![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z zaprojektowaniem bazy danych (wszak to trudne zajęcie).
Baza będzie mi potrzebna do obsługi laboratorium fizycznego. Student będzie się logował i wybierał ćwiczenie/doświadczenie do zrobienia. Do wykonania ćwiczenia student będzie potrzebował sprzęt (zestaw). Po wykonaiu ćwiczenia będzie oddawał sprawozdanie (pdf lub coś podobnego). Wobec tego napewno będą tabele: studenci (id_studenta, imie_studenta, haslo_studenta) cwiczenia (id_cwiczenia, nazwa_cwiczenia) sprzet (id_sprzetu, nazwa_sprzetu) I teraz pojawia się problem. Musze stworzyć jakąś tabelę lub relację, z której będzie wiadomo jakie ćwiczenia student już wykonał. Również nie wiem jak rozwiązać relację cwiczenia<->sprzet bo każde ćwiczenie ma kilka sprzętów (czyli zestaw), z tym, że 1 sprzęt może występować w kilku różnych ćwiczeniach (jakiś zasilacz itp.). Bardzo proszę o pomoc lub jakieś wskazówki. Dodam tylko, że jestem postawiony przed faktem dokonanym, bo jest to tematem mojej pracy licencjackiej :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz np tak:
Dodatkowe tabelki: student_cwieczenie stuczw_id stuczw_stu_id stuczw_cwi_id cwiczenie_sprzet cwispr_id cwispr_cwi_id cwispr_spr_id -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki SongoQ
zrobilem i mam nadzieje ze jest to poprawne roziwiazanie jesli nie, to dajcie znac http://student.pwszjar.edu.pl/~jonik_domin...tar/schemat.png |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jesli to ma byc na prace licencjacka to troszeczke za mala strukturka, no chyba ze mechanizmy beda tak bardzo rozbudowane. Na same zaliczenia przedmiotu robilem projekty o bardziej rozbudowanej strukturze bazy danych
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:37 |