posiadaniu wszystkich danych.

Co do prac, to napisałem, jak to wyglądało z mojej strony. Miałem kłopoty z organizacją czasu, ale już ich nie mam. Za innych nie będę się wypowiadał, najlepiej jak oni sami to zrobią. Sam wiesz, jak wygląda sytuacja do tej pory, więc sądzę, że nie muszę zanadto się rozpisywać.

Dokument został stworzony gdzieś w połowie października. Przeszedł kilka zmian po dyskusji mniej więcej na początku listopada. Były potem rozmowy o Wortalu, eZ'ie, PHPedii i kilku drobniejszych sprawach. Wczoraj wprowadzałem jeszcze zmiany. Ja zdaję sobię sprawę z tego, że zawiniliśmy z przeciąganiem terminów.

Cytat
- czy przeanalizowano problemy dla których nie powstały poprzednie stowarzyszenia?
- czy zrobiliście coś więcej prócz napisania tego punktu

Dwa razy tak.

W punkcie piątym poruszyłeś kilka ważnych kwesti, dlatego jestem otwarty w ich sprawie.

Myślę, że to już wszystkie pytania, które zadałeś. Może nie otrzymałeś na nie jeszcze takich odpowiedzi, jakich oczekiwałeś, ale ja nie mogę Ci nic konkretniejszego w tej chwili powiedzieć.

kwiateusz: Chcemy, żeby każdy mógł dodać artykuł. Gdzieś w Wortalu pojawią się informację o tym, gdzie wysyłać swoje teksty (do mnie...). Myślę, że mail to najprostszy sposób na załatwienie takiej rzeczy.
+Quote Post
itsme

Cytat(Ludvik @ 6.12.2007, 21:38:50 ) *
Dwa razy tak.

cos wiecej (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

Cytat(Ludvik @ 6.12.2007, 21:38:50 ) *
kwiateusz: Chcemy, żeby każdy mógł dodać artykuł. Gdzieś w Wortalu pojawią się informację o tym, gdzie wysyłać swoje teksty (do mnie...). Myślę, że mail to najprostszy sposób na załatwienie takiej rzeczy.

Bardziej myślałem zeby to załatwiac na wortalu, formularz i wysłanie go, on sie dodaje do bazy i czeka na werdykt bo z mailami to roznie bywa, dojdzie nie dojdzie, a nawet jak dojdzie moze nie zostac opracowany, a tak kilka osob ma dostep do artykulu na wortalu w panelu administracyjnym i ktos zawsze sie nim zajmie
+Quote Post
Ludvik

-----

Jak wcześniej już napisałem, o stowarzyszeniu jeszcze porozmawiamy na dniach (mam taką nadzieję).

Co zrobiliśmy... Athlan pracuje nad devem, skontaktował się z Helionem, więc mamy te książki na test. Ruszą też prawdopodobnie recenzje. Mike załatwiał sprawy ze stowarzyszeniem, ale dokładnie w tej chwili nie jestem w stanie przybliżyć Ci skutków. Ja w tej chwili pracuję nad uporządkowaniem treści Wortalu, będę starał się o nowy system newsów. Rozglądam się za nowymi materiałami.

Wiesz jeszcze, że działa się przynajmniej jedna ważniejsza rzecz, którą trochę zahamowało stowarzyszenie.

EDIT:

Cytat
Bardziej myślałem zeby to załatwiac na wortalu, formularz i wysłanie go, on sie dodaje do bazy i czeka na werdykt bo z mailami to roznie bywa, dojdzie nie dojdzie, a nawet jak dojdzie moze nie zostac opracowany, a tak kilka osob ma dostep do artykulu na wortalu w panelu administracyjnym i ktos zawsze sie nim zajmie

Przy obecnym pomyśle podziału ról poczta wydaje się najlepszym rozwiązaniem. W dzisiejszych czasach chyba nie ma już problemów z dochodzeniem maili... Z mojego punktu widzenia na maila zwrócę uwagę prędzej niż na stronę, którą specjalnie będę musiał odwiedzać, żeby sprawdzić, czy ktoś czegoś nie dodał. Można stworzyć powiadamianie, które doprowadzi do tego, że i tak przez maila się o tym dowiem.

Poza tym, mailem można przesłać tekst w dowolnym formacie. System wymuszałby jakąś formę... Myślę, że tak będzie wygodniej też dla autora tekstu.
+Quote Post
gam3r

Grupa: Zarejestrowani

-----

jeżeli to wszystko co pisze Ludvik powyżej to prawda, to można powiedzieć że chłopaki całkowicie nie zmarnotrawili czasu, chociaż to nie jest jakaś specjalna rewolucja, to chyba za coś się wzięli.

my, jako reszta społeczności powinniśmy pomagać, albo przynajmniej krytykować konstruktywnie, a nie puszczać hasła typu "ale to nie ja sie tam pchalem", to nie służy niczemu dobremu. Wszyscy wiemy jak wyglądała sytuacja przy poprzednim zarządzie. Dlatego nie możemy zniechęcać chłopaków na samym starcie, owszem powinniśmy wywierać na nich presję, by pracowali tak jak powinni, ale nie można przesadzać: każdemu przecież czasem się nie chce, każdy ma jakieś ważniejsze sprawy, problemy.

