Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kasowanie linii w pliku .txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DeBest
Jestem noobem i chce sie dowiedzieć jak usunąć daną linię z pliku.txt

tzn. mam skrypt który wyświetla dane i chciałbym żeby móc je usuwać, tylko nie wiem jak sad.gif(
gdzieś wyczytałem że można użyć funkcji unlink() ale niestety przykłady są tylko do kasowania plików, a nie linii.

Chciałem się jeszcze zapytać jak wyedytować wskazaną linię w pliku :/
wiem, że to totalne noobostwo, ale dlatego napisałem w "Przedszkolu" biggrin.gif
wipo
albo fseek() ale odczytaj caly plik to zmiennej i tam przeszukuj i potem zapisz zmieniony
Sh4dow
mozna uzyc funkcji file" title="Zobacz w manualu php" target="_manual ktrora podzieli ci plik na linie w kolejnych indexach tablicy, zaczynając od 0. Po znalezieniu odpowiedniej lini i jej edycji mozesz zapisac plik łącząc plik poprzez funkcje join" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Zapisywac mozesz na rozne sposoby, file_put_contents" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, fopen" title="Zobacz w manualu php" target="_manual z fput" title="Zobacz w manualu php" target="_manual'em
DeBest
a jak usuwać linię?? np. 2

i jak użyć file_put_contents? jakiś przykład ?
Amorph
@DeBest chyba marny z ciebie "The Best".
Wszystko masz w odpowiedzi sh4dowa. Wysil trochę komórki:
Cytat
mozna uzyc funkcji file ktrora podzieli ci plik na linie w kolejnych indexach tablicy, zaczynając od 0

tablica[0]=1sza linijka itd...
ad2.
Czytaj!!!
Długo nie pociągniesz na tym forum jak tak będziesz podchodził do wszystkiego...
DeBest
wiem o co chodzi z funkcją file(), i wiem jak dzieli plik na linie
chodzi mi o samą funkcje file_put_content, jak jej użyć bo na stronie z manualem nie ma jasnego wytłumaczenia!!!

myślałem, że na forum się pomaga, a nie krytykuje!!!

dobra ujmę to tak, skoro nie umiecie mi pomóc na taki sposób to może ktoś mi napisze jak powinien wyglądać kod, który:

$n - numer linii do usunięcia
$plik - plik na którym ma być dokonana operacja

i teraz drugi skrypt edytujący:

$n - numer linii do usunięcia
$plik - plik na którym ma być dokonana operacja
$tresc - treść linii po edycji
Amorph
Cytat
myślałem, że na forum się pomaga, a nie krytykuje!!!

i teraz:
Cytat
dobra ujmę to tak, skoro nie umiecie mi pomóc na taki sposób to może ktoś mi napisze jak powinien wyglądać kod, który:

Nikt nie będzie pisał za Ciebie. dostałeś podpowiedzi, napisz kod, pokaż co Ci niewychodzi i wtedy oczekuj pomocy, a nie będziesz stał i płakał czekając kto napisze coś.
Najprościej:
dzielisz na linie - funkcja file: $linie=file('plik');
kasujesz linie np: $linie[3]='';
zapisujesz.
$tekst_po_edycji= implode("", $linie);
Resztę sam sobie złóż.
DeBest
no dzięki!
nie mogliście tak od razu biggrin.gif

ale i tak znalazłem inny sposób tongue.gif
ale jeszcze raz dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.