![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie dla znawców [praktyków] tematyki bazodanowej:
- Czy w bazie danych mogą być tabele typu MyISAM razem z InnoDB czy tylko i wyłącznie muszą być wszystkie jednego typu - baza MySQL. Jeśli to drugie to prosił bym o słowo uzasadnienia. Dziękuję i pozdrawiam ALL Ten post edytował Mion 26.03.2006, 09:58:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Mogą być
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki - Gdzieś czytałem, że nie jest to wskazane, dlatego chciałem się upewnić zasięgając rady u znawców zagadnienia
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ja ci nie napisalem czy to jest wskazane czy nie, tylko odpowiedzialem na Twoje pytanie: czy mogą?
![]() Czy wskazane czy nie to inna bajka ![]() Zazwyczaj tabele w bazie danych, przy konkretnym projekcie są ze sobą powiązane (posiadają róznego rodzaju relacje). I skoro chcesz dla nie których tabel uzywac InnoDB, to i chyba dla innych też by wypadalo. Skoro juz sie uzywa pewnego mechanizmu, to czemu nie uzywać go konsekwentnie do wszystkiego? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam sie.
Czytalem ostatnio o rozwiazaniu flickr'a -- wszystko trzyma w InnoDB ("bo szybsze") a MyISAM uzywa do wyszukiwan full textowych -- replikuja czesc bvazy danych, ktora chca przeszukiwac, zmieniaja typ tabeli (w serwerze slave) na MyISAM i przeszukuja. Szczegoly: http://72.14.203.104/search?q=cache:PICYZ3...=1&client=opera -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@dr_bonzo Ja bym nie tyle o samych tekstowych powiedzial lecz np tabelki z ktorej korzystamy przy selectach lecz nie sa powiazane. Np statystyki..... 2 wazna rzecza jest ze InnoDB zwalnia baze poniewaz jest wewnetrzny mechanizm relacji gdzie w przypadku MyISAM nie ma, podobna sytuacja transakcji. Cos w 5 jakos inaczej pokombinowali ale niestety nie ptrzygladalem sie temu.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:08 |