![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam zainstalowany Mysql 4.1.2 i phpmyadmin 2.8.1
w czasie logowania do mysql wyświetla błąd: #1251 - Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client Czym to jest powodowane i jak to naprawic? Próbowałem juz z mysql 5 i starszymi phpMyadmin i cały czas to samo. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pliku konfiguracyjnym popraw sposób autoryzacji, ewentualnie wklej go tutaj.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak wygląda plik configuracyjny phpmyadmin:
$cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost'; $cfg['Servers'][$i]['extension'] = 'mysql'; $cfg['Servers'][$i]['connect_type'] = 'tcp'; $cfg['Servers'][$i]['compress'] = false; $cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'config'; $cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root'; $cfg['Servers'][$i]['password'] = '********'; Ten post edytował m-team 27.06.2006, 16:00:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 24.06.2003 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę o pomoc, bo mam ten sam problem...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problem jest spowodowany starym sterownikim do mysqa w php, sciasgnij nowy sterownik ze strony mysqla
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 24.06.2003 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam php4.4.2, mysql4.1.20, apache2.0.58. Jeśli możesz, to powiedz mi co dokładnie mam ściągnać, skąd i gdzie wpakować/zamienić.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
google twoim przyjacielem , pierwsze wyniki zawieraja odpowiedz ale... jednym rozwiazaniem jest uzycie PHP5, kolejnym kompilacja biblioteki mysql z PECL, a najprostszym ( ale niekoniecznie najlepszym ), jest uzycie z lini komend mysl i wklepanie
SET PASSWORD FOR uzytkownik@nazwa_hosta = OLD_PASSWORD('twoje_haslo'); to pozwoli staremu klientowi sie laczyc z nowym serwerem ( tak mam i dziala mi mysql 4.1.20 na php 4.x ), ale np z danymi w UTF sa jakies problemy nie wszystko wypluwa jak nalezy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ah... Mam rozumieć, że w miejsce 'uzytkownik' mam wpisać 'root', w miejsce 'nazwa_hosta' wpisać 'localhost' lub '127.0.0.1', a w miejsce 'twoje_haslo' wpisać hasło, które podałem podczas pierwszej konfiguracji MySQL'a?
Wybacz za laikowstwo ![]() Edit: Chwała ci ![]() ![]() Ten post edytował gari 11.07.2006, 13:31:19 |
|
|
![]()
|
|
prosze bardzo, w zamian mozesz pomoc w mojej optymalizacji materialized path ;-)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Pojęcia nie mam o czym mówisz
![]() Aha ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SET PASSWORD FOR uzytkownik@nazwa_hosta = OLD_PASSWORD('twoje_haslo'); to pozwoli staremu klientowi sie laczyc z nowym serwerem ( tak mam i dziala mi mysql 4.1.20 na php 4.x ), ale np z danymi w UTF sa jakies problemy nie wszystko wypluwa jak nalezy. ja tez tak mam, i z UTF nie ma zadnego problemu wiec nie mieszaj tu problemu dostepu z UTF:P -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
a ja twierdze ze w zaleznosci od wersji php i klienta MYSQL strone ktora trzymala dane w tabelach z ustawionym kodowaniem utf8_general wyswietlalo albo dobrze albo nie , w zaleznosci od wybrania wersji php ( wiec i drivera ) , wiec wiem co mowie. zeby bylo smieszniej po dodaniu nowych danych polskie literki byly w php4 . czym to spowodowane jest nie wiem i nie mam czasu sie tym zajmowac ( mam php4 dla sprawdzania kompatybilnosci ). a co do tego ze mieszam , to obawiam sie ze wiem co mowie.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:13 |