![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli tworzymy witrynę składający się z kilkunastu podstron. Czy budowę takiego serwisu oprzeć na plikach tzn w nich przechowywać wszystkie teksty czy też skorzystać z bazy danych. Szczerze mówiąc ja osobiście w tym wypadku nie widzę potrzeby korzystania z bazy. Jestem początkującym więc mogę się mylić.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli strona jest w przewazajacej czesci statyczna i jestes przekonany ze nagle sie nie rozwinie w znacznym stopniu to pliki w zupelnosci wystarcza. jesli nie bedziesz potrzebowal zapytan wykorzystujacych choc w malym stopniu warunki i zlaczenia to pliki sa lepszym wyborem (laczenie z baza danych to ciagle w wielu przypadkach waskie gardlo).
-------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a do tego dochodzi jeszcze sprawa tego typu:
jeżeli zbudujesz strone w oparciu o bazę danych musisz zrobić również panel administracyjny do jej obslugi. więc koszt budowy takiej aplikacji wzrasta, budowa w oparciu o pliki daje możliwość w miarę szybko wprowadzać aktualizację, choć wszystko również od tego kto je będzie wprowadzał. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(skobek @ 2005-07-17 09:51:23) a do tego dochodzi jeszcze sprawa tego typu: jeżeli zbudujesz strone w oparciu o bazę danych musisz zrobić również panel administracyjny do jej obslugi. więc koszt budowy takiej aplikacji wzrasta, budowa w oparciu o pliki daje możliwość w miarę szybko wprowadzać aktualizację, choć wszystko również od tego kto je będzie wprowadzał. do plikow tez musisz zrobic panel, a jesli administratorowi kazesz bezposrednio zmieniac pliki to na tej samej zasadzie do bazy mozna uzyc np. phpMyAdmin. -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat budowa w oparciu o pliki daje możliwość w miarę szybko wprowadzać aktualizację, choć wszystko również od tego kto je będzie wprowadzał. pisałem w tym sensie, iż jeżeli ja buduje małą stronę i sam ją będe aktualizował to wolę zrobić ją na plikach i taki plik aktualizować w jakimś edytorze, a jeżeli ma to być komplekowa usługa to oczywiście panel musi być. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:06 |