![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałem się zapytać co sądzicie o umieszczaniu treści postów do tematów forum w innej tabeli. Czy ilość znaków komórek takiej tabeli powinna być ograniczona? Pozdrawiam Ten post edytował boomer 22.08.2007, 19:06:43 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 4 Dołączył: 9.06.2007 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli dobrze rozumiem, w jednej tabeli temat, a w drugiej treść?
wg mojego skromnego zdania zależy to jak masz później to rozwiązane, ale w większości przypadków będziesz miał możliwość aby dać do każdego postu (i odpowiedzi) temat. więc w takim przypadku wystarczy jedno zapytanie do bazy i masz wszystkie dane. jeśli chciałbyś trzymać w osobnej tabeli i tak powinieneś zrobić kolumnę w której będziesz miał info czy ten post ma temat czy nie posiada więc nie dość że robisz drugie zapytanie to jeszcze musisz to przemielić w php i sprawdzić czy musisz robić to zapytanie (w pierwszym przypadku sprawdzasz tylko czy jest, lub od razu wypisujesz...). Więc z mojego punktu widzenie robiłbym to w jednej tabeli. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
w ipb temat i post to 2 rozdzielne rzeczy. w topics jest tytuł tematu, unikalne id, informacja post o jakim id jest pierwszy i różne pierdoły, a w tabeli posts jest treść posta, unikalne id, id tematu do jakiego należy i inne duperelki typu autor posta itp
aby wyciągnąć wszystkie posty tematu wystarczy id tematu i z posts sobie wybierasz jak potrzebujesz z obu tabel info to prosty left join i tez większego problemu nie ma ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:21 |