![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Potrzebuje wylosować nie liczbę tylko zmienną albo stałą. Jak taka możliwość? Szukam po necie i nie umiem znaleść. Może ktoś mi pomoże... Interesuje mnie najprostrzy sposób. Pozdrawiam i z góry dziękuje
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz to zrealizować podpierając sie funkcjami:
get_defined_vars() get_defined_constants() Pobierasz nazwy i losujesz spośród nich. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Może array_rand?
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mike_mech mógłbyś stworzyć na szybko coś w praktyce? Bo nie trybie... :/ mały przykładzik...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na szybko:
Wydaje mi się że chcesz zmienne tylko utworzone przez siebie więc wywaliłem zmienne z $_POST, $_GET, ... $arrAll to tablica zawierająca wszystkie zmienne i stałe. Jeśli chcesz coś pobrać to wylosuj sobie z tej tablicy ( funkcja podana przez @Kshyhoo'a się przyda ). Jeśli chcesz losować tylko stałe to losujesz z tablicy $arrConstants, ze zmiennymi podobnie ( tylko z tablicy $arrVars ). To by było "na szybko" ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzięki przeanalizuje to wszystko i zastosuje.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 14:32 |