![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 27.09.2015 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
uwielbiam niejednoznaczności, które przewracają sensy o 180 stopni.
Uczelnia publikuje plik pt Pytania_na_egazmin (w którym każde "pytanie" brzmi jak nazwa przedmiotu) a w nim:
Czy wg was to zdanie na wstępie oznacza, że pada pytanie dosłowne:"Język SQL, proszę definicja i przykłady" czy wg was oznacza to że pada pytanie każde możliwe z tego zagadnienia bardzo konkretne np "Podaj metody grupowania w sql" a odpowiadając mam znać definicje używanych pojęć itd. No bo to cholernie zmienia styl nauki. Ten post edytował sruj 6.10.2015, 13:25:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to odczytal jako, podanie co oznacza SQL (Structured Query Langauge)
A przyklady to pewnie takie jak na wikipedii https://pl.m.wikipedia.org/wiki/SQL Czyli select, update, insert, delete, create table, alter table, drop table. Ten post edytował KsaR 6.10.2015, 02:50:47 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 27.09.2015 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
z tym sql to tak bardzo przykładowo zapytałem. Ale rozumiem i twój głos wrzucam do "ogólne" a nie "szczegółowe".
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według mnie jeśli to są pytania na egzamin inżynierski to uczelnia wychodzi z założenia że przez kilka lat nauki coś tam w głowie zostało, zdawales sesje i teraz będziesz potrafił teraz wykazać się z dowolnego zagadnienia.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To są zagadnienia które student powinien znać z toku nauczania.
I tak np. mając: 18. Relacyjne bazy danych powinieneś znać/wiedzieć: - co to jest RDB - jakie znasz bazy 19. Sieci komputerowe - jakie rodzaje, topologie, czym się róznią Tak więc musisz przewertować swoją pamięć i doszukać się czego to tam uczono ![]() Oczywiście w zależności od uczelni/komisji będą bardziej wredne i mniej wredne ptytania |
|
|
![]()
|
|
inne politechniki jak łódźka, poznańska i wiele innych publikuje liste 100 bardzo konkretnych pytań a tu mi do ch.ja dali listę przedmiotów. Mogli napisać "wszystko"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ja pierdziu.... co za czasy, koleś nie dostał pytan na jakie podczas obrony będzie odpowiadał i lament na forum... kurcze... ot sie czasy porobily... Poziom nauki/studentow ostatnimi laty spada na łeb na szyję :/
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcesz skończyć informatyke i zarzekasz, że powinieneś znać takie zagadnienia? Przestań narzekać i nadrób zaległości
![]() Powodzenia na przepytywaniu ![]() -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No co jak co, ale na każdy z tych tematów można by napisać książkę. Na niektóre z nich naprawdę grube.
W Twoim przypadku pozostaje mieć nadzieję, że pytania będą dość podstawowe, tylko postanowili o tym nie wspomnieć. Np. co to znaczy, że baza danych jest relacyjna albo co to jest TCP/IP. Albo Ci to powiedzieli, tylko nie słuchałeś ![]() -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 10 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Fajnie że zakładacie, że autor tematu jest dałnem ale właśnie w tym rzecz, że byłem chyba jedynym od dekady, który pożyczał z biblioteki książki (bibliotekarka na pierwszym roku pytała czy przygotowuję się do pracy dyplomowej bo tylko wtedy widzi studenta w bibliotece).
I właśnie dlatego, że ta góra książek leżała na moim stole wiem, i że te książeczki miały po 1000 stron to zagadnienie z tej listy pt SYSTEMY OPERACYJNE" czy "SIECI" jest kosmiczne. I jakby ktoś miał otworzyć książkę na stronie 689 i zadać szczegółowe pytanie z tej strony... wpiszcie sobie w google "pytania obrona pracy inżynierskiej informatyka" to dostaniecie strony politechnik z pdf z listą bardzo konkretnych pytań. (tak, pewnie się zminiło. dziś systemowo postanowiono że student ma przede wszystkim być obcykany z tematem swojej pracy dyplomowej) Ten post edytował sruj 6.10.2015, 13:21:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nikt Ci nie będzie zadawał pytania o specyfikację protokołu czy ile przecinków jest przesyłanych protokołoem LPT
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Wyraźnie widać że ktoś zaniedbał kontakt z starszymi rocznikami
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Fajnie że zakładacie, że autor tematu jest dałnem ale właśnie w tym rzecz, że byłem chyba jedynym od dekady, który pożyczał z biblioteki książki (bibliotekarka na pierwszym roku pytała czy przygotowuję się do pracy dyplomowej bo tylko wtedy widzi studenta w bibliotece). Wybacz, poprostu Twoj post/temat tak zabrzmiał. Przychodzisz, placzesz ze nie dostales pytan z jakich bedą cię pytać itd... Gdy ja studiowałem to było nie do pomyślenia i szczerze sie zdziwilem gdy zobaczyłem ten temat. Ale fakt, stary już jestem, widzę, że nauczanie w Polsce się zlekka zmieniło ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
POLITECHNIKA WROCŁAWSKA
POLITECHNIKA ŁÓDŹKA ZESTAW PYTAŃ
POLITECHNIKA POZNAŃSKA
Moja uczelnia w pierwszym poście. Zadanie dla programistów forum php: znajdź różnice. |
|
|
![]()
|
|
A nie prościej iść do dziekanatu i się dowiedzieć? Ew. do promotora?
|
|
|
![]()
|
|
mój promotor ma dar odpowiadania na pytania tak, by z jednego pytania powstały 4. Tak mają Wielcy ludzie, odpowiedzenie na pytanie wprost i jednoznacznie jest dobre dla prostaków.
Dobra ludzie, wyszedł z tego wielki problem a ja założyłem ten temat o 2 w nocy zakładając że będzie góra jedna odpowiedź. Czy wy naprawdę nie widzicie niczego głupiego w tym, że w pliku pod tytułem pytania na egzamin wymienia się listę przedmiotów z 4 lat? Gdzie ja napisałem, że mam pretensje, że szkoła wymaga ode mnie tej wiedzy? Oto lista pytań na egzamin z Biologii, Geografi i Polskiego: 1. Biologia 2. Geografia 3. Polski Ten post edytował sruj 6.10.2015, 16:00:39 |
|
|
![]()
|
|
Szukaj ludzi na wydziale, dziekanat, promotor, dziekan. Tam na prawdę są same nerdy? U mnie na PB była taka atmosfera pro studencka że aż miło.
Co do Twojej pretensji to zapewne @nospor ukuł Cię ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Co do Twojej pretensji to zapewne @nospor ukuł Cię Tym się nie przejmuj On już dziś ma dość ALe ja nie chcialem nikogo ukuc. Poprostu bylem w szoku, jak teraz wyglada zdawanie pracy ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
a jeszcze dodam na obronę systemu.
Po co sprawdzać kilka razy tę samą wiedzę studenta. Przecież zaliczyłem te wszystkie przedmiony pojedynczymi kolokwiami, egzaminami. uprzedzając odpowiedź "by sprawdzić czy ta wiedza ci została" odpowiem: a dlaczego zakładasz, że miesiąc czy rok po egzaminie dyplomowym dalej ta wiedza mi we łbie zostanie? I tak wszystko życie zweryfikuje, będę ch.jowym specjalistą to kariera potoczy raczej ch.jowo. Proste. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:40 |