![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mój problem wygląda następująco
- jaki powinnam wybrać typ danych jeśli chcę by była jedynie możliwość wyboru między dwoma słowami np. dzień powszedni i weekend? - jeśli użytkownik wpisuję datę w innym formacie, niż ktory został wybrany przez administratora, to jak wprowadzić informację by się wyświetlała, ze dana data musi mieć następujący format i pokazać ten format? - jak wprowadzić aby autonumerowanie , pomimo usunięcia np wiersza 5-ego przez administratora nie było wartości kolejych 4i 6 tylko 4 i 5? Z góry dzięki za wszelką pomoc Agnieszka |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2006 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad 1) Typ ENUM
Ad 2) załóżmy że user wpisuje datę w formacie 2007-04-24 (rok-miesiac-dzien liczby oddzielone myślnikiem) to do sprawdzenia poprawnosci mozna uzyc takiego kodu (pisalem z pamieci wiec moze na 100% nie dzialac):
Ad 3) Musisz sama numerować "ręcznie" - czyli pobrać maksymalny id z bazy, dodać do niego 1 i to będzie Twój kolejny id. Ale powiem szczerze że nigdy w życiu nie miałem potrzeby aby numerować ręcznie rekordy w bazie... -------------------- tworzenie stron internetowych
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2006 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.) Jeżeli słowa te stanowią wartości tego pola to oczywiście typ tekstowy, jeżli nie to typ Tak/Nie - np.: dzień powszedni - tak, weekend - nie (typu Enum na pewno nie znajdzejsz w Accessie)
2.) Ograniczenie takie możesz wykonać już w fazie projektowania tabeli - Właściwości: Reguła spr. poprawności + Tekst reguły sprawdzania - mała sugestia, ustaw maskę wprowadzania i użytkownik nie będzie mial mozliwości wpisania nic innego czego byś sobie nie życzyła. 3.) To już jest trochę bardziej skomplkowane, ale rozwiązania znajdziesz tutaj: Warsztat |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2006 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie spojrzałem na kategorię i myślałem że to baza w MySQL + PHP... przepraszam za nieporozumienie
-------------------- tworzenie stron internetowych
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:08 |