Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Data w MySql
Mayger
post 26.05.2006, 10:09:40
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam oto jeden problem że mam dodawanie daty jak dodaje rekord. I otuż nie mam rónież opcji ON UPDATE TIMESTAMP i przy np edycji czy np dodaniu kliknięcia zmienia mi datę :/ może ktoś podać poprawnie skonfigurowane pole timestamp żeby nie zmieniało daty przy edycji rekordu.
Go to the top of the page
+Quote Post
Jojo
post 26.05.2006, 10:48:44
Post #2

-----

AFAIR możesz przy polu typu timestamp jako wartość default ustawić funkcję NOW(). Wtedy jeśli nie podasz daty w insercie, to ustawi datę na aktualną, a przy UPDATE ustawiasz konkretne pola, więc pola zawierającego datę zmieniać nie musisz.

--------------------
Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów.

Blog: Małolepszy.info
+Quote Post
bendi
post 27.05.2006, 12:02:28
Post #3

-----

Cytat(Mayger @ 26.05.2006, 11:09 ) *
może ktoś podać poprawnie skonfigurowane pole timestamp żeby nie zmieniało daty przy edycji rekordu.

To jest właśnie poprawne zachowanie pola timestamp tongue.gif
Zasada jest taka, że pierwsze pole typu TIMESTAMP w tabeli, jeżeli zawartość wiersza jest zmieniana aktualizuje się na aktualną datę, (czyli np
  1. UPDATE SET age=age WHERE id=12
nic nie zrobi bo nie zmienia faktycznie danych w tabeli) coby tego uniknąc trzeba jawnie podać datę dla tej kolumny, W przypadku braku kolumny w updejcie (i zmiany wiersza) lub podaniu wartości NULL wartość zostanie zaktualizowana do tej którą zwróci wywołanie funkji NOW().

Jak tego unikąć - użyć typu DATETIME smile.gif

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.07.2025 - 06:01