Idziemy do przodu dlatego też zaczynam (mam nadzieje) nowy rozdzial w zyciu forum.php.pl :-).
Chce podzielić się swoimi 3 godzinnymi doświadczeniami z produktem generejucym pliki pdf.
Produkt ten ukrywal sie pod adresem www.ros.co.nz/pdf/ lecz Nalfein][WR znalazl łobuza i podzielił się adresem na #php.pl irc.php.pl (polecam czasami tam sie wiele można dowiedzieć).
====================================
moj sprzęcik winXP, PIII 750 MHz, 396 MB RAM, FoxServ 3.0 www.foxserv.net
zassałem pliki stąd. Plki są ładnie spakowane i niewielkie. Znajduje się tam dokumentacja i zródła. Rozpakowałem i skopiowałem do katalogu C:/FoxServ/www/pdf/.
Pierwszym pisanym adresem był http://localhost/pdf/readme.php - pojawi sie ładny plik *.pdf 34 strony w około 15 s. całkiem całkiem biorąc pod uwagę że przedmiotowa klasa jest pisana w php.
W dokumentacji można odnaleść kaweł kodu typu Witam Świat
i oto ukazał się mi mój pierwszy pdf utworzony za pomocą php
<?php include ('class.ezpdf.php'); $pdf =& new Cezpdf(); $pdf->selectFont('./fonts/Helvetica.afm'); $pdf->ezText('Hello World!',50); $pdf->ezStream(); ?>

i inny kawałek kodu który tworzy tabele
<?php include ('class.ezpdf.php'); $pdf =& new Cezpdf(); $pdf->selectFont('./fonts/Helvetica.afm'); ,array('num'=>4,'name'=>'saruman','type'=>'bad dude', 'url'=>'http://sourceforge.net/projects/pdf-php') ); $pdf->ezTable($data); $pdf->ezStream(); ?>
Oczywiście są wady tej clasy (np interfejs - ps. Jutro tj 04.09.2003 czwartek - jest spotkanie na #php.pl w sprawie stworzenia interfejsu w XML-u - pomysl jest Nalfein][WR zobaczymy ..... robi się obiecujaco) i zalety wszystko pozostawiam Waszej ocenie.
teraz parę linków dla zainteresowanych
strona: www.ros.co.nz/pdf/
dokumentacja: www.ros.co.nz/pdf/readme.pdf
downloadzik: www.ros.co.nz/pdf/downloads.php?f=pdfClassesAndFonts_009e.zip
czego oczekuje??
1. Oczekuje od Was moi mili, iż przestaniecie się bać pdf-a...
2. Zaczniecie się tym bawić (a jest czym zapewniam Was)
3. Podzielicie się swoimi doświadczeniami (KODAMI)
4. Ci którzy już z tym walczyli zapraszam ze swoimi przykładami ...
ps. nie dałem tego na PRO php gdyż nie ma sensu z tego robić czegoś nadzwyczajnego ....
ps2. nalezy miec zainstalowany Acrobat Reader