![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest jakiś sposób na wysłanie POSTEM niezaznaczego checkboxa?
Tzn mam kilka tych checkboxów, których name="tablica[]" i chciałbym, aby wysyłane były POSTEM te niezaznaczone/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko, że ja pod value mam id z bazy danych do którego się odwołuje. I chciałbym sie odwołać właśnie do nich
Mam coś podobnego do tego i chciałbym, żeby value niezaznaczone wyslalo sie w POST, gdzie dalej w php robie w zmiennej sesyjnej tablice zlozona z niezaznaczonych elementów. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokrętna logika. Skoro masz to wyciągane z BD to po wysłaniu wybierz z BD wszystko co NIE jest ID przesłanym.
Przypisanie danych pobranych od usera to nie jest dobry pomysł. Musisz zweryfikować te dane. |
|
|
![]()
|
|
Pokrętna logika. Skoro masz to wyciągane z BD to po wysłaniu wybierz z BD wszystko co NIE jest ID przesłanym. Przypisanie danych pobranych od usera to nie jest dobry pomysł. Musisz zweryfikować te dane. Hmm, tak tez nie da rady. To jest jakby na zasadzie "ulubionych" User wybiera swoje ulubione np. zdjecia, wysyła je postem. Ja tworze mu galerie jego ulubionych zdjęć. Teraz z tych ulubionych on wybiera kilka i klika "usun" i na tej podstawie tworze znów galerie ulubionych. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to przekazuj sobie dodatkowo do pola hidden aktualną tablicę z danymi w formacie json, potem przy wysyłaniu bierzesz tą tablicę i już. Wywalasz z niej zaznaczone i koniec.
|
|
|
![]()
|
|
No to przekazuj sobie dodatkowo do pola hidden aktualną tablicę z danymi w formacie json, potem przy wysyłaniu bierzesz tą tablicę i już. Wywalasz z niej zaznaczone i koniec. Nigdy nie używałem JSON. Jest jakas funkcja, która przekonwertuje mi moją aktualna tablice na format json? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 6.12.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
<input type="hidden" name="tablica[]" value="<?=json_encode($_SESSION['animals'])?>">
Chodzi co cos takiego? Jak mogę wykorzystać teraz ta tablice? Czy tablica w formacie JSON mogę posługiwać się tak samo jak zwykła tablica? Tzn czyścić pamieć unset, i przepisywac poprostu znakiem"="? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Tak wysyłam:
Tak probuje robocze odczytać wartości I dostaje taki komunikat, jakoby wysłana tablica nie istniała ;/ Warning: json_decode() expects parameter 1 to be string, array given in /var/www/dev/web/galeriawphpulubione.php on line 28 NULL Podszedłem troche inaczej do tego problemu
Tylko, że teraz usuwa nie zaznaczone, ale wszystkie elementy. Jak mogę temu zaradzic? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 18 Dołączył: 5.02.2016 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tablica
pętla sprawdzasz czy jest zaznaczony reszta kodu Przykład: <input name="test[]" type="checkbox" value="Blabla"> <input name="test[]" type="checkbox" value="Blabla2"> <input name="test[]" type="checkbox" value="Blabla3"> <input name="test[]" type="checkbox" value="Blabla4"> <input name="test[]" type="checkbox" value="Blabla5">
Zaznaczone odejmujesz od niezaznaczonych i masz liste niezaznaczonych. Ten post edytował Niree 5.01.2017, 00:54:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I dostaje taki komunikat, jakoby wysłana tablica nie istniała ;/ Warning: json_decode() expects parameter 1 to be string, array given in /var/www/dev/web/galeriawphpulubione.php on line 28 NULL Bo wprowadzasz json_decode() tablicę, a nie string. Gdybyś zamiast name='tablica[]' użył name='tablica' to miałbyś zgłowy. inaczej twój POST wygląda tak: $_POST['tablica'][0] = '{"json":"jakis string JSON"}'; więc sam rozumiesz $_POST['tablica'] to jest ARRAY, a to $_POST['tablica'][0] STRING. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:59 |