Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Spr@wdzanie polskich emial-i
Forum PHP.pl > Forum > PHP
olus
Czy istnieje możliwość sprawdzenia czy w formularzu naszej strony został podany prawdziwy adres email

ale nie chodzi mi o sposób czy jest @ i czy jest . i ile jest znaków po kropce a ile przed itd... (bo to nam daje maile w postaci idziegrzes@przez.wies.worek.piasku.nies.ie)

nie chodzi mi też o wysyłanie na tego maila wiadomości z koniecznością potwierdzenia

tylko czy można naprzykład do formularza onetu wysłać zapytanie czy dany email istnieje

jesli np. onet odpowiada że taki mail już istnieje i nie możemy go założyć tzn. że potencjalnie ktoś go urzywa i takowy jest

pytanie jest troche absurdalne biorąc pod uwage wszytskie aliasy itd.. ale np główne portale polskie dostarczajce freemail

onet wp interia czateria hoga polbox gazeta obywatel

a tak pozatym to o co chodzi bo ONET mi teraz napisał tak do mnie
http://www.onet.pl/05f
Invalid Request
The HTTP request presented by your browser is invalid.
Invalid HTTP request

AOLserver/3.4.2 on http://www.onet.pl
Jabol
chyba jest, bo np. na centrum.pl mowia, ze sprawdzaja emaile naprade.

ps. ja nie znam tongue.gif
olus
sam pytania zadaje i sam sobie na nie odpowiadam....

no nie do końca ale wpadło mi do głowy jakby można poradzić z aliasami

bieremy końcówkę po @ DAJMY na to pies.go.l.au i dodajemy www

mamy www.pies.go.l.au zamieniamy na IP i sprawdzamy czy serwer o danym IP odpowiada jesli tak potencjalnie istneje

troche to nie dokońca tak bo i taks e gosc moze podac alemamgupimail@onet.pl

no ale teraz przyszło byz pomoca sprawdzenie czy w onecie jest

alemamgupimail@onet.pl

think... think... think... think... think... think... think...
kwiateek
Troche nie rozumiem Twojego toku myślania, ale mniemam, że chodzi Ci o sprawdzanie adresu strony internetowej założonej przez posiadacza email'a (jeśli nie o to, to postaraj się bardziej szczegółowo opisać Twój przykład z uwzględnieniem podstaw skąd Ci wpadł do główy).
Zauważ przy tym, że nie wszystkie portale udostępniają usługę tworzenia strony internetowej użytkownikowi / posiadaczowi email'a a tym bardziej nie wszystkie tworzą automatycznie konto ftp.
Nie wiem po co zamiana adresu www na IP przecież IP do serwer'a z kontami jest (IMO) jeden.

Pozdrawiam.
Koshin
sprawdzic czy istnieje domena po @

i niektore serwery maja mozliwosc sprawdzenia czy istnieje podany uzytkownik (to zalezy od konfiguracji serwera pocztowego)
gdzies to widzialem w dzialaniu (chyba w administracji forum xmb)
BzikOS
Zobacz to: http://www.thewebmasters.net/php/Validator.phtml
adwol
Cytat
Czy istnieje możliwość sprawdzenia czy w formularzu naszej strony został podany prawdziwy adres email

Niech adres do sprawdzenia to abc@xyz.com

1. Sprawdzamy czy istnieje rekord MX w dnsie dla xyz.com. Jeśli istnieje to idź to punktu 4
2. Sprawdzamy czy istnieje rekord A w dnsie dla xyz.com. Jeśli istnieje to idź to punktu 4.
3. Adres niepoprawny. Koniec algorytmu.
4. Próbujemy wysłać pod rozresolowowany adres mail do podanego użytkownika, tj. przeprowadzamy taką transmisję:
Cytat
HELO test
MAIL FROM:<adres@domena.com>
RCPT TO:<abc@xyz.com>

5. Jeśli serwer zwróci nam błąd, że nie ma takiego użytkownika to koniec algorytmu.
6. W tym miejscu możemy założyć, że użytkownik ma szansę istnieć, ale _nigdy_ nie ma na to gwarancji ze względu na różnorodność konfiguracji serwerów i brak obowiązku informowania o braku usera.

Uwagi:
:arrow: adres nadawcy podawany podczas rozmowy z serwerem powinien być prawdziwy z dokładności do domeny, ponieważ tamten serwer również może przeprowadzać takie testy i odrzucić nam poczte z nieistniejacego adresu.
:arrow: brak wpisu w dnsie nie oznacza, że faktycznie nie ma takiego adresu, ponieważ może być to problem chwilowy (brak routingu, wyłączony serwer, itp.)

Generalnie, nie ma metody dającej 100% pewności (ani nawet 50%), a to wszystko to jedynie półśrodki.
olus
Ukłony dla BzikOS'a i ADWOL'a biggrin.gif
orson
witam ....

a moze po prostu wyslesz mail z powiadomieniem o koniecznosci aktywacji konta questionmark.gif teraz to jest stosowane prawie wszedzie ... i chyba jest w miare bezpieczne ... bo konto podane w formularzu musi istniec zebys mogl odebrac poczte i aktywowac konto/usluge/inne na danej stronie ... tak jest najprosciej i najszybciej ...

cya
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.