![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukalem na forum, czytalem post ktory jest obok.... to drogą wstępu dla unikniecią komentarzy typu poszukaj to juz było... szukalem nie znalazlem.
Problem mam taki: Zczytuje dane z pliku CSV linia po linni i zapisuje je w MySQL... dlaczego w bazie nie zapisują się polskie litery tylko zamiast nich są jakieś znaczki ? Jeżeli zapisuje dane, które nie są importowane z pliku ten problem nie występuje.... nie wiem w czym tkwi problem... Prosze o wskazówki... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja również mam ten problem eksportuje baze z sieci , a po zainstalowaniu jej lokalnie na krasnalu też wyskakują "krzaki"
![]() Acha wersja php admina 2.6.0 pl znalazlem już rozwiązanie. Ten post edytował mic21 22.09.2005, 11:16:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(mic21 @ 2005-09-22 10:02:35) znalazlem już rozwiązanie. Noto może byś podzielił się z kolegą? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zajrzyj na: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=35407
Trzeba zainstalowac najnowszego php admina i przy pobieraniu danych z bazy dodac SET NAMES latin2; SET CHARACTER SET latin2; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pod winda w my.ini zmieniamy z latin1 na latin2 "default-character-set=latin2"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Odkurzę temat bo mam podobny problem. Przenosiłem stronę razem z bazą na inny serwer i teraz mam na stronie"krzaczki". Wyczytałem tutaj na forum aby zgłosić się do administracji serwera, zgłosiłem się i dostałem taką odpowiedź:
Cytat Prosze przed uploadem bazy na nasz serwer ustawic tryb zgodnosci z mysql 4.0 Kodowanie na naszym serwerze to ISO-8859-2 (latin2) i zadam kilka głupich pytań ponieważ słabo się znam, -przed uploadem mam rozumieć ze przed exportem ze starego serwera bo jeśli tak to jak ustawić tryb zgodności z mysql 4?? Proszę o odpowiedź dla amatora. Z góry dziękuję |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w phpMyAdmin podczas eksportu bazy mozesz ustawic zgodność wersji oraz kodowanie
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Że tak dodam jeszcze do tematu choć stary.
Ja ustawiłem sobie kodowanie na Unicode i nie ma żadnych problemów. To co robie pod MacOS X, zarządzam z poziomy phpMyAdmin na iksie i poźniej choćby przerzucam dane w różne strony SQL<->strona ma polskie znaki i wszystko gra. Włącznie z rozwiązaniem się problemu identyczności strony i znaków MacOS/PC Windows. Normalnie wszystko działa. No chyba, że takie ustawienie coś mi komplikuje lub rozwala o czym jeszcze nie wiem ![]() -------------------- MacOS X 10.5 Leopard @ MacPro G5 Xeon 2xQuadCore 3GHz... "tutaj nie brak odpowiedzi"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 19:52 |