![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 16 Dołączył: 25.05.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://gormenghast.pl
przedewszystkim interesują mnie uwagi odnośnie wypluwanego htmla, wygląd na 2 miejscu Ten post edytował fiszol 28.06.2007, 06:25:40 -------------------- \o/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie to forum.
A kod jest niezły, jednynie w CSS'ie są 3 błędy: Validator Ten post edytował UDAT 27.06.2007, 09:07:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 16 Dołączył: 25.05.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fixed -------------------- \o/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z grzechów głównych to znaczniki <br /> i atrybut style. Mozna to zrobić lepiej...
Nie rozumiem kontekstu, w którym używasz znacznika ins... Służy on raczej do wstawiania poprawek do tekstu, a nie podpisywania autorów. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Musiałem go wlepić bo div z autorem wysypwał validator, w tym temacie przydały by mi się jakieś rady.
br i style, lepiej czyli jak? -------------------- \o/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Style powinny siedzieć w arkuszu CSS, a nie w kodzie strony. Breakline możesz usunąć manipulując marginesami.
Chciałem się wcześniej jeszcze przyczepić do znaków jena, które raczej nie pasują do menu. Cytat Musiałem go wlepić bo div z autorem wysypwał validator, w tym temacie przydały by mi się jakieś rady. Nie dziwię się, jak umieszczasz element blokowy w inline. Wystarczyłoby chyba przenieść poza span... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Te yeny też mi tam w sumie nie pasują, ale narazie nie mam lepszego pomysły więc niech się trochę nacieszą swoją obecnością w menu. Może wstawie tam jakiegoś malutkiego gifa... niewiem jeszcze.
Dzięki za uwagi i sugestie, zacznę poprawiać jak się uzbiera tego trochę więcej. -------------------- \o/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używasz XHTMLA a wysyłasz go jako text/html. Wiem, że IE wszystko psuje, ale trzeba to zmienić.
Widziałem gdzieś w necie gotowe wstawki w PHP które na podstawie przeglądarki wstawiały odpowiedni kod. Kod dobry, aczkolwiek pod koniec coś zaczyna się psuć. Pełno <br>, CSS w linii. |
|
|
![]()
|
|
jak już zacznę pobrawiać: dać span z display block zamiast tych breaków? trochę to nie optymalne chyba, <span class="klasa"> $string </span> to więcej wyplutego kodu niż $string <br /> ...
@kreton - możesz mi powiedzieć jakie partie dla jakich przeglądarek? z php już sobie poradze... Ten post edytował fiszol 27.06.2007, 12:35:05 -------------------- \o/
|
|
|
![]()
|
|
Cytat jak już zacznę pobrawiać: dać span z display block zamiast tych breaków? trochę to nie optymalne chyba, <span class="klasa"> $string to więcej wyplutego kodu niż $string ... Równie dobrze można poskracać wszystkie nazwy klas do 3 liter i wytnie się więcej danych... Chodzi o to, że <br /> jest znacznikiem zbędnym i nic nie wnosi do XHTML, który służy do określania danych, a nie sposobu, w jaki zostaną wyświetlone. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
300 bajtów więcej w stylu, klasa displayu chudsza o bajtów 90, wypluwany html większy o jakieś 100-120 bajtów ;P
style="" nie znajdzie się już nigdzie, break występuje w dwóch miejscach gdzie niezbędny jest clear + tam gdzie jest dodawany przez nl2br (informacje dodane przez redaktorów których niechcem zmuszać do nauki html, wystarczy że znają się na muzyce), odpowiedni mime w zależności od przeglądarki. Coś jeszcze w kodzie poprawiać ? Nie dziwię się, jak umieszczasz element blokowy w inline. Wystarczyłoby chyba przenieść poza span... W rzeczy samej wystarczyło, dzięki. //zostały mi jeszcze style w tabelce z newsami ale niechce mi się ich poprawiać, i tak z czasem zginą w archiwum a jakieś rażące blędy to nie są... Ten post edytował fiszol 28.06.2007, 03:46:49 -------------------- \o/
|
|
|
![]()
|
|
Zamiast nl2br możesz rozbić tekst na akapity rozdzielane znakiem nowej linii. Potem przy generowaniu kodu html zamykasz je w <p>...</p>.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ogóle dziwnie to jest poskładane... istnieją elementy liniowe i blokowe i mają swoje przeznaczenie, więc dlaczego bardzo dużo rzeczy ładujesz w <span> i nadajesz mu display:block zamiast użyć choćby <p>
![]() -------------------- Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 12:35 |