![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kicok, o tym właśnie już w nocy pomyślałem. Zmieniłem tak, że do DIV ładuję stronkę która będzie miała formularz (ew. linki) do stronek php które otworzą się w nowym oknie. Jednak w Operze, IE mam białe okno a firefox wyrzuca że plik nie zaczyna się od %PDF czy coś takiego. Ma ktoś jakiś przykład jak generować pdf ze sprawdzeniem zalogowania (bo nie każdy może mieć dostęp do tych danych).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Riggs
Ten błąd: Cytat FPDF error: Some data has already been output, can't send PDF file Wskazuje na to, że coś jest wysyłane na wyjście zanim zacznie się "wysyłanie" pdfa'. Czy nic nie wyrzuca Ci na ekran? To jest coś prostego, możesz to spróbować ominąć ob_start() i ob_clean() przed output... ale to tylko obejście. -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 6 Dołączył: 30.06.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam pytanko / prośbę. Korzystam z fpdfa i mam przed sobą problem którego nie mogę w żaden sposób przeskoczyć. Mam w php plik generujący kod kreskowy w formacie PNG, wywoływany przez barcode.php?v=XXX&width=XXX&height=XXX. W jaki sposób tak wygenerowany kod kreskowy wstawić do komórki w Multicell?? Z góry dzięki za pomoc Miałem kiedyś podobny problem, gdy generowałem druki pocztowe z kodem kreskowym. W fPDF nie da się w ten sposób dołączyć grafiki, musisz najpierw zapisać obrazek na dysk a potem do fPDFa podać ścieżkę do pliku, co znowu aż takim utrudnieniem przecież nie jest bo wystarczy, że do imagepng przekażesz drugi parametr jako nazwę pliku i po kłopocie. Chyba, że chcesz się pobawić w modyfikację klasy i dodasz metodę obok _parsepng, która zamiast wczytywania pliku z dysku na wejście otrzyma strumień danych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nastepujacy problerm.
Wygenerowalem sobie czcionke z polskimi znakami i niby wszystko dziala. Kod <?php define('FPDF_FONTPATH','fpdf/font/'); require('fpdf/fpdf.php'); $pdf=new FPDF(); $pdf->AddPage(); $pdf->AddFont('arialpl', '', 'arialpl.php'); $pdf->SetFont('arialpl','',16); $pdf->Cell(40,10,'Elbl±g!'); $pdf->Output(); ?> odpalam pod Opera, wyskakuje okienko z zapytamien czy otworzyc czy zapisac na dysku...wybieram Otworz...NIC SIE NIE DZIEJE, jak wybieram zapisz na dysk, zapisuje i....pojawia sie kokomuniakt o Bledzie ale plik jest zapisany i o dziwo, dziala!!!! odpalam pod IE 6 tam wogole nic sie nie pojawia tutaj mozna potestowac http://medyk-elblag.prx.pl/pdf3.php prosze o pomoc! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi pod FF2 i IE7 odtworzyło...
Więc nie wiem gdzie masz problem w skrypcie, czy sofcie. -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozumiem że pliki *.map które są potrzebne do stworzenia odpowiedniej czcionki są wymagane, szukam więc odpowiedniego dla utf-8 ale przydałby się też iso8859-2 ale nie mam ich w paczce którą "reklamował" KaMeLeOn, w ogole nie ma tam katalogu /font/makefont o ktorym pisze, jest tylko plik copyright i ttfpt1.exe, skąd wziąć te .map, jaką konkretnie komendą je uwzględnić i w jakim katalogu powinny się znajdować, jak mozecie zarzuccie examplem
Cytat To najważniejszy moment w budowaniu czcionek. Ponieważ są one dołączane do pliku PDF w tym momencie musimy zadbać o rozmiar generowanych plików. Aby ograniczyć czcionkę do konkretnego kodowania można użyć zawartych w katalogu /font/makefont/ plików *.map zawierających mapę znaków dla konkretnego kodowania.
Generowanie czcionki arialpl dla kodowania ISO-8859-2: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozumiem że pliki *.map które są potrzebne do stworzenia odpowiedniej czcionki są wymagane, szukam więc odpowiedniego dla utf-8 ale przydałby się też iso8859-2 ale nie mam ich w paczce którą "reklamował" KaMeLeOn, w ogole nie ma tam katalogu /font/makefont o ktorym pisze, jest tylko plik copyright i ttfpt1.exe, skąd wziąć te .map, jaką konkretnie komendą je uwzględnić i w jakim katalogu powinny się znajdować, jak mozecie zarzuccie examplem dla utf-8 nie ma, dla iso jest w paczce z fpdf w katalogu font/makefont. Ale jak ci się nie chce generować to zajrzyj tutaj: http://ntxt.net/?id=polskie_znaki_w_FPDF Molikk Ten post edytował molikk 14.09.2007, 14:15:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z ISO sobie poradziłem od razu (chociaz faktycznie w jednej paczce co sciagnalem to nie bylo nic poza ttf2pt i readme) , z tym że myślałem że może gdzieś dałoby się odgrzebać UTF-8, ale skoro nie ma to luz;
szkoda bo trzeba pamietac o tym kodowaniu jak sie ma utf-8 pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainteresuj się UFPDF: http://acko.net/node/56
Nie korzystałem z tego nigdy, więc nie wiem czy się nada, ale z tego co przeczytałem to zapowiada się obiecująco. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Dołączam się do prośby o polskie czcionki. Pół dnia walczę z tt2pt1 i nic ![]() Mój mail: alskar@o2.pl |
|
|
![]()
|
|
ja się męczyłem 2 dni i dałem rady, więc davaj davaj
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Udało się, ale musiałem wywalić parametr -b z polecenia ttf2pt1.
