![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem noobem i chce sie dowiedzieć jak usunąć daną linię z pliku.txt
tzn. mam skrypt który wyświetla dane i chciałbym żeby móc je usuwać, tylko nie wiem jak ![]() gdzieś wyczytałem że można użyć funkcji unlink() ale niestety przykłady są tylko do kasowania plików, a nie linii. Chciałem się jeszcze zapytać jak wyedytować wskazaną linię w pliku :/ wiem, że to totalne noobostwo, ale dlatego napisałem w "Przedszkolu" ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo fseek() ale odczytaj caly plik to zmiennej i tam przeszukuj i potem zapisz zmieniony
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozna uzyc funkcji file" title="Zobacz w manualu php" target="_manual ktrora podzieli ci plik na linie w kolejnych indexach tablicy, zaczynając od 0. Po znalezieniu odpowiedniej lini i jej edycji mozesz zapisac plik łącząc plik poprzez funkcje join" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Zapisywac mozesz na rozne sposoby, file_put_contents" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, fopen" title="Zobacz w manualu php" target="_manual z fput" title="Zobacz w manualu php" target="_manual'em
-------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak usuwać linię?? np. 2
i jak użyć file_put_contents? jakiś przykład ? Ten post edytował DeBest 26.10.2006, 11:14:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@DeBest chyba marny z ciebie "The Best".
Wszystko masz w odpowiedzi sh4dowa. Wysil trochę komórki: Cytat mozna uzyc funkcji file ktrora podzieli ci plik na linie w kolejnych indexach tablicy, zaczynając od 0 tablica[0]=1sza linijka itd... ad2. Czytaj!!! Długo nie pociągniesz na tym forum jak tak będziesz podchodził do wszystkiego... Ten post edytował Amorph 26.10.2006, 12:36:11 |
|
|
![]()
|
|
wiem o co chodzi z funkcją file(), i wiem jak dzieli plik na linie
chodzi mi o samą funkcje file_put_content, jak jej użyć bo na stronie z manualem nie ma jasnego wytłumaczenia!!! myślałem, że na forum się pomaga, a nie krytykuje!!! dobra ujmę to tak, skoro nie umiecie mi pomóc na taki sposób to może ktoś mi napisze jak powinien wyglądać kod, który: $n - numer linii do usunięcia $plik - plik na którym ma być dokonana operacja i teraz drugi skrypt edytujący: $n - numer linii do usunięcia $plik - plik na którym ma być dokonana operacja $tresc - treść linii po edycji |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat myślałem, że na forum się pomaga, a nie krytykuje!!! i teraz: Cytat dobra ujmę to tak, skoro nie umiecie mi pomóc na taki sposób to może ktoś mi napisze jak powinien wyglądać kod, który: Nikt nie będzie pisał za Ciebie. dostałeś podpowiedzi, napisz kod, pokaż co Ci niewychodzi i wtedy oczekuj pomocy, a nie będziesz stał i płakał czekając kto napisze coś. Najprościej: dzielisz na linie - funkcja file: $linie=file('plik'); kasujesz linie np: $linie[3]=''; zapisujesz. $tekst_po_edycji= implode("", $linie); Resztę sam sobie złóż. |
|
|
![]()
|
|
no dzięki!
nie mogliście tak od razu ![]() ale i tak znalazłem inny sposób ![]() ale jeszcze raz dzięki! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:04 |