![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zaczełem czytać o połączeniach stałych na google i się pogubiłem bo na róznych stronach pisze zupełnie co innego.
i mam pytanie czym rózni dokładnie połaczenie zwykłe od stałego? czy przy zwykłym php łączy się z mysqlem przy każdym wywołaniu mysql_query? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problem w tym, że za bardzo nie rozumiem tego wyjaśnienia - mógłby ktoś to wyjaśnić łopatologicznie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja sprawdza czy istnieje już połączenie z bazą danych, jeśli tak to zwraca uchwyt do tego połączenia - po zakończeniu skryptu połączenie nadal jest otwarte.
Chodzi o to, że wtedy przy każdym wykonaniu skryptu nie musi on za każdym razem otwierać nowego połączenia tylko korzysta z aktualnie otwartego. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Funkcja sprawdza czy istnieje już połączenie z bazą danych Sprawdza czy zgadza sie host, user, baza danych -- jesli tak to uzywa tego samego polaczenia. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, ale chciał łopatologicznie
![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Cytat przy każdym wykonaniu skryptu i tego właśnie nie rozumiem - co to znaczy - czyli jak ktoś sobie wejdzie na strona1.php i za np 5 sekund na strona2.php to to połączenie już będzie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Laczysz sie pconnectem. Rozlaczasz sie mysql_close(). Polaczenie nie zostaje zerwane tylko pozostaje aktywne (przez jakis tam czas - kilka minut? nie wiem).
I jesli teraz skrypt (ten sam lub inny) laczy sie z mysqlem (ten sam host, port, user) to zostanie wykorzystane to samo polaczenie (z baza danych). Cytat czyli jak ktoś sobie wejdzie na strona1.php i za np 5 sekund na strona2.php to to połączenie już będzie? I tak i nie: to nie zalezy od strony na ktora wejdzie tylko od polaczenia (identyfikowanego po hoscie, porcie, userze). Jesli obie strony lacza sie przy uzyciu tych samych parametrow to na stronie 2 zostanie wykorzystane polaczenie ze strony 1.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:32 |