![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2006 Skąd: Legionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Prosiłbym bardzo o ocenę i konstruktywną krytykę (tylko proszę się nie śmiać ![]() http://www.mkp.aplus.pl/ftp/apalume.tgz (ok. 794kb) (link alternatywny: http://www.sendspace.com/file/548lij). Jest to raczej dosyć prosty system zarządzania treścią. Bardzo bym prosił o ewentualne uwagi, czy wskazówki dotyczące dalszej działalności (jeśli w ogóle jest sens takowej prowadzenia). W paczce znajduje się również pierwowzór ewentualnej dokumentacji wraz z drobną instrukcją instalacji. Z góry dzięki Ten post edytował mkp 19.11.2006, 18:05:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nikt sie tu nie zamierza śmiać, każdy szanuje prace innego, tym bardziej, że patrząc po twoim kodzie sporo się napracowałeś, nawet dokumentacja jest fajnie zrobiona. Jeśli to twój pierwszy projekt, to gratuluje i życze skucesów w następnych.
Ps. nie sprawdzałem, tylko pobierznie przejżałem kod. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czemu ale po rozpakowaniu folder caly czas jest "read_only" i za chiny ludowe nie moge tego zmienic
po odznaczeniu tej opcji i kliknieciu apply a potem ok dalej nic sie nie zmienia System: Windows Xp home edition 1 rozpakowuje to winrarem Ten post edytował Dandelion 19.11.2006, 01:24:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2006 Skąd: Legionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
envp, rzeczywiście - trochę czasu to zajęło.
Dandelion, rzeczywiście, ale sprawdziłem i nie przeszkodziło to w instalacji i działaniu skryptu. I na zakończenie proszę nadal o wszelkie uwagi i oceny. Za wszelkie wskazówki czy znalezione błędy w działaniu będę wdzięczny. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- przy instalacji nie pisze z jakiej bazy to coś korzysta, jaki php wymagany
- 3 krok instalacji, biała strona ![]() ![]() - używasz niby klas, a robisz takie schizy jak switch do wywołania metody z obiektu, do tego powinna być jedna klasa zarządzająca wywołaniami - brak centralnego zarządzania, wszystko jest rozsiane na wiele plików - ogólnie duży syf jak chodzi o kod - brak rozdzielenia między prezentacją, a logiką -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
sf,
1. najpierw warto się wczytać w dokumentację, a tam jest napisane =] 2. instalacja rzeczywiście ma chyba najwięcej kłopotów, dzięki za opis 3,4,5,6. mhm... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rzeczywiście, teraz widzę, nie zauważyłem z uwagi na to, że rozpakowało się to do osobnych katalogów wszystko, a w tym katalogu miałem dużo plików
![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Na razie tylko spojrzałem na kod. Pierwsze, co rzuca się w oczy, to rozproszenie sterowania po wielu plikach - nie znalazłem nigdzie pliku centralnego. Może rozważ wprowadzenie jakiegoś scentralizowanego kontrolera?
Jak uruchomię, to może napiszę coś więcej o działaniu : ) -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
u mnie przy instalacji wyskakuja bledy przy kodowaniu w bazie danych.. podaj moze jakies wymagania
-------------------- Programy antywirusowe
Komputery, internet Twój Słownik OnLine |
|
|
![]()
|
|
Adrian Staniszewski, hmm... jak w dok. MySQL 4.1. To powinno być ok... :| (jak chcesz ręcznie spróbować ustawić kodowanie dla bazy to utf8_general_ci)
Ten post edytował mkp 19.11.2006, 13:42:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dandelion, rzeczywiście, ale sprawdziłem i nie przeszkodziło to w instalacji i działaniu skryptu. moj serwer to wamp http://www.wampserver.com/en/ no i kiedy kopiuje ten folder tylko do odczytu nie widac go na localhoscie |
|
|
![]()
|
|
moj serwer to wamp http://www.wampserver.com/en/ no i kiedy kopiuje ten folder tylko do odczytu nie widac go na localhoscie Hmm... W każdym razie dzięki za info. Postaram się to sprawdzić na tym "zestawiku" (chociaż szcerze nie lubię tego typu gotowych zestawów). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeglądnąłem pobieżnie tę aplikację. Widać, że podjąłeś próbę uporządkowania tego wszystkiego, ale mimo to muszę się zgodzić z przedmówcami, iż jest pewien bałagan. Sterowanie aplikacją jest zbyt rozproszone i porozrzucane po różnych plikach. Jest mnóstwo katalogów i plików. Aplikacja powinna być jak najprostsza, żeby dało się w niej bez problemu połapać. Widać też, że wszystkie pliki są niesystematycznie poukładane. Powinieneś w osobnym miejscu trzymać elementy sterujące, w osobnym miejscu elementy odpowiedzialne za pobieranie danych i w osobnym te, które dane wyświetlają. Niepotrzebnie masz te switch-e w plikach. Jak już ktoś wcześniej napisał, jest to nielogiczne. Powinieneś te instrukcje wkleić do jednej klasy nazwać ją np. `kontroler`, stworzyć odpowiednie metody, a w pliku, w którym uruchamiasz system (i który będzie tylko jeden, a nie piętnaście) wpisujesz np. $kontroler->uruchomSystem(); .
btw. W admin panelu css nie działa, albo jakiś dziwny tam jest... Reasumując, widać, że dużo pracy w to włożyłeś i nie jest źle, jednakże powinieneś nieco poprawić swój styl projektowania, aby stał się lepszy (np. poprzeglądaj dobre frameworki, poszukaj artykułów na ten temat etc.) ![]() Pozdrawiam. Ten post edytował Speedy 20.11.2006, 17:29:16 -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 22:29 |