![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dodać wiersz do kilku tabel w MySql bo nie mam pijęcia.. Pamiętam coś ale to nie działa więc liczę na pomoc
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Pokaż, co pamiętasz my powiemy, co jest źle.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pamiętam tylko tyle że mozna tworzyć jakies aliasy dla tablel w stylu :
tabela.nazwa_komorki , a le nic wiecej :? A może scanner powiedzial bys po prostu jak to zrobic :?: ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
http://www.mysql.com/doc/en/INSERT.html - nie wyczytałem, że można w jednym zapytaniu dodac wiersz do kilku tabel na raz.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja kiedyś czytałem o odczytywaniu danych z kilku tabel, więc mozna raczej to zrobić. Jak coś znajdę to walnę to na forum
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ty chcesz ODCZYTAĆ czy ZAPISAĆ do kilku tabel? Bo wiesz.. to taka mała różnica...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ty chcesz ODCZYTAĆ czy ZAPISAĆ do kilku tabel? Bo wiesz.. to taka mała różnica...
Miałem na myśli to iż jeśli się da odczytać z kilku tabel jakieś pierdoły to chyba w podobny sposób można je zapiasć ![]() |
|
|
![]()
|
|
w MySQL nie. może w innych bazach.. No zreszta w manualu nic nie pisze - jakby pisalo, to ja osobiscie bylbym bardzo zadowolony, bo tez by mi sie to przydalo.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno można napisać funkcję, która będzie wpisywała dane do podanych tabel jeśli zapisze się je w tablicy. W tablicy trzeba by też zapisać nazwy pól do których chcesz zapisać te same dane. Ja wpadłem na coś takiego:
[php:1:73d0c00fd4]<?php $table[1]="pierwsza_tabela"; $table[2]="druga_tabela"; $table[3]="trzecia_tabela"; $pole[1]="pole_w_piewszej_tabeli"; $pole[2]="pole_w_drugiej_tabeli"; $pole[3]="pole_w_trzeciej_tabeli"; foreach($table, $pole) { mysql_connect('twójhost','ty','twojehasło'); mysql_select_db('twojabaza'); $query="INSERT INTO $table (".$pole.") VALUES ('To_co_chcesz_wprowadzić')"; $result=mysql_query($query); if($result == 1) echo ("Udany zapis danych do tabeli: $table , pola: $pole"); else echo ("Nieudany zapis danych do tabeli: $table , pola: $pole"); }; ?>[/php:1:73d0c00fd4] mogą być jakieś błędy, bo pisałem na szybko, ze szkoły. ![]() ?>[/php] -------------------- Chciałbyś zobaczyć program bez błędów? Wyobraź sobie UFO, w którym Elvis doi swojego jednorożca
|
|
|
![]()
|
|
lolek09: to akurat nie jest problem. nbanalne i podstawowe rozwiązanie, jednak jakby to w szkole powiedzieli "Praca nie na temat".
W wątku tym chodzi o wstawienie wartości do kilku tabel JEDNYM zapytaniem. Kod INSERT INTO tableA, tableB (tableA.field1, tableB.field2) VALUES ('xyz', 'abc');
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:50 |