![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanie: musze wyswietlic posortowane dane z tabeli wedlug dwoch kolumn. daje mu zapytanie select * FROM tabela ORDER kolumna1,kolumna2 ASC; lub select * from tabela ORDER kolumna1 ASC,kolumna2 ASC; ktore niby powinny dzialac, ale niestety w obu przypadkach sortuje tylko wedlug kolumny ktora wpisze jako pierwsza.. Czy ktos mi moze powiedziec co zle robie, w czym lezy problem? Z gory dziekuje za szybka odpowiedz:) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie powinno być[sql:1:418ec688ed]SELECT * FROM tabela ORDER BY komulna1 ASC, kolumna2 ASC[/sql:1:418ec688ed]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No no faktycznie zapomnialem w poscie napisac ORDER BY ale w skrypcie swoim mam dobrze, a i tak nie dziala..
pisze dokladnie tak SELECT * FROM tabela ORDER BY kolumna1 ASC, kolumna2 ASC dlaczego to nie dziala?! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na 99,999% działa. Wrzuć na forum przykładowe 10 linii wyniku które zwraca to zapytanie - tak żeby było widać miejsce w którym coś się nie zgadza.
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja miałem podobny problem ostatnio, i się to okazało moim niedopatrzeniem
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A no pewnie dlatego, ze wedlug drugiego parametru sortuje dopiero przy duplikacie pierwszego.
Reasumujac, drugi czynnik jest brany pod uwage przy rezultatach typu: wartosc1 wartosc2 1 2 1 3 1 4 2 4 2 9 4 1 ... -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm a ja zadam pytanie a jak zrobic by sortowalo rowniez druga kolumne ale nawet w momencie braku duplikatu w pierwszej?
![]() -------------------- www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Nie da się, ponieważ wiersz jest wierszem - nie można go pociąć. A to oznacza, że albo będzie sortowany w oparciu o jeden system, albo drugi - nie oba na raz.
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 05:16 |