![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chciałbym aby dostęp do pełnych zasobów dostępował po aktywacji poprzez e-mail. W tym celu generuje kod który dołączam do maila i wysyłam do użytkownika - kod ten zapisuje w bazie danych i dodatkowo jest kolumna z aktywnością kóra wynosi zero a po kliknięciu w link z maila zmieniałaby się na 1 - ponizej wklejam kod którym usiłowałęm to zrobić ale nie bardzo - działa do momentu wysłąnia maila - otrzymuje link a jak w niego klikne to już nic sie nie dzieje. PROSZE O POMOC
A tu dalsza częśc skryptu którą kombinowałem żeby to zatrybiło ale nic z tego - jakieś sugestie??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A skąd pobierasz zmienną $actCode
![]() Musisz ją pobrać, żeby porównać z linkiem z meila ... jeżeli są takie same to aktywujesz konto użytkownikowi. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładam, że pierwsza część skryptu działa prawidłowo.
Co do drugiej części: - najpierw sprawdź, czy jest zmienna $_GET['active'], oraz $_GET['user'] - isset() - następnie wykonaj zapytanie SQL, sprawdzające, czy dla tego użytkownika ($_GET['user']), pole przechowujące w bazie danych losowy łańcuch jest równe przekazanej wartości ($_GET['active') - SELECT ..., np. mysql_num_rows() - jeżeli warunek będzie spełniony aktywuj konto - UPDATE ... - wyświetl stosowny komunikat (o poprawnej bądź błędnej weryfikacji) -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm troszeczke to za skomplikowane dla mnie jak na początkującego
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy troszeczkę jaśniejszą odpowiedź mógłbym uzyskać?? Tak, mógłbyś, ale niestety ja nie wiem, co dla Ciebie jest skomplikowane, a co nie... Najpierw "się określ" i napisz, czego nie rozumiesz, czego nie potrafisz zrobić. Wtedy powinieneś uzyskać pomocne wskazówki.
-------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
dzięki JaRoPHP za chęci i cierpliwosć
mianowicie nie wiem co zrobić dalej po tym jak ten kod został wysłany na miala. Nie wiem jakie zapytanie wstawić. Kombinowałem tak jak wcześniej napisałem ale już całkowicie nie wiem co jest nie tak a co tak! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Załóżmy takie coś. Rejestruje się użytkownik X podając maila z.kraweznik@wp.pl
Zapisujesz do bazy jego dane, razem z wygenerowanym kodem i wysyłasz mu meila o treści: "Kliknij tutaj adres.strony.pl/rejestruj.php?user=z.kraweznik@wp.pl&code=12343567890" Na stronie rejestruj.php pobierasz dane:
po czym tworzysz zapytanie do bazy:
Jeżeli zwróci Ci jakiś wiersz znaczy to, że taki użytkownik z takim kodem jest zapisany i nie jest jeszcze aktywny. Robisz updata do bazy i uaktualniasz pole activ='1', wypisujesz komunikat "Potwierdzenie rejestracji OK". Ten post edytował Cienki1980 25.01.2007, 14:00:52 -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w drugiej czesci kodu daj zapytanie:
I potem:
I ten kod:
Zamien na:
Ten post edytował BORG 25.01.2007, 14:05:32 |
|
|
![]()
|
|
@ BORG skoro wyciągasz dane z bazy i porównujesz kod z $_GET do kodu w bazie ... to po co potem znowu porównujesz kod z $_GET do wyciągnietego z bazy ?
Jeżeli mysql_fetch_array(); zwróci jakąś tablicę znaczy to że wartości te są równe. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
zrobiłem ta:
i nic mi dalej nie działa - tutaj powinien sprawdząc czy taki kod i user są w bazie i jeżeli by sie zgadzało to powienim wyświetlac "poprawny kod aktywacji" (update bazy to juz potem - najpierw niech to działa!) a tu nic...hmmmm... a jendak mała poprawka i działa ![]() ![]() No i działa !
dziekuje wszystkim za pomoc i naprowadzenie mnie na to ![]() |
|
|
![]()
|
|
te zmienna w lini 5 i 6 nie są potrzebne, ja pisząc kod po prostu je wskazałem, że to właśnie te trzeba odczytać
![]() -------------------- 404
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:40 |