Jeśli któreś z inicjatyw Zarządu zaczną się nam (zwyklym userom) ujawniać to będzie już sukces.

Pomiętajmy: W kupie siła (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
Seth

-----

Maly OT:

A ja mimo wszystko sadze, ze eZ trzeba wywalic i napisac cos prostego od zera w oparciu o symfony albo Zend Framework.
Wtedy nikogo juz nie bedzie straszyl system wzorcow w eZ, a i poprawki do funkcjonowania wortalu mogly by byc nanoszone szybciej i sprawniej.

Do tego uproscil bym caly wortal - ale nie tak jak to jest proponowane (czyli tak naprawde drobna kosmetyka).
Niech zostana tylko newsy oraz sekcja artykulow, ktore przy publikacji dodawane byly by jako news (zajawka arta).
Do tego tagi i bardzo prosta struktura katalogwania artow.
Cos na wzor http://devzone.zend.com/public/view
Zmienil bym takze szate graficzna na cos prostszego i przejrzystszego.

I to wszystko. Nic wiecej nie jest potrzebne.

Jezeli tylko newsy beda merytorycznie napisane i nie bedzie to 2-3 zdania o nowej wersji PHPa to taki serwis byl by znacznie bardziej wartosciowy niz obecny.
+Quote Post
hwao

Developer

Grupa: Moderatorzy

Zgadzam sięz Sethem, nauczeni doświadczeniem powinniśmy postawić na prostotę.

Jeden ładny design (najlepiej wykonany za opłatą, składek zrobić). Prosty wortal łączący Newsy, Artykuły, Przegląd prasy(planetę) + integracja z forum, wyglądu jak i funkcjonalności to powinien być priorytet.
+Quote Post
Turgon

-----

Tutaj zgodzę się z moimi przedmówcami, ale chciałbym zaproponować, czy nie można byłoby stworzyć szaty podobnej do tej forumowej - czyta się bardzo przyjemnie i nie bije po oczach (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ?
+Quote Post
Athlan

Grupa: Developerzy

-----

Nad szczegółami grafiki będziemy pracować. Ważne żeby była bardzo przejzysta, a treści na niej widniejące poukładane i harmonijnie grające ze sobą. Teraz na wortalu nie wiadomo gdzie sie patrzeć.
+Quote Post
Sh4dow

-----

Jakos nie mam ochoty jeździc tu po wszystkich ze roadmap jest taki czy inny i czy robicie blad czy nie, to nie jest walne zgromadzenie rady nadzorczej. To wy musicie wiedziec co chcecie zrobic, mówie tu o zarzadzie. Co do samego Roadmap to raczej jest jakis "program" a nie roadmap. Road map to sa kolejne krotki z ewentualnymi terminami, chociaz ja osobiscie ich nie wymagam. Chyba ze sa to lata 2012 to bedzie przesada. Wiec ja raczej na waszym miejscu zajoł sie na dziendobry jedna rzecza i ja skonczyl, mozecie wybrac wortal ktory jest powiedzmy ze w stanie agonalnym. Seaquest mowil o malych stabilnych krokach, ja znowu jestem za calkiem sporymi krokami ale pojedynczymi a nie skakac wszedzie i naraz. Wiem ze projekt dev.php.pl jest dosc ciekawym pomyslem i czekam z niecierpliwoscia jak to wszystko bedzie wygladac, ale podejzewam ze trzeba zrobic najpierw porządek z tym co juz mamy.
Ach i niepamietam kto wspominał o mailach z artykułami/newsami od uzytkowników, ale "Emailowym skrytorzercom mówimy stanowcze NIE!".
Przeczytane maile znikaja z oka widzenia, trzeba je specjalnie zaznaczac zeby przeczytac drugi raz itd, a na stronie odrazu bylo by tylko zatwierdzenie lub odrzucenie ew. korekta i koniec.

teraz musze uciekac z biura bo pociag czeka, pozniej dopisze jeszcze cos jak mi sie przypomni (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
nrm

-----

j/w to jest jakaś wishlista a nie roadmap. przeczytałem 2 razy bo nie mogłem dojść co sprawiło tyle problemów czasowych.
+Quote Post
mike

-----

Cytat(normanos @ 7.12.2007, 16:31:15 ) *
j/w to jest jakaś wishlista a nie roadmap
A kto nazwał to roadmap? Od zawsze mówiłem że to bardziej wytyczne celu niż konkretny plan.

Cytat(normanos @ 7.12.2007, 16:31:15 ) *
przeczytałem 2 razy bo nie mogłem dojść co sprawiło tyle problemów czasowych.
Na pewno nie to co czytacie.
Wiele szczegółów z tego co tu figuruje tylko jako nagłówki jest omawiane i krystalizowane przez dożo mniejsze grono niż czytelnicy tego wątku. Ta wishllista została opublikowana pod naciskami większości, bo większość doczekać się nie mogła.
+Quote Post
stoprocent

-----

A ja dodam tyle ze niestety stalo sie to samo co bylo kiedys ... i dupa zbita sorry chlopaki ale jak dla mnie te wybory nic nie dadza.
Cholera jasna itsme musze powiedzec (nic osobistego) ale troche mnie denerwujesz bo chcesz z php.pl zrobic jeszce bardziej biurokratyczne nic.
Na co te wszytkie dopieszczone dokumenty jak w urzedzie miasta. PHP.pl powinno w tym momencie kiedy panuje lekki haos zowstac uproszczone a dopiero potem bawic sie w stowarzyszenia etc. tu najpierw trzeba zrobic podstawe i na niej budowac. Strasznie ale to strasznie denerwuje mnie wyczekiwanie tu i dopytywanie sie w sposob prawie agresywny co z roadmapem byly wybory trzeba bylo kandydowac i wtedy by moze bylo szybciej.

Zasada 1 wzieta z zycie (czy to gospodarka czy cokolwiek innego) jesli sie uprosci wszytko to latwiej sie bedzie budowac. Po cholere roadmap kiedy mozna szybko podzielic dzialania porposic kilka osob do pomocy i zrobic zamiast pisac gowno warte poematy i bron boze nie ublizam autorowi roadmapu tylko tlumowi domagajacemu sie papierka.

Jak bralem udzial w glosowaniu to mowilem ze trzeba uprosicic wszytko dac wladze kazdemu i tylko z boku to moderowac.

Jak dla mnie zarzad powinine olac narazie wszytko czego bezsesownie sie tu domagaja ludzie zroic swoje narazie to co bylo w planach wyborczych ... szybka lista zadan a nie poemat i zaczac to robic. Dodanie reklam i mody do forum to nie jest 100 lat pracy. Moge pomoc w zaprojektowaniu "przestrzennym" tego.

A wracajac do samego poczatku to wybory nic nie dadza jesli nie podejmie sie ruchow konkretnych a nie na papierze.

Czekam na atak opozycji bo tego sie szczerze mowiac spodziewam po mojej wypowiedzi.

Ten post edytował stoprocent 7.12.2007, 19:17:35
+Quote Post
itsme

stoprocent: nie wiem do czego się odnieść w Twojej wypowiedzi gdyż nigdzie nie pisałem o papierologii, ani biurokracji. Nigdzie też nie żądałem Statusu Stowarzyszenia bądź jakiś innych dokumentów. To niestety zarząd oświadczył, że będzie ten dokument w określonym czasie opublikowany.

osobiście tonowałem wypowiedzi (kiedy opóźnienie było jeszcze ... przystępne)
Cytat
Hucznie nazywacie to roadmap ale przecież Mike napisał iż jest to prędzej sprawozdanie ze spotkania.
Jestem zdegustowany i zniesmaczony zaistniała sytuacja.

Co do samego dokumentu to pojechałem po nim gdyż cały czas słyszałem że musi on być dopieszczony ... jak widać zbyt dużo czekaliśmy na pieszczenie i dlatego zbyt dużo oczekiwaliśmy.

Większość jest zdegustowana terminem realizacji pierwszego poważnego zadania, jak i większość ma negatywne odczucia do jakości tego dokumentu. Miała po tym nadejść dyskusja merytoryczna i nadeszła zadałem pytania uzyskałem odpowiedzi. Nadal z poglądami zarządu w pewnym zakresie się nie zgadzam ale tym razem poznałem argumenty.

Co do ewentualnego kandydowania - ja już tam byłem - w zarządzie i potrzebna była świeża krew - moja osoba raczej nie kojarzyłaby się ze świeżością (mówię o krwi :-).

mam do Ciebie zapytanie w zakresie pomysłu:
Cytat
Jak bralem udzial w glosowaniu to mowilem ze trzeba uprosicic wszytko dac wladze kazdemu i tylko z boku to moderowac.

Jak to sobie wyobrażasz ... jaką władzę i w jakim zakresie i kim są wszyscy ? i na czym ma polegać moderacja?

I jeszcze jedna prośba czy możesz się odnieść do samego dokumentu a nie tylko wypowiedzi tzw opozycji ....

Pozdrawiam
+Quote Post

5 Stron V  « < 3 4 5
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.12.2025 - 00:05