![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2020 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zrobić kalkulator w którym użytkownik mógłby wprowadzać dowolną ilość liczb do obliczenia?
Chciałabym to zrobić na 2 sposoby I sposób Wprowadzanie działania w jednym polu input. II sposób Użytkownik klika w dodaj pole i wpisuje kolejną liczbę do obliczenia. Umiem zrobić kalkulator, gdzie można wprowadzić 2 liczby do obliczenia np. 2 + 2. Szukałam w internecie i nie znalazłam. Proszę o pomoc. Przeczytałam wszystkie kursy php jakie znalazłam w internecie. umiem tworzyć pętle, zmienne itp. ale jak przychodzi do zrobienia jakiegoś zadania to już nie wiem jak to zadanie zrobić.
Ten post edytował nospor 12.06.2020, 14:20:17
Powód edycji: [nospor]: poprawa formatowania posta
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Naprawde musisz pisac powiekszona czcionka? Popraw prosze do normalnej
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2020 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam ale jestem osobą mocno niedowidzącą. Żeby przeczytać twój tekst ja musze powiększyć czcionke do 150.
Możesz mi pomóc w zadaniu? Próbuje zrozumieć php. Ten post edytował Martitaa 12.06.2020, 14:38:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ctrl + scroll - to ci robi zooma na kazdej stronie internetowej i sobie powiekszasz do tobie pasujacej wersji.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ok dzięki. Nie mam już możliwości edytować I postu.
Pomożesz mi w zadaniu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1 sposób: o ile dobrze zrozumiałem - musiałabyś zmusić użytkownika do rozdzielenia liczb od siebie jakimś znakiem - średnik, przecinek, spacja - jeżeli byłby tylko 1 input + funkcja explode(). Sam skrypt nie oddzieli liczb, bo nie będzie wiedział czy ma oddzieli liczbę czy cyfrę. Jesteś zdana na użytkownika.
2 sposób: bez użycia js najpierw pole do wprowadzenia ilości liczb, submit form i tyle pól ile zadeklarował użytkownik w następnym formularzu Z js da się zrobić to bardziej dynamicznie, na zasadzie jednego buttona: "dodaj następne pole" aż użytkownik wpisze te swoje liczby. Takich przykładów w js jest mnóstwo, poszukaj: js dynamiczne dodawanie pól input tutaj praktycznie gotowiec gino Ten post edytował gino 12.06.2020, 22:42:48 |
|
|
![]()
|
|
Gino źle zrozumiałeś.
I sposób Działanie to 2 +2, 2 * 2 itp. Użytkownik wpisuje 2 + 2 = i pod spodem wyświetla mu się wynik. II sposób Uczę się PHP a nie JS więc chce zrobić to tylko w php. Użytkownik klika w przycisk dodaj pole, w to pole wpisuje liczbę i klika w przycisk oblicz W pierwszym polu wpisał 1 wybrał znak np. + W drugim polu wpisał 2 wybrał znak np. + kliknął w przycisk dodaj pole W tym polu wpisał 3 kliknął oblicz. Gino źle zrozumiałeś. I sposób Działanie to 2 +2, 2 * 2 itp. Użytkownik wpisuje 2 + 2 = i pod spodem wyświetla mu się wynik. II sposób Uczę się PHP a nie JS więc chce zrobić to tylko w php. Użytkownik klika w przycisk dodaj pole, w to pole wpisuje liczbę i klika w przycisk oblicz W pierwszym polu wpisał 1 wybrał znak np. + W drugim polu wpisał 2 wybrał znak np. + kliknął w przycisk dodaj pole W tym polu wpisał 3 kliknął oblicz. Jestem początkująca. Przeczytałam wszystkie kursy PHP w internecie. Umiem tworzyć zmienne, pętle itp., ale jak przychodzi do zrobienia jakiegoś zadania to już nie wiem jak zrobić. Ten post edytował Martitaa 13.06.2020, 05:50:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1 sposób z całym działaniem, można tak: po pierwsze sprawdzić, jaki znak występuje w działaniu, możesz użyć np. substr_count() i sprawdzać w zwróconym polu formularza każdy znak działania w pętli po kolei. Który zwróci z tej funkcji wartość 1 to będziesz wiedziała jakie działanie wpisał użytkownik: sumowanie, mnożenie itp. Później funkcja explode(). To wszystko dopiero po przesłaniu formularza i tylko 1 działanie w input.
2 sposób bez js tak jak chcesz to każdorazowe przeladowanie formularza w celu dodania nowego ppla, po wczytanius strony jest ona statyczna, nie masz wiele możliwości jak tylko kliknięcie w link, button luo wprowadzenie danych. gino Ten post edytował gino 13.06.2020, 07:31:47 |
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem
Zrobiłam pole input gdzie wprowadzam działanie np. 2 + 2 = To działanie ma się wyświetlić pod napisem wynik i odrazu podać wynik działania. Wynik 2 + 2 = 4 Jak to zrobić w PHP? Proszę o szczegółowe wytłumaczenie. próbuje zrozumieć PHP. |
|
|
![]()
|
|
w samym php, bez wysłania formularza nie da się tak jak Ty chcesz
gino |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij od tego że PHP działa po stronie serwera. Wynik czyli html powstaje juz po zakończeniu działania parsera. Wszystko musisz wysłać i odświeżyć stronę. Natomiast zamiast tak kombinować to kalkulator jest bardzo dobrym zadaniem na zrozumienie klas (plus ewentualnie napisanie testów). Idź raczej w tym kierunku nawet na prostych działaniach.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem jakie kursy czytałaś, ale musiały być albo fatalnie napisane, albo nie potrafisz ich zrozumieć. Strona w czystym hlml-u jest sytaczna, wyświetlana przez przeglądarkę klienta, php siedzi na serwerze i raz przesłana strona do przeglądarki ma bardzo organiczną interakcje z użytkownikiem.
gino |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:03 |