![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 20.01.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
prowadzę stronę piłkarską i tworzę sobie skrypt typera. Otóz chodzi mi o to jak zapisać wiele danych do tej samej tabeli. Dokładnie chodzi o typowanie wyniku. tj przykładowo mamy zespół - zespół wynik : wynik zespół - zespół wynik : wynik i teraz po wpisaniu w inputy typowanego przeze mnie wyniku chcę te dwa wiersze wrzucić do bazy danych , czy ktoś mi może pomóc Ten post edytował srwsio 16.11.2006, 16:08:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
gdzie X okresla liczbe kolumn w tabeli, natomiast Y to liczba dodawanych wierszy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 20.01.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok nie sprecyzowałem
chodzi o to że te wiersze meczy do typowania tworzę pętlą ( sa pobierane z bazy tylko nazwy drużyn) wygląda to tak
i jak teraz ilość powstałych wierszy bo może być różna zapisac do bazy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To wykonaj tyle insertów ile masz wierszy do zapisania.
Nie do końca wiem w czym masz problem? |
|
|
![]()
|
|
hm.... pewnie jest to banalne ale dla mnie niezrozumiałe
postaram się wytłumaczyć jaknajdokładniej baza do której zapisuje wygląda tak
i teraz tak po kliknięciu na submit/dodaj chcę aby wrzuciło mi do bazy wszystkie rekordy wyciągnięte pętlą , a może być ich nawet 10 np . i tak mi się wydaje że musze to zrobić foreach lub while tylko nie za bardzo potrafię się za to zabrać. Niestety nie za bardzo te funkcje rozumiem. a może mam to zrobić tak??
Ten post edytował srwsio 16.11.2006, 14:18:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a w mysql > 5 można już dodać kilka wierszy jednym zapytaniem, przykład poniżej:
INSERT INTO `tabelka` VALUES ('1', '1', '1', '1', '1', '1', '12.00', '0000-00-00', 0), ('', '', '', '', '', '', '0.00', '0000-00-00', 0), ('2', '2', 'qe', 'qweqweqw', 'eqwe', '', '0.00', '0000-00-00', 0); btw. wie ktos jak w mysql zrobić prepared statement? (czy moze nie ma jeszcze takiej możliwości) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
w wersji mysql > 4 też można
btw a co ma Twój post związanego z moim?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mike napisał To wykonaj tyle insertów ile masz wierszy do zapisania.
Cytat w wersji mysql > 4 też można btw a co ma Twój post związanego z moim?? a ja mowie że można w jednym :] dzięki za sprostowanie w sprawie inserta wieloargumentowego tyle ze ja to probowałem zrobić na mysql 4 i nie dałem rady hmm -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Mike napisał To wykonaj tyle insertów ile masz wierszy do zapisania no dobra ale jak ![]() jak bym wiedizął jak to bym to zrobił - logiczne nie ![]() zabacz tutaj Temat: formularz checkboxmysqlphp -> zadałem pytanie i teraz wiem potrafię to zrobić |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po nazwach tabel i zmiennych widze ze to nie twoj skrypt, wiec radze
- napisac swoj wlasny - ciezko poprawiac i modyfikowac kogos obszerny kod - skorzystac z czyjegos kodu, ktory bedzie ci wpełni odpowiadal |
|
|
![]()
|
|
Cytat Po nazwach tabel i zmiennych widze ze to nie twoj skrypt, wiec radze - napisac swoj wlasny - ciezko poprawiac i modyfikowac kogos obszerny kod - skorzystac z czyjegos kodu, ktory bedzie ci wpełni odpowiadal to jest mój własny skrypt, dlaczego sądzisz że jest nie mój nie wiem ale nie o tym jets ten topic ja chcę tylko uzyskać konkretną odpowiedź z przykładem jak to ma wyglądać btw. i już nie przeciągajcie proszę bo się off robi |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Tak jak Mike ci napisal - co petla INSERT - albo tak jak ja - w jednym zapytaniu. Wtedy po prostu tworz zapytanie dynamicznie tzn. dopisuj do niego kolejne wartosci (operator .=) i dopiero po wyjsciu z petli wykonaj mysql_query(). Chyba lepiej wykonac 1 zapytanie (dluzsze) niz kilka(nascie) krotszych.
|
|
|
![]()
|
|
phpion.com a mógłbyś podać wzór przykładowy lub obojętnie kto jak to zrobić konkretnie - uwierzcie ja jestem naprawdę laikiem i osobą która do póki nie zobaczy jak to działa nie zrozumie - wiem sa manuale ale one tylko mówią co dana funkcja robi - niestety nie potrafię się w tym połapać
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:13 |