![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, ma dwie tabele Pracownicy{Id_pracownika,Nazwisko,Imie} oraz produkcja obie tabele są w relacji jeden do wielu. Utworzyłem formularz z pod formularzem na formularzu znajdują się dane z tabeli pracownicy, gdzie nazwisko ustawiłem na rodzaj kombi we właściwościach pola nazwisko dodałem procedurę Poaktualizacji
Private Sub Nazwisko_AfterUpdate() Me!Imie = Me!Nazwisko.Column(1) Me.Refresh End Sub Po dodaniu tego zdarzenia przy wyborze nazwiska pole imię jest dobierane automatycznie. Teraz chciałbym aby po wybraniu nazwiska w polu kombi w podformularzu wyświetlane były pola przypisane danemu nazwisku. Jak powinno wyglądać takie zdarzenie? ![]() Proszę o pomoc . Pilne |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2006 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno można to rozwiązać na kilka sposobów. Oto jeden z nich. Musisz utworzyć niezwiązane pole kombi ze zdarzeniem Poaktualizacji:
Private Sub Nazwisko_AfterUpdate() ' Znajdź rekord, który pasuje do formantu. Dim rs As Object Set rs = Me.Recordset.Clone rs.FindFirst "[ID Pracownika] = " & Str(Nz(Me![Nazwisko], 0)) If Not rs.EOF Then Me.Bookmark = rs.Bookmark End Sub Generalnie kod ten wygeneruje sam Access. Podczas tworzenia pola kombi musisz wybrać opcję: "Znajdź rekord w formularzu w oparciu o wartość wybrana przeze mnie w obiekcie pole kombi." Poprzednią procedurę ->OUT |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc działa tak jak powinno.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 08:57 |