Teraz gra i buucy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam swoje czcionki Arialpl i ArialplBOLD. Stosuje FPDF do generwoania pdfow, ale mam problem. Wpisując Kod $pdf=new PDF(); $pdf->AddPage(); $pdf->AddFont('arialpl', '', 'arialpl.php'); $pdf->AddFont('arialplb', '', 'arialplBOLD.php'); $html = ''; $pdf->SetFont('arialpl','',8); $pdf->Cell(0,5,'data '.date("m-d-Y"),0,0,'R'); $pdf->Ln(10); $pdf->SetFont('arialplb','',10); $pdf->Cell(0,5,$nazwa,0,0,'L'); $pdf->Ln(); $pdf->WriteHTML($html); $pdf->Output(); czcionka jest pogrubiona i nie wyskakuja żadne błędy. Jak zrobie to korzystajac z pogrubienia jako HTML: Kod $pdf=new PDF(); $pdf->AddPage(); $pdf->AddFont('arialpl', '', 'arialpl.php'); $pdf->AddFont('arialplb', '', 'arialplBOLD.php'); $html='You can now easily print text mixing different styles : <B>bold</B>, <I>italic</I>, <U>underlined</U>, or <B><I><U>all at once</U></I></B>!<BR>You can also insert links on text, such as <A HREF="http://www.fpdf.org">www.fpdf.org</A>, or on an image: click on the logo.'; $pdf->SetFont('arialpl','',10); $pdf->SetFont('arialplb','',10); $pdf->WriteHTML($html); $pdf->Output(); wyskakuje mi komunikat: FPDF error: Undefined font: arialpl B jak usune znacznik <B> to dziala prawidlowo. Nie moge po prostu stosowac pogrubienia jako <B>. Wie ktoś czemu ? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Bo źle dodajesz czcionki, powinno być:
$pdf->AddFont('arialpl', '', 'arialpl.php'); $pdf->AddFont('arialpl', 'B', 'arialplBOLD.php'); P.S. Ale tu się śmietnik zrobił, ja jakoś zrobiłem tak jak było napisane i działa bez problemu, a jakoś tyle osób ma "problem"... -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo źle dodajesz czcionki, powinno być: $pdf->AddFont('arialpl', '', 'arialpl.php'); $pdf->AddFont('arialpl', 'B', 'arialplBOLD.php'); P.S. Ale tu się śmietnik zrobił, ja jakoś zrobiłem tak jak było napisane i działa bez problemu, a jakoś tyle osób ma "problem"... Masz racje, źle dodałem. Teraz nie wyświetla błędu, ale również nie pogrubia jako <B></B> czcionki. Może wiesz czemu ? ![]() Skorzystalem z innego skryptu i wszystko jest OK. Dzięki za pomoc ! Ten post edytował Diabeu 19.09.2007, 15:38:40 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 399 Pomógł: 7 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
Mam skrypt który generuje mi do formatu PDF z klasą w FPDF. Jedank kiedy zrobiłem sobie polskie czcionki to litery miedzy sobą w zadaniu sie zlewają czy można określić ich długość odstępu Wygląda to tak ![]() Pozdrawiam Piotrwusek Proszę o odpowiedz Ten post edytował Piotrwusek 10.10.2007, 18:01:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 2 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Wrocław / Skokowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Może mi ktoś pomóc w tym temacie http://forum.php.pl/Wysylanie_pdfa_jako_za...ika_t79681.html ? Do mojego skryptu użyłem rozwiązań wymienionych w tym temacie, jednak mam problem z wysłaniem maila z załącznikiem w podfie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wlasnie mam to jest addfont i setfont na serwerz emam pliki czcionek ( php,z,afm,pfb,ttf) juz wszystko tam wrzucilem. I wlasnie nei kumam dlaczego ten error. Zrobilem jeszcze raz czcionke i mam inny error ![]() Kod Warning: filesize(): Stat failed for font/verdanapl.z (errno=2 - No such file or directory) in /usr/local/apache/www/htdocs/.../include/fpdf.php on line 1812 FPDF error: Font file not found mam dokładnie taki sam błąd, ale plik .z jest tam gdzie trzeba... co może być przyczyną? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 2 Dołączył: 1.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
u mnie wszystko śmiga jak należy... ale tylko lokalnie. Jak tylko wyślę skrypty na serwer przy uruchamianiu skryptu dostaję błąd - alert Acrobat Readera "The file is damaged and could not be repaired". Serwer lokalny jest na windzie, produkcyjny na linuxie. Będę niezmiernie wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Cześć, u mnie wszystko śmiga jak należy... ale tylko lokalnie. Jak tylko wyślę skrypty na serwer przy uruchamianiu skryptu dostaję błąd - alert Acrobat Readera "The file is damaged and could not be repaired". Serwer lokalny jest na windzie, produkcyjny na linuxie. Będę niezmiernie wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. To zobacz chociażby notatnikiem co jest w tym "PDF'ie", bo pewnie masz komunikaty błędów znając życie. -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 01:47 |