![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2002 Skąd: SANOK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy istnieje możliwość sprawdzenia czy w formularzu naszej strony został podany prawdziwy adres email
ale nie chodzi mi o sposób czy jest @ i czy jest . i ile jest znaków po kropce a ile przed itd... (bo to nam daje maile w postaci idziegrzes@przez.wies.worek.piasku.nies.ie) nie chodzi mi też o wysyłanie na tego maila wiadomości z koniecznością potwierdzenia tylko czy można naprzykład do formularza onetu wysłać zapytanie czy dany email istnieje jesli np. onet odpowiada że taki mail już istnieje i nie możemy go założyć tzn. że potencjalnie ktoś go urzywa i takowy jest pytanie jest troche absurdalne biorąc pod uwage wszytskie aliasy itd.. ale np główne portale polskie dostarczajce freemail onet wp interia czateria hoga polbox gazeta obywatel a tak pozatym to o co chodzi bo ONET mi teraz napisał tak do mnie http://www.onet.pl/05f Invalid Request The HTTP request presented by your browser is invalid. Invalid HTTP request AOLserver/3.4.2 on http://www.onet.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba jest, bo np. na centrum.pl mowia, ze sprawdzaja emaile naprade.
ps. ja nie znam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2002 Skąd: SANOK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sam pytania zadaje i sam sobie na nie odpowiadam....
no nie do końca ale wpadło mi do głowy jakby można poradzić z aliasami bieremy końcówkę po @ DAJMY na to pies.go.l.au i dodajemy www mamy www.pies.go.l.au zamieniamy na IP i sprawdzamy czy serwer o danym IP odpowiada jesli tak potencjalnie istneje troche to nie dokońca tak bo i taks e gosc moze podac alemamgupimail@onet.pl no ale teraz przyszło byz pomoca sprawdzenie czy w onecie jest alemamgupimail@onet.pl think... think... think... think... think... think... think... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2003 Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Troche nie rozumiem Twojego toku myślania, ale mniemam, że chodzi Ci o sprawdzanie adresu strony internetowej założonej przez posiadacza email'a (jeśli nie o to, to postaraj się bardziej szczegółowo opisać Twój przykład z uwzględnieniem podstaw skąd Ci wpadł do główy).
Zauważ przy tym, że nie wszystkie portale udostępniają usługę tworzenia strony internetowej użytkownikowi / posiadaczowi email'a a tym bardziej nie wszystkie tworzą automatycznie konto ftp. Nie wiem po co zamiana adresu www na IP przecież IP do serwer'a z kontami jest (IMO) jeden. Pozdrawiam. -------------------- It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2002 Skąd: jesteś? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdzic czy istnieje domena po @
i niektore serwery maja mozliwosc sprawdzenia czy istnieje podany uzytkownik (to zalezy od konfiguracji serwera pocztowego) gdzies to widzialem w dzialaniu (chyba w administracji forum xmb) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy istnieje możliwość sprawdzenia czy w formularzu naszej strony został podany prawdziwy adres email
Niech adres do sprawdzenia to abc@xyz.com 1. Sprawdzamy czy istnieje rekord MX w dnsie dla xyz.com. Jeśli istnieje to idź to punktu 4 2. Sprawdzamy czy istnieje rekord A w dnsie dla xyz.com. Jeśli istnieje to idź to punktu 4. 3. Adres niepoprawny. Koniec algorytmu. 4. Próbujemy wysłać pod rozresolowowany adres mail do podanego użytkownika, tj. przeprowadzamy taką transmisję: Cytat HELO test
MAIL FROM:<adres@domena.com> RCPT TO:<abc@xyz.com> 5. Jeśli serwer zwróci nam błąd, że nie ma takiego użytkownika to koniec algorytmu. 6. W tym miejscu możemy założyć, że użytkownik ma szansę istnieć, ale _nigdy_ nie ma na to gwarancji ze względu na różnorodność konfiguracji serwerów i brak obowiązku informowania o braku usera. Uwagi: :arrow: adres nadawcy podawany podczas rozmowy z serwerem powinien być prawdziwy z dokładności do domeny, ponieważ tamten serwer również może przeprowadzać takie testy i odrzucić nam poczte z nieistniejacego adresu. :arrow: brak wpisu w dnsie nie oznacza, że faktycznie nie ma takiego adresu, ponieważ może być to problem chwilowy (brak routingu, wyłączony serwer, itp.) Generalnie, nie ma metody dającej 100% pewności (ani nawet 50%), a to wszystko to jedynie półśrodki. |
|
|
![]()
|
|
Ukłony dla BzikOS'a i ADWOL'a
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ....
a moze po prostu wyslesz mail z powiadomieniem o koniecznosci aktywacji konta ![]() cya |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:54 |