![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich forumowiczów.
Chciałbym zrobić layout strony, gdzie konkretnie w menu (lewa kolumna) umieszczone byłyby 3 elementy graficzne w tle. Pierwszy element graficzny (górny fragment obrazu). Drugi element graficzny (powtarzający się fragment obrazu w zależności od zmieniającej się wysokości tekstu na stronie). Trzeci element graficzny (dolny fragment obrazu).Nad całością mają znajdować się linki menu. Ma ktoś jakąś propozycję, jak to zrealizować?
Powód edycji: dodaje tag (cysiaczek)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=75654
Może podaj co do tej pory zrobiłeś bo problem raczej nie wydaje się trudny... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Probowałem zrobić coś takiego, że mam w lewej kolumnie trzy divy:
Kod <div id="left1"> </div> <div id="left2"> </div> <div id="left3"> </div> W każdym z nich chcę umieścić inny background-image, ale nie wiem jak się zabrać za to, aby w warstwie nadrzędnej w stosunku do tych left 1,2,3 były hiperłącza. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 3 Dołączył: 27.02.2007 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tzn jak hiperlocza
![]() ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Chcę mieć menu zrobione ze zwykłych hiperłączy <a href .......>Menu item 1</a> itd.
Pod menu ma być grafika, która składa się z trzech elementów. 1 i 3 o stałej wysokości i szerokości. Element 2 - środkowych będzie zmieniał się w zależności od zawartości środkowej kolumny (właściwej zawartości strony). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podpowiem.
Biorąc pod uwagę strukture: Kod <div id="menu"> <h3>Kategoria</h3> <ul> <li>Link czy cuś</li> </ul> </div> Dla div ustawiasz background na sam dół bez powtarzania, dla h3 ustawiasz background zeby zaczynal sie od samej góry bez powtarzania, dla ul dajesz background z powtarzaniem w pionie. Koniec. Ten post edytował Kreton 22.08.2007, 22:14:22 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za podpowiedź, ale nie za bardzo to działa.
Tylko fragment tła dla h3 jest wyświetlany. (jak zmieniłem na określoną wysokość h3, to wtedy ul schodzi niżej - efekt nieporządany). Dodatkowo h3 odstaje od baneru u góry. No i jeszcze jak zrobić, żeby obrazek w div zawsze był na dole w zależności od środkowej kolumny layoutu. (warstwa div się nie rozszerza, jeżeli kolumna content zwiększa swoją zawartość.) Wspomnę tylko, że wszystkie te 3 warstwy są umieszczone w kontenerze. Kod <div id="menu"> <h3>Kategoria</h3> <ul> <li>Link czy cuś</li> </ul> </div> Kod #menu {
background-image:url(sites/images/left2.jpg); background-repeat: no-repeat; vertical-align: bottom; float : left; width : 170px; } #menu h3{ background-image:url(sites/images/left1.jpg); background-repeat: no-repeat; vertical-align: top; } #menu ul{ background-image:url(sites/images/left_back.jpg); background-repeat: repeat-y; } Ten post edytował boomer 23.08.2007, 08:10:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 07:17 |