![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam tabele: IDuzk1 | IDuzk2 chce jednym zapytaniem wydobyc z bazy te numery IDuzk dla ktorych IDuzk1=x lub IDuzk2=x. przyklad dane w tabeli 1 | 2 1 | 3 1 | 4 5 | 1 6 | 1 dla IDuzk1=1 lub IDuzk2=1 chcilbym by zapytanie zwrocilo 2 3 4 5 6 czy jest to mozliwe za jednym zapytaniem? obecnie mam to zrobione na dwa zapytania ale zabralem sie za optymalizacje zapytan do bazy. -------------------- Wojtek@7; Wojtek@ogniwo.net; [Simple Forum - 100% - phpclasses.org]; MCP
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Bana na manual mamy? ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za odpowiedz ale pomysliles sie
if ( IDuzk1!=x a nie if ( IDuzk1=x tu nie chodzi o bana tylko o to , ze na forum zawsze ktos szybciej odpowie niz sie samemu szuka. nieprawdaz? Ten post edytował voytass 26.07.2006, 10:48:54 -------------------- Wojtek@7; Wojtek@ogniwo.net; [Simple Forum - 100% - phpclasses.org]; MCP
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat dzieki za odpowiedz ale pomysliles sie if ( IDuzk1!=x a nie if ( IDuzk1=x ![]() No przeciez jesli IDuzk1=x to ma wyswietlic IDuzk1. wiec sie nie pomylilem. Cytat tu nie chodzi o bana tylko o to , ze na forum zawsze ktos szybciej odpowie niz sie samemu szuka. nieprawdaz? Widzisz, tylko ze za takie zagrywki mozesz "zarobic" na forum. Najpierw sie szuka, potem sie pyta... tak wiec pierwsze upomnienie za niechec do manuala.bo przeciez skladania: where IDuzk1=x or IDuzk2=x to podstawy mysql instrukcja if do najtrudniejszych tez nie nalezy. A jesli bedziesz mial pytanie: nie z lub a z and to tez na forum polecisz? edit: co do != to faktycznie sie "pomylilem" (ja bym to nazwal: niedokladna analiza problemu sprawdzająca czujnosc uzytkownika). -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Widzisz, tylko ze za takie zagrywki mozesz "zarobic" na forum. Najpierw sie szuka, potem sie pyta... tak wiec pierwsze upomnienie za niechec do manuala. To nie jest zadna zgrywka, do manuala nie mam niecheci i nie wkladaj w moje usta slow, ktorych nie napisalem. napisalem, ze szybciej jest uzyskac odpowiedz na forum w czasie gdy sie rownolegle czyta manuala. Tak nalezalo zrozumiec. Jesli Ty mozesz nazywac swoje pomylki w dowolny sposob tymbardziej nie powinno sie robic problemu z tego, ze ktos szybko chce informacji. i nawet nie wiesz czy ktos czyta manuala czy nie bo zakladasz z gory, ze go w ogole nie czyta. Nie jestem zly na Ciebie wiec nie odbieraj tego osobiscie. Moze czas zmienic podejscie do osbob, ktore zadaja pytania na forum. Nie rozumiem, czemu straszysz upomnieniem? -------------------- Wojtek@7; Wojtek@ogniwo.net; [Simple Forum - 100% - phpclasses.org]; MCP
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Jesli Ty mozesz nazywac swoje pomylki w dowolny sposob tymbardziej nie powinno sie robic problemu z tego, ze ktos szybko chce informacji. Na forum zasada jest prosta: szukasz, jak nie znajdziesz - pytasz. No wybacz, ale pytanie jakwybrac rekordy gdzie jedno pole = sie cos tam lub drugie pole rowna sie cos tam to troche niepowazne jest. chodzi mi wlasnie oto.Cytat Nie jestem zly na Ciebie wiec nie odbieraj tego osobiscie. Nie odbieram ![]() Cytat Moze czas zmienic podejscie do osbob, ktore zadaja pytania na forum Jak to mowią: są pytania i pytaniaCytat Nie rozumiem, czemu straszysz upomnieniem? Nie strasze. Informuje cię o fakcie dokonanym. Nie jest moim zadaniem nikogo straszyc. jeszcze koszmary ludzie bedą mieli ![]() no ale robi nam sie OT. Wszelkie uwagi wyslucham chetnie na PW. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 11:44 |