![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 206 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam na stronie ustawione kodowanie na utf-8.
w bazie: System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) jednakze po wyciagnieciu z bazy, na stronie pojawiaja sie krzaczki ... powinno byc ok a nie jest ![]() -------------------- To ja invx sie nazywam ... przepraszam i dziekuje ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jeżeli baza jest w utf-8 strona też musi być, inaczej będą krzaczki.
-------------------- Warsztat: http://traktor.net.pl/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dla mnie to zawsze byla czarna magia, co gdzi i jak ustawic, ale jedno wiem na pewno: kodowanie bazy/tabeli to jedno, a kodowanie polaczenia klienta z baza to drugie.
zaraz po mysql_connect() dodaj:
!uwaga - niekoniecznie bedzie to UTF-8, moze byc ze bedzie UTF8, a moze byc ze UTF8_polish_general_ci ... tego niestety nie pamietam, ale mysle ze jak poprobujesz to sie okaze :) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 206 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem co sie dzieje ...
na stornie mam: Kod <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8" /> jednakze po zaladawoaniu na server, i otworzeniu stornu mam kodowanie ustawiana automatycznie na iso, w zrodle jest natomiast dalej URF-8 wuglada na to ze server sam jakos zmienia na iso srodkowo europejskie ... w baza ma taki config Kod character set client utf8 latin1 character set connection latin2 latin1 character set database latin1 latin1 character set results utf8 latin1 character set server latin1 latin1 character set system utf8 utf8 a ja mam na stronie znaki zapytania przy telstach pobieranych z bazy ... -------------------- To ja invx sie nazywam ... przepraszam i dziekuje ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy probowales zrobic tak jak pisalem wczesniej? przy moich problemach typu -
baza = latin2 strona = ISO-8859-2 dane z bazy = krzaki zawsze to pomagało. aha, jak ladujesz dane do bazy? export <-> import z phpmyadmina? jezeli tak to sprawdz jakie masz ustwienia kodowania dla importu i eksportu. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
probowalem .. z dalej znaki "?"
a latin to nie jest czasem iso ? -------------------- To ja invx sie nazywam ... przepraszam i dziekuje ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może te tematy Ci pomogą
![]() http://forum.php.pl/index.php?showtopic=38309 http://forum.php.pl/index.php?showtopic=35407 http://forum.php.pl/index.php?showtopic=35665 http://forum.php.pl/index.php?showtopic=32762 -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
tak, latin2 to jest ISO-8859-2, dalem to jako przykład, ze moj problem z kodowaniem w ISO rozwiazalem za pomoca podanego zpytania.
Skoro to jednak nie pomogło, stawiam na zle ustawienia phpmyadmina. Przejrzyj wątki które podał strife pozdr. Ten post edytował siemakuba 24.04.2006, 21:23:27 |
|
|
![]()
|
|
troche faktow sie zmienilo:
kodowanie na stronie ISO-8859-2 System porównań dla połączenia MySQL: utf8_general_ci Metoda porównywania napisów dla tebali utf8_general_ci Metoda porównywania napisów dla pól utf8_general_ci po polaczeniu daje mysql_query('SET names utf8'); mysql_query('SET character set utf8'); i mam krzaczki ![]() "Ĺ�Ĺ�Ä�şźÄ�Ä�" -------------------- To ja invx sie nazywam ... przepraszam i dziekuje ...
|
|
|
![]()
|
|
witaj i w tym watku :)
na poczatek, ISO-8859-2 != utf_general_ci. Odpowiednik ISO-8859-2 w kodowaniu MySQL to zdaje sie latin2. czy pracujesz caly czas na danych ktore juz masz w bazie? Rob testy w ten sposob: 1. napisz sobie kod dodajcy cos do bazy (nie dodawaj przez phpmyadmina) 2. ustaw kodowanie w bazie na latin2 np., kodowanie na stronie na ISO-8859-2, po polaczeniu wykonaje mysql_query('SET CHARACTER SET latin2'); 3. rozpocznij test -> dodaj przez skrypt nowy rekord, odczytaj go i sprawdz kodowanie. Cytat mysql_query('SET names utf8'); mysql_query('SET character set utf8'); o ile dobrze kojarze 'SET CHARACTER SET' jakby zawiera w sobie SET NAMES wiec chyba nie trzeba tego dublowac. Cytat ���şź�� te krzaczki wygladaj jak nieporawni wyswietlany UTF-8, wiec moze wystarczy na stronie zmienic z ISO-8859-2 na UTF-8? sprawdz pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(right6 @ 2006-04-28 20:06:16) troche faktow sie zmienilo: kodowanie na stronie ISO-8859-2 System porównań dla połączenia MySQL: utf8_general_ci Metoda porównywania napisów dla tebali utf8_general_ci Metoda porównywania napisów dla pól utf8_general_ci po polaczeniu daje mysql_query('SET names utf8'); mysql_query('SET character set utf8'); i mam krzaczki ![]() "Ĺ�Ĺ�Ä�şźÄ�Ä�" jezeli dane zrodlowe masz w latin2 (iso) nie mozesz uzyc "SET names" bo unifikuje to zrodlo polaczenie i cel. zrob tak: /*!40101 SET character_set_client = latin2 */; /*!40101 SET character_set_connection = utf8 */; /*!40101 SET character_set_results = latin2 */; dla kolumn w utf8_polish_ci nie ma prawa nie zadzialac. -------------------- ..::tHe FoE::..
|
|
|
![]()
|
|
napisalem sobie skrypckik o jakim mowił siemakuba.
dodaje przez strone, i na stronie jest OK, w phpmyadminie tez. jednak teraz chce zaimportować baze, wklejam SQL w phpmyadminie, i juz dodaje mi ze znakami ![]() ![]() probbowalem SQL zakodowac w ISO i w UTF8, caly czas to samo znaki ![]() -------------------- To ja invx sie nazywam ... przepraszam i dziekuje ...
|
|
|
![]()
|
|
skoro po dodawaniu przez skrypt kodowanie jest OK, znakiem to ze ustawienia juz powinny byc w porzadku :) teraz problem lezy pewnie w kodowaniu pliku jaki importujesz. Mozesz teraz zrobic 2 rzeczy:
1. pokombinowac z ustawieniem kodowania importowanego pliku w phpmyadminie (na samym dole pod inputem w ktorym ladujesz plik) 2. jak to nic nie da to sprobowac przekonwertowac plik ktory importujesz. Program Gżegżółka powinien dać rade. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
tylko jak dodaje nowy rekord, normalnie go wpisujac w phpmyadminie to tez mam znaki
![]() -------------------- To ja invx sie nazywam ... przepraszam i dziekuje ...
|
|
|
![]()
|
|
Cytat tylko jak dodaje nowy rekord, normalnie go wpisujac w phpmyadminie to tez mam znaki ???. w phpmyadminie na glownej stronie masz ustawienie kodowania polaczenia czy jakos tak. Musisz zgrac te wszystkie kodowania ze soba i powinno smigac. (fakt, jest tego troche rozsypane w roznych miejscach) :) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(sinq @ 2006-04-30 13:00:37) a jak już będziesz w akcie desperacji to skorzystaj z urldecode() urlencode() ![]() A jaki to ma związek z tematem? Czytaj może wątki, w ktorych piszesz ![]() |
|
|
![]()
|
|
juz wiem czego sobie przedtem poradzic nie moglem. A w zasadzie dalej to nie dziala.
jak sobie napisalem skrytp php dodajacy do bazy jest wszystko OK. jednak jak dodaje do bazy przez schutboca opartego o AJAX, kodowanie lezy !, po dodaniu i w bazie mam krzaczki i w schucie. kodowanie j.w. strona iso baza utf8 -------------------- To ja invx sie nazywam ... przepraszam i dziekuje ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 09:36